ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Урдина река и малко Друшлявица ;)
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Урдина река и малко Друшлявица ;)
Автор Съобщение
Malama

Местожителство: София

Мнение Урдина река и малко Друшлявица ;) Отговорете с цитат
Тази година май само аз не бях ходила из Урдина река. Е, и аз успях да се разпиша, вече бях почнала да я сънувам. Smile
Може би, защото беше след средата на септември, нямаше хора, нямаше крави, нямаше коне. Пусто. Тръгнах от Яворова поляна, както си му е редът, и видях сума неща, които дотогава не бях виждала, щото все мъгли и облаци бях случвала. Пощъках между езерата с кеф. Прекрасни картини!
Направо личи как е текъл ледникът.

Най-хубавото езеро според мен, подпира го една огромна зелена плоча.

После не се удържах (макар че се бях зарекла) и забих по Друшлявица. Знаете слабостта ми към това място. Wink

Дърветата растат странно заради лавините.

На другия ден времето взе драматичен обрат. Smile

Облаците заприиждаха и отгоре и отдолу, а вятърът набираше мощ.

И трябваше бързо да се сурна в долината. Ето линк за повече подробности. Smile
http://picasaweb.google.com/novakova.danka/201009#
Сря Сеп 29, 2010 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
albena :-)

Мнение Отговорете с цитат
какво хубаво си походила Very Happy

чудна е тази част на Рила
Сря Сеп 29, 2010 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Друшлявица? Отговорете с цитат
Малама, явно ще си поделим най-красивото езеро! Laughing Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?
Сря Сеп 29, 2010 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
andimit

Поздрави за разходката из най- любимата част на Рила- снимките са невероятни!
Класиката е ЦПШ- връх Маьовица- х. Иван Вазов/ спане/- връх Отовица/ гледката към Седемте езера е невероятна от там!/- Раздела- Урдина река- ЦПШ
...но май времето не ти е позволило
Всичко най!
П.П. Леко ме изненада, че си била сама- за нас, мъжете е доста срещано, но при жените си е още атракцияSmile
Сря Сеп 29, 2010 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Malama

Мнение Re: Друшлявица? Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?

Ще се разберем за езерото, няма спор. Smile То остава малко встрани и хората някак не му обръщат внимание, а е мноооого красиво!
А Друшлявица тръгва горе почти от Топилата. Ако вървиш от Мальовица към Дамга, стигаш едно понижение преди върха и тръгваш на запад към обширна заравненост. Там се кръстосват сума ти пътеки: от Мальовица към Дамга, към Раздела, към х. Ив. Вазов; от х. Ив. Вазов към Рилски манастир по Карабунар (Баучер). Друшлявица тръгва по средата между ръба към Додов връх и ръба към Баучер на юг-югозапад, насреща ти е Бричебор.

После тече от запад на Дългия рид и се влива в Рилска река точно при Източната порта на манастира. Горе пътеката е много лека и приятна. Драмата започва като се пресече р. Малио Чатал. Остава ти да пресечеш Малка Друшлявица и да слезеш до манастира. Е, точно там няма пътека. Отдавна е обрасла, щото не се използва и по нея има стройни редици дървета и храсти, даже личат на една от снимките. Дори дърветата и храстите предпочитат да растат на пътека. Smile Теренът е мнооого стръмен, обрасъл с висока трева и ходенето не е безгрижно, защото крачка встрани често означава метър и половина по-долу. Старата пътека пресича Малка Друшлявица долу при вливането й в Друшлявица и после тръгва по стръмните склонове на Дългия рид в гората над реката. Може да се каже, че пътеката е просто имагинерна. Ако някой тръгва за първи път по Друшлявица, трябва да има готовност да спи на баира. Без майтап! Smile
Чет Сеп 30, 2010 10:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Malama

andimit написа:
за нас, мъжете е доста срещано, но при жените си е още атракцияSmile

Каква ти атракция, просто необходимост. Smile Моята стара група вече не ходи по такива места. Пред дилемата или сама, или без планината, без колебание избирам първото. Very Happy Времето, дето ни е отпуснато, е скъпернически кратко и не бива да го губим. Idea Но си прав, де. Като вляза по тъмно в някоя хижа и кажа, че искам едно място за спане, направо можеш да видиш как човекът се стряска и почти застава мирно. Very Happy
Чет Сеп 30, 2010 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Весела Ягодова

Ох, направо ми заби нож в сърцето Laughing Wink
Искам да кажа, че и аз сънувам Урдиния.
Наистина ли вече няма коне/крави/кучета ?
Мина ли покрай тази колиба, за която се носеха слухове, че местни прибират нелегално такса за нощувка ? Какво е състоянието й в момента (ако знаеш де) ?
Благодаря предварително !

П.С. Както ходиш сама, направо ще ни изкараш акъла нейде из пущинаците...
Пет Окт 01, 2010 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Край Урдините езера Отговорете с цитат
Malama написа:
Ще се разберем за езерото, няма спор. Smile То остава малко встрани и хората някак не му обръщат внимание, а е мноооого красиво!

Езерото е невероятно и с друго. Рекичката от него изтича от нещо като мушка, която се вижда и на твоята снимка. Но за съжаление останалото е в мъгла. Ако я нямаше мъглата, през тая мушка се вижда цялата долина на Урдина река. 10 километра в дълбочина, стига да имаш техника да ги заснемеш! Добре е, че езерото е встрани от общоизвестния маршрут, добре е и че около него няма място за палатка. Аз съм опъвал, но върху единствените метър и половина равна площ! Чудо е! Близо до него има и един много странен връх, сякаш граден от дялани камъни. Овчарите ми разказваха, че редовно го бърникат за скрито имане - вероятно на Харамията. Shocked Нека някой ден стигна отново дотам, ще покажа снимки.

Разбрах за Друшлявица, благодаря. Тя доста далече отвежда тая ДруСлявица, не е просто за разходка. Но пък изживяването си е заслужавало. Браво! Razz
Пет Окт 01, 2010 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Обожавам Урдините езера, но до сега съм ги съзерцавала и снимала само отгоре - от пътеката между Дамга и Мальовица. Имам огромно желание да извървя вашия маршрут - по долината на Урдина река и да мина покрай всяко от езерата, затова за мен беше особено интересно да разгледам прекрасните снимки от тези места! Поздравявявам Ви и Ви благодаря, че ги споделихте! Случили сте прекрасно време за този маршрут! Моите впечатления са, че там ясното време е рядкост - за десеттината ми качвания на Малъовица, едно - единствено е било в ясно време!
Нед Окт 03, 2010 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Malama

ve_san написа:

Мина ли покрай тази колиба, за която се носеха слухове, че местни прибират нелегално такса за нощувка ? Какво е състоянието й в момента (ако знаеш де) ?
П.С. Както ходиш сама, направо ще ни изкараш акъла нейде из пущинаците...

Щом сънуваш нещо, крайно време е да послушаш вътрешния си глас и да го видиш и на яве. Smile Най-долната колиба, до водослива на Малка и Голяма Урдина, е чиста и подредена и наоколо няма никакви боклуци. Cool Горната колиба също е чиста и прилична. Да се чудиш, но нямаше никакви хора и животни - бяха по Пазрадере, Топилата, Баучер, но не и там!
Засега стреснах само едно овчарско куче. Горе овчарите се скъсваха да го викат, но то беше решило да си вземе отпуска и понеже притъмняваше се беше свило край пътеката да спи. Само че аз го подплаших в тъмното. Smile
Пон Окт 04, 2010 3:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Malama

Мнение Re: Край Урдините езера Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Ако я нямаше мъглата, през тая мушка се вижда цялата долина на Урдина река.
Тя доста далече отвежда тая ДруСлявица, не е просто за разходка.

Ето езерото с долината, не много качествено, но дава представа.

Друшлявица е най-краткият път от Рилски манастир към Раздела и х. Иван Вазов, затова толкова я разчепквам. Smile
Пон Окт 04, 2010 3:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Malama

mihaela10 написа:
Обожавам Урдините езера, но до сега съм ги съзерцавала и снимала само отгоре - от пътеката между Дамга и Мальовица.

Михаела, там наистина е омагьосано място. И странното е, че като ги видиш искаш още и още да бъдеш там. Един път не стига. Cool
Пон Окт 04, 2010 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Antoon

[quote="Malama] Да се чудиш, но нямаше никакви хора и животни - бяха по Пазрадере, Топилата, Баучер, но не и там! [/quote]Потвърждавам. Нямаше жива душа, аз даже и куче не срещнах. Явно втората половина на септември е времето за ходене там.
Тези дървени кръстове на връхчетата из циркуса дали овчарите са ги слагали?

Антон
Пон Окт 04, 2010 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Сотиров написа:
Малама, явно ще си поделим най-красивото езеро! Laughing Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?

Господин Сотиров, друг интересен въпрос е кой е Друшлявишкия връх Very Happy

Malama, явно пропуснатите пътеки ти човъркат любопитството. Успя ли да огледаш къде си я изпуснала из гората преди година?

Пон Окт 04, 2010 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Malama

dido написа:
Господин Сотиров, друг интересен въпрос е кой е Друшлявишкия връх Very Happy

Malama, явно пропуснатите пътеки ти човъркат любопитството. Успя ли да огледаш къде си я изпуснала из гората преди година?

Дидо, видях къде съм изпуснала пътеката. Някой беше минавал наскоро и личаха следи в дебелата влажна шума. Иначе пак щях да я изпусна, защото свива внезапно рязко нагоре и надясно, почти обратно, и там изобщо не личи, а се показва десетина метра по-нагоре. Като минаваш за първи път, не знаеш къде да търсиш. Но все едно, това не е пътека за нормални хора. Все си мисля, че горе трябва да има по-добро минаване. Тъй че търсенето продължава. Very Happy

Абе чудила съм се да не би Додов връх преди да е бил Друшлявишки? Щото е или той, или един безименен преди него? Question
Пон Окт 04, 2010 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.