Да връх Дамга
Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007 г. А той и Додов връх не бяха описвани до този момент в сайта и една разходка до един от тях би променила това.
Въпреки че бяхме само четирима души, тръгнахме с два автомобила от Овча купел и Младост – два отдалечени един от друг квартала. Срещнахме се в Говедарци и продължихме по пътя нагоре. За разлика от миналата година, когато ходихме до връх Зелени камък, сега реших, че на всяка цена ще тръгнем от мястото на асфалтовия път, където е разклонът за Яворова поляна. На BGMountains то е обозначено именно така, но специално за наименованието на местността не можах да намеря друга информация.
Оттам хванахме коларския път и без да бързаме много, се спуснахме до поляната, малко след която започна стръмното катерене за подхода към Зелени рид. След по-малко от час и половина излязохме на открито, а бързо след това стигнахме и заслона „Кире Чугуно“. Там заредихме шишетата с вода, която за радост течеше, и продължихме нагоре по вече зимната маркировка. Следващите снимки се повтарят, но е ясно кое беше най-сниманото било по време на целия преход...
Не напредвахме бързо, но поне се наслаждавахме на страхотните гледки, отварящи се наоколо. Малко по-нагоре по рида направих със зуум една малко по-различна снимка на някакъв палатков лагер (и не само), който виждам мисля за пръв път...
По мое мнение това е някъде над долния Чанак, но си нямам идея откога е там и дали е постоянно през летния сезон. След малко повече от четири часа и половина се отклонихме вляво и стигнахме и до най-високото място на Зелени камък, до който ходихме миналата година. От склоновете му се откри и целта за днешния ден – връх Дамга...
Постепенно билото се стесни и си спомних за един преход отпреди близо 20 години, когато още нямаше машинки. Тогава с Вангел вървяхме по рида в един мъглив мартенски ден, но не можахме да намерим следващия стълб и решихме да се върнем. За разлика от тогава сега условията бяха перфектни...
Снимахме и в другата посока, където се извисяваше мощната снага на Кабул...
...както и към купола на Витоша...
...а под нас беше едно от Урдините езера на фона на Додов връх...
Билото се стесняваше все повече...
...а Дамга наближаваше...
Подминахме скалистия участък и теренът стана отново широк и тревист. Бързо стигнахме и Раздела...
От него тръгнахме по тревистия и полегат северен склон на Дамга...
...и за по-малко от четвърт час бяхме на връхната му точка...
Постояхме повечко време горе и се наслаждавахме на гледките. Изкачихме го за пет часа и половина с почивките и реално времето напредваше. Затова и малко преди 15:30 ч. тръгнахме по обратния път надолу. Бързо се спуснахме до Раздела и хванахме по Зелени рид. Естествено, не пропускахме да снимаме Мальовишкото било...
При влизането в горския пояс пътечката е малка и обрасла, но се минаваше сравнително спокойно...
След като влязохме в гората, тя стана широка, но доста стръмна и просто се спускахме надолу. При колите бяхме в 19:33 ч., или 10 часа и 16 минути откакто тръгнахме от тях.
Получи се една хубава разходка, на която се насладихме на прекрасни гледки, а освен това описах и връх Дамга, който беше без описание в сайта. В крайна сметка реших описанието да бъде от ЦПШ, откъдето беше и за Зелени камък.
Пускам линк към таблицата за Рила, която не изглежда съвсем постна, но има какво да се желае.
Малко по-нагоре по рида направих със зуум една малко по-различна снимка на някакъв палатков лагер (и не само), който виждам мисля за пръв път...
По мое мнение това е някъде над долния Чанак, но си нямам идея откога е там и дали е постоянно през летния сезон.
Лятната кухня на белите в подножието на Молитвения връх (кота 2249.5 m) ежегодно е там с кулминация около 19-ти август.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Юли 30, 2026 6:05 pm
goro_levskara
Re: Да връх Дамга
vedrin написа:
Лятната кухня на белите в подножието на Молитвения връх (кота 2249.5 m) ежегодно е там с кулминация около 19-ти август.
Благодаря, Ведрине!
Не бях помислил, че е нещо свързано с тях. Интересно ми е как през този клек са занесли толкова много неща? Видимо не се вижда някаква пътека. Ходил ли е някой до тази кота?
Има тесни пътечки из клека, които биват поддържани в проходимо състояние през годините, особено след построяването на х. "7-те езера" през 1932 г. Няма и как да е иначе -- още оттогава всяка (лятна) утрин на Молитвения връх бива посрещан изгревът на слънцето и има беседа. Денят е протичал горе-долу така: ранно утро на Молитвения връх, паневритмия (често край Бъбрека, но не само там), екскурзия -- я до Дамга, я до Мальовица/Еленин връх и обратно.
През последните години лятната кухня видимо се е разраснала и се е сдобила както с видимо по-трайни основи, така и с фотоволтаици и може би други цивилизационни удобства.
Преди доста години съм минавал по реброто от лагера нагоре към Харамията -- по спомен натам клекът се сгъстяваше, но все пак се минаваше някак.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Юли 31, 2026 9:39 am
vladofff
.
"лятната кухня видимо се е разраснала" Завчера един познат се е сдобил с акт, че се катерил по Харамията - без да руши и за замърсява.... А с отпадъците от кухнята какво ли се случва? Изключвам тия маймуне да изяждат всичко и да не генерират отпадък. А с потребената за миене вода? Всяко, наглед невинно нещо, като му умножиш обема,
става проблем. Интересно ми е това не го ли виждат оп парка и какво правят по тоя повод. Тази кочина има ли "разрешение за строеж"?
Пет Юли 31, 2026 10:51 am
goro_levskara
Re: .
vladofff написа:
Завчера един познат се е сдобил с акт, че се катерил по Харамията - без да руши и за замърсява....
Тоест не можеш просто да отидеш и да изкачиш върха ли?
Пет Юли 31, 2026 11:25 am
tortomanin
"Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007"
И аз така..... Мальовишкия дял съм обикалял многократно, но Дамга съм я минавал само веднъж при траверс ЦПШ, Мальовица, 7 езера, Паничище. Доколкото разбрах, изкачвали сте се по западното ребро над Урдин циркус. Правилно ли съм разбрал?
Пет Юли 31, 2026 12:56 pm
goro_levskara
tortomanin написа:
"Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007"
И аз така..... Мальовишкия дял съм обикалял многократно, но Дамга съм я минавал само веднъж при траверс ЦПШ, Мальовица, 7 езера, Паничище. Доколкото разбрах, изкачвали сте се по западното ребро над Урдин циркус. Правилно ли съм разбрал?
Да, точно така, по Зелени рид
Пет Юли 31, 2026 2:47 pm
tortomanin
Преди години Урдиният циркус беше недостъпен. Имаше някаква база на.... специалните. Барети ли бяха, охранители на властниците ли, не помня. Една зима ги беше отнесла лавина. Било е през 90-те. Иначе нямаше и да чуем.
Пак ли тях бе ) ебаси каръците. Зимата май беха нападналия Дилян . Те тея паркаджиите се ебават с алпинистите ми се струва, че им е най-лесно. Сега що не ходат на водопада на скакавица да пишат актове. Като там лятото е най-посещаваното място. Няма оправия...
Те са се и активизирали там с дронове и какво ли не още,
Чет Сеп 03, 2026 7:03 pm
vladofff
Re: .
goro_levskara написа:
vladofff написа:
Завчера един познат се е сдобил с акт, че се катерил по Харамията - без да руши и за замърсява....
Тоест не можеш просто да отидеш и да изкачиш върха ли?
Ами май да, накарах чата жипитейски да провери и ето какво намери:
В „Зона за ограничаване на човешкото въздействие“ пешеходният туризъм е разрешен само „по определени и маркирани маршрути“.
Тоест, ако конкретното място действително попада в тази зона, излизането извън определения и маркиран маршрут по принцип е недопустимо по режима на Плана за управление на НП „Рила“.
Т.е. ако не им докажеш, че до Харамията има МАРКИРАНА ТУРИСТИЧЕСКА ПЪТЕКА, ако искат ще те набрулят с глоба и окото им няма да мигне... Както и навсякъде, където решиш да кривнеш и те уловят...
Екофашизъм в действие.
Чет Сеп 03, 2026 10:42 pm
Митак
Цитат:
МАРКИРАНА
Ами то по пешеходната пътека до харамията маркировка май няма?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети