Да връх Дамга
Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007 г. А той и Додов връх не бяха описвани до този момент в сайта и една разходка до един от тях би променила това.
Въпреки че бяхме само четирима души, тръгнахме с два автомобила от Овча купел и Младост – два отдалечени един от друг квартала. Срещнахме се в Говедарци и продължихме по пътя нагоре. За разлика от миналата година, когато ходихме до връх Зелени камък, сега реших, че на всяка цена ще тръгнем от мястото на асфалтовия път, където е разклонът за Яворова поляна. На BGMountains то е обозначено именно така, но специално за наименованието на местността не можах да намеря друга информация.
Оттам хванахме коларския път и без да бързаме много, се спуснахме до поляната, малко след която започна стръмното катерене за подхода към Зелени рид. След по-малко от час и половина излязохме на открито, а бързо след това стигнахме и заслона „Кире Чугуно“. Там заредихме шишетата с вода, която за радост течеше, и продължихме нагоре по вече зимната маркировка. Следващите снимки се повтарят, но е ясно кое беше най-сниманото било по време на целия преход...
Не напредвахме бързо, но поне се наслаждавахме на страхотните гледки, отварящи се наоколо. Малко по-нагоре по рида направих със зуум една малко по-различна снимка на някакъв палатков лагер (и не само), който виждам мисля за пръв път...
По мое мнение това е някъде над долния Чанак, но си нямам идея откога е там и дали е постоянно през летния сезон. След малко повече от четири часа и половина се отклонихме вляво и стигнахме и до най-високото място на Зелени камък, до който ходихме миналата година. От склоновете му се откри и целта за днешния ден – връх Дамга...
Постепенно билото се стесни и си спомних за един преход отпреди близо 20 години, когато още нямаше машинки. Тогава с Вангел вървяхме по рида в един мъглив мартенски ден, но не можахме да намерим следващия стълб и решихме да се върнем. За разлика от тогава сега условията бяха перфектни...
Снимахме и в другата посока, където се извисяваше мощната снага на Кабул...
...както и към купола на Витоша...
...а под нас беше едно от Урдините езера на фона на Додов връх...
Билото се стесняваше все повече...
...а Дамга наближаваше...
Подминахме скалистия участък и теренът стана отново широк и тревист. Бързо стигнахме и Раздела...
От него тръгнахме по тревистия и полегат северен склон на Дамга...
...и за по-малко от четвърт час бяхме на връхната му точка...
Постояхме повечко време горе и се наслаждавахме на гледките. Изкачихме го за пет часа и половина с почивките и реално времето напредваше. Затова и малко преди 15:30 ч. тръгнахме по обратния път надолу. Бързо се спуснахме до Раздела и хванахме по Зелени рид. Естествено, не пропускахме да снимаме Мальовишкото било...
При влизането в горския пояс пътечката е малка и обрасла, но се минаваше сравнително спокойно...
След като влязохме в гората, тя стана широка, но доста стръмна и просто се спускахме надолу. При колите бяхме в 19:33 ч., или 10 часа и 16 минути откакто тръгнахме от тях.
Получи се една хубава разходка, на която се насладихме на прекрасни гледки, а освен това описах и връх Дамга, който беше без описание в сайта. В крайна сметка реших описанието да бъде от ЦПШ, откъдето беше и за Зелени камък.
Пускам линк към таблицата за Рила, която не изглежда съвсем постна, но има какво да се желае.
Малко по-нагоре по рида направих със зуум една малко по-различна снимка на някакъв палатков лагер (и не само), който виждам мисля за пръв път...
По мое мнение това е някъде над долния Чанак, но си нямам идея откога е там и дали е постоянно през летния сезон.
Лятната кухня на белите в подножието на Молитвения връх (кота 2249.5 m) ежегодно е там с кулминация около 19-ти август.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Юли 30, 2026 6:05 pm
goro_levskara
Re: Да връх Дамга
vedrin написа:
Лятната кухня на белите в подножието на Молитвения връх (кота 2249.5 m) ежегодно е там с кулминация около 19-ти август.
Благодаря, Ведрине!
Не бях помислил, че е нещо свързано с тях. Интересно ми е как през този клек са занесли толкова много неща? Видимо не се вижда някаква пътека. Ходил ли е някой до тази кота?
Има тесни пътечки из клека, които биват поддържани в проходимо състояние през годините, особено след построяването на х. "7-те езера" през 1932 г. Няма и как да е иначе -- още оттогава всяка (лятна) утрин на Молитвения връх бива посрещан изгревът на слънцето и има беседа. Денят е протичал горе-долу така: ранно утро на Молитвения връх, паневритмия (често край Бъбрека, но не само там), екскурзия -- я до Дамга, я до Мальовица/Еленин връх и обратно.
През последните години лятната кухня видимо се е разраснала и се е сдобила както с видимо по-трайни основи, така и с фотоволтаици и може би други цивилизационни удобства.
Преди доста години съм минавал по реброто от лагера нагоре към Харамията -- по спомен натам клекът се сгъстяваше, но все пак се минаваше някак.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Юли 31, 2026 9:39 am
vladofff
.
"лятната кухня видимо се е разраснала" Завчера един познат се е сдобил с акт, че се катерил по Харамията - без да руши и за замърсява.... А с отпадъците от кухнята какво ли се случва? Изключвам тия маймуне да изяждат всичко и да не генерират отпадък. А с потребената за миене вода? Всяко, наглед невинно нещо, като му умножиш обема,
става проблем. Интересно ми е това не го ли виждат оп парка и какво правят по тоя повод. Тази кочина има ли "разрешение за строеж"?
Пет Юли 31, 2026 10:51 am
goro_levskara
Re: .
vladofff написа:
Завчера един познат се е сдобил с акт, че се катерил по Харамията - без да руши и за замърсява....
Тоест не можеш просто да отидеш и да изкачиш върха ли?
Пет Юли 31, 2026 11:25 am
tortomanin
"Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007"
И аз така..... Мальовишкия дял съм обикалял многократно, но Дамга съм я минавал само веднъж при траверс ЦПШ, Мальовица, 7 езера, Паничище. Доколкото разбрах, изкачвали сте се по западното ребро над Урдин циркус. Правилно ли съм разбрал?
Пет Юли 31, 2026 12:56 pm
goro_levskara
tortomanin написа:
"Не бях ходил до връх Дамга от далечната вече 2007"
И аз така..... Мальовишкия дял съм обикалял многократно, но Дамга съм я минавал само веднъж при траверс ЦПШ, Мальовица, 7 езера, Паничище. Доколкото разбрах, изкачвали сте се по западното ребро над Урдин циркус. Правилно ли съм разбрал?
Да, точно така, по Зелени рид
Пет Юли 31, 2026 2:47 pm
tortomanin
Преди години Урдиният циркус беше недостъпен. Имаше някаква база на.... специалните. Барети ли бяха, охранители на властниците ли, не помня. Една зима ги беше отнесла лавина. Било е през 90-те. Иначе нямаше и да чуем.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети