Урдина река и малко Друшлявица ;)
Тази година май само аз не бях ходила из Урдина река. Е, и аз успях да се разпиша, вече бях почнала да я сънувам.
Може би, защото беше след средата на септември, нямаше хора, нямаше крави, нямаше коне. Пусто. Тръгнах от Яворова поляна, както си му е редът, и видях сума неща, които дотогава не бях виждала, щото все мъгли и облаци бях случвала. Пощъках между езерата с кеф. Прекрасни картини!
Направо личи как е текъл ледникът.
Най-хубавото езеро според мен, подпира го една огромна зелена плоча.
После не се удържах (макар че се бях зарекла) и забих по Друшлявица. Знаете слабостта ми към това място.
Дърветата растат странно заради лавините.
На другия ден времето взе драматичен обрат.
Облаците заприиждаха и отгоре и отдолу, а вятърът набираше мощ.
Друшлявица?
Малама, явно ще си поделим най-красивото езеро! Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?
Сря Сеп 29, 2010 6:45 pm
andimit
Поздрави за разходката из най- любимата част на Рила- снимките са невероятни!
Класиката е ЦПШ- връх Маьовица- х. Иван Вазов/ спане/- връх Отовица/ гледката към Седемте езера е невероятна от там!/- Раздела- Урдина река- ЦПШ
...но май времето не ти е позволило
Всичко най!
П.П. Леко ме изненада, че си била сама- за нас, мъжете е доста срещано, но при жените си е още атракция
Сря Сеп 29, 2010 6:47 pm
Malama
Re: Друшлявица?
Сотиров написа:
Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?
Ще се разберем за езерото, няма спор. То остава малко встрани и хората някак не му обръщат внимание, а е мноооого красиво!
А Друшлявица тръгва горе почти от Топилата. Ако вървиш от Мальовица към Дамга, стигаш едно понижение преди върха и тръгваш на запад към обширна заравненост. Там се кръстосват сума ти пътеки: от Мальовица към Дамга, към Раздела, към х. Ив. Вазов; от х. Ив. Вазов към Рилски манастир по Карабунар (Баучер). Друшлявица тръгва по средата между ръба към Додов връх и ръба към Баучер на юг-югозапад, насреща ти е Бричебор.
После тече от запад на Дългия рид и се влива в Рилска река точно при Източната порта на манастира. Горе пътеката е много лека и приятна. Драмата започва като се пресече р. Малио Чатал. Остава ти да пресечеш Малка Друшлявица и да слезеш до манастира. Е, точно там няма пътека. Отдавна е обрасла, щото не се използва и по нея има стройни редици дървета и храсти, даже личат на една от снимките. Дори дърветата и храстите предпочитат да растат на пътека. Теренът е мнооого стръмен, обрасъл с висока трева и ходенето не е безгрижно, защото крачка встрани често означава метър и половина по-долу. Старата пътека пресича Малка Друшлявица долу при вливането й в Друшлявица и после тръгва по стръмните склонове на Дългия рид в гората над реката. Може да се каже, че пътеката е просто имагинерна. Ако някой тръгва за първи път по Друшлявица, трябва да има готовност да спи на баира. Без майтап!
Чет Сеп 30, 2010 10:30 am
Malama
andimit написа:
за нас, мъжете е доста срещано, но при жените си е още атракция
Каква ти атракция, просто необходимост. Моята стара група вече не ходи по такива места. Пред дилемата или сама, или без планината, без колебание избирам първото. Времето, дето ни е отпуснато, е скъпернически кратко и не бива да го губим. Но си прав, де. Като вляза по тъмно в някоя хижа и кажа, че искам едно място за спане, направо можеш да видиш как човекът се стряска и почти застава мирно.
Чет Сеп 30, 2010 10:43 am
Весела Ягодова
Ох, направо ми заби нож в сърцето
Искам да кажа, че и аз сънувам Урдиния.
Наистина ли вече няма коне/крави/кучета ?
Мина ли покрай тази колиба, за която се носеха слухове, че местни прибират нелегално такса за нощувка ? Какво е състоянието й в момента (ако знаеш де) ?
Благодаря предварително !
П.С. Както ходиш сама, направо ще ни изкараш акъла нейде из пущинаците...
Пет Окт 01, 2010 5:35 pm
Сотиров
Край Урдините езера
Malama написа:
Ще се разберем за езерото, няма спор. То остава малко встрани и хората някак не му обръщат внимание, а е мноооого красиво!
Езерото е невероятно и с друго. Рекичката от него изтича от нещо като мушка, която се вижда и на твоята снимка. Но за съжаление останалото е в мъгла. Ако я нямаше мъглата, през тая мушка се вижда цялата долина на Урдина река. 10 километра в дълбочина, стига да имаш техника да ги заснемеш! Добре е, че езерото е встрани от общоизвестния маршрут, добре е и че около него няма място за палатка. Аз съм опъвал, но върху единствените метър и половина равна площ! Чудо е! Близо до него има и един много странен връх, сякаш граден от дялани камъни. Овчарите ми разказваха, че редовно го бърникат за скрито имане - вероятно на Харамията. Нека някой ден стигна отново дотам, ще покажа снимки.
Разбрах за Друшлявица, благодаря. Тя доста далече отвежда тая ДруСлявица, не е просто за разходка. Но пък изживяването си е заслужавало. Браво!
Обожавам Урдините езера, но до сега съм ги съзерцавала и снимала само отгоре - от пътеката между Дамга и Мальовица. Имам огромно желание да извървя вашия маршрут - по долината на Урдина река и да мина покрай всяко от езерата, затова за мен беше особено интересно да разгледам прекрасните снимки от тези места! Поздравявявам Ви и Ви благодаря, че ги споделихте! Случили сте прекрасно време за този маршрут! Моите впечатления са, че там ясното време е рядкост - за десеттината ми качвания на Малъовица, едно - единствено е било в ясно време!
Нед Окт 03, 2010 9:03 pm
Malama
ve_san написа:
Мина ли покрай тази колиба, за която се носеха слухове, че местни прибират нелегално такса за нощувка ? Какво е състоянието й в момента (ако знаеш де) ?
П.С. Както ходиш сама, направо ще ни изкараш акъла нейде из пущинаците...
Щом сънуваш нещо, крайно време е да послушаш вътрешния си глас и да го видиш и на яве. Най-долната колиба, до водослива на Малка и Голяма Урдина, е чиста и подредена и наоколо няма никакви боклуци. Горната колиба също е чиста и прилична. Да се чудиш, но нямаше никакви хора и животни - бяха по Пазрадере, Топилата, Баучер, но не и там!
Засега стреснах само едно овчарско куче. Горе овчарите се скъсваха да го викат, но то беше решило да си вземе отпуска и понеже притъмняваше се беше свило край пътеката да спи. Само че аз го подплаших в тъмното.
Пон Окт 04, 2010 3:20 pm
Malama
Re: Край Урдините езера
Сотиров написа:
Ако я нямаше мъглата, през тая мушка се вижда цялата долина на Урдина река.
Тя доста далече отвежда тая ДруСлявица, не е просто за разходка.
Ето езерото с долината, не много качествено, но дава представа.
Друшлявица е най-краткият път от Рилски манастир към Раздела и х. Иван Вазов, затова толкова я разчепквам.
Пон Окт 04, 2010 3:28 pm
Malama
mihaela10 написа:
Обожавам Урдините езера, но до сега съм ги съзерцавала и снимала само отгоре - от пътеката между Дамга и Мальовица.
Михаела, там наистина е омагьосано място. И странното е, че като ги видиш искаш още и още да бъдеш там. Един път не стига.
Пон Окт 04, 2010 3:32 pm
Antoon
[quote="Malama] Да се чудиш, но нямаше никакви хора и животни - бяха по Пазрадере, Топилата, Баучер, но не и там! [/quote]Потвърждавам. Нямаше жива душа, аз даже и куче не срещнах. Явно втората половина на септември е времето за ходене там.
Тези дървени кръстове на връхчетата из циркуса дали овчарите са ги слагали?
Антон
Пон Окт 04, 2010 3:35 pm
dido
Сотиров написа:
Малама, явно ще си поделим най-красивото езеро! Няма по-хубаво място на Рила от Урдиния циркус. Само че къде е таз Друшлявица?
Господин Сотиров, друг интересен въпрос е кой е Друшлявишкия връх
Malama, явно пропуснатите пътеки ти човъркат любопитството. Успя ли да огледаш къде си я изпуснала из гората преди година?
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Окт 04, 2010 4:39 pm
Malama
dido написа:
Господин Сотиров, друг интересен въпрос е кой е Друшлявишкия връх
Malama, явно пропуснатите пътеки ти човъркат любопитството. Успя ли да огледаш къде си я изпуснала из гората преди година?
Дидо, видях къде съм изпуснала пътеката. Някой беше минавал наскоро и личаха следи в дебелата влажна шума. Иначе пак щях да я изпусна, защото свива внезапно рязко нагоре и надясно, почти обратно, и там изобщо не личи, а се показва десетина метра по-нагоре. Като минаваш за първи път, не знаеш къде да търсиш. Но все едно, това не е пътека за нормални хора. Все си мисля, че горе трябва да има по-добро минаване. Тъй че търсенето продължава.
Абе чудила съм се да не би Додов връх преди да е бил Друшлявишки? Щото е или той, или един безименен преди него?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети