ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До връх Мустачал (Заврачица) в Източна Рила

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
До връх Мустачал (Заврачица) в Източна Рила
Автор Съобщение
МиткосваМ

Мнение До връх Мустачал (Заврачица) в Източна Рила Отговорете с цитат
Скоро не съм споделял тук за разходки из Рила планина, а напоследък ми се случиха доста такива. Една част от тях по-скоро тривиални, макар и пак приятни, но други отвеждаха мен и съмишлениците ми до не толкова често посещавани места, за които може би ще е интересно да се напише някой ред.

Връх Мустачал в Рила (снимката е от друго едно ходене преди няколко години):

Повечето от върховете на изток от долината на Права Марица, които по една или друга причина представляват интерес за мен, съм ги изкачвал вече, но Мустачал (наричан още и Заврачица) още не го бях посещавал, а предполагах, че ще предложи както хубави изгледи, така и търсеното от мнозина спокойствие в планината.

Сутрешната гледка към билото на Пирин - от Муратов връх през Вихрен и Кутело, до Албутин:

Така, в един от все още дългите летни дни, в паузата между два неприятно горещи периода, събрахме скромна група и отпътувахме към изходната точка. Тук мога да спомена, че за такава могат да послужат няколко места – може би най-очакваното е хижа „Заврачица“, намираща се на около пет часа от Боровец и съвсем недалеч от върха (на приблизително два часа, предполагам – не съм го минавал). Други възможности са хижа „Грънчар“ или пък от каскадния път между язовир „Белмекен“ и кантон „Нехтеница“ – и нагоре по Джендем дере.

Поглед от Ортачал към Ковач, Суха вапа, Аладжа слап, Черна поляна, Канарата и Зъбците:

Желанията обаче, бяха за еднодневен преход - с продължително вървене, същевременно по не твърде затормозяващ терен и през малко по-непознат район - затова предложих Спортната база „Белмекен“ за стартова точка. Групата се съгласи и след два часа път от София през Юндола (като че ли по-добър път, в сравнение с този през Сестримо, но пак с доста забележки към целостта на настилката в отсечката между Юндола и язовир „Белмекен“…), се установихме на един от паркингите в покрайнините на спортното градче – в началото на черния път за Нехтеница.

От Ортачал към Мусаленския дял на Източна Рила:

Започнахме с най-тежката и донякъде даже досадна част от прехода – преодоляването на около 500м денивелация от паркинга до връх Ортачал. Стръмно, каменисто на доста места, жегата започна да се усеща, като последица от сушавото време пътеката е потънала в дебел слой прахоляк, а за капак го и слизахме на връщане… Smile

Връх Ибър:

Приятни моменти по време на това изкачване са сутрешните гледки към Пирин, както и скалната пирамида на Зъбчето – не знам Трънския Матерхорн колко е Матерхорн, обаче - да го наречем – Рилския такъв доста го докарва на вид. Very Happy

При Ортачал стръмното рязко свърши, ширнаха се ония ми ти безкраи в подножията на връх Ибър, и се отвориха прекрасни гледки към върховете на Мусаленския дял и на Средна Рила. Продължихме по коловата маркировка, която подсича Каменити чал и край едно езеро (Чалтъка – според табелките в близост) се слива с маркирания в червено маршрут между хижите „Белмекен“ и „Заврачица“.

Езерото Чалтъка с връх Мусала в далечината:

Последва продължително, но леко вървене покрай Ибър и Дяволския връх, денят понапредна и някъде при изворния район на Джендем дере единият от спътниците ни внезапно реши, че Мустачал не му е толкова важен връх, ще остане да се наслади на високопланинска почивка, и ще ни изчака да отидем и да се върнем. Smile

Върховете Мусала, Малка Мусала и Иречек - гледани от Мустачал:

Тъй като имахме желание да изпълним замисъла си, но и още немалко за изкачване, останалите двама от групата не се колебахме дълго, оставихме го да отдъхва, продължихме със стегната крачка и при близкия заслон – вдясно от пътеката – се отделихме от маркировката, с цел да спестим път и да се изкачим напряко между върховете Безименен (2546м) и Ченгене чал.

Студения чал - отново от Мустачал:

Сполучихме, даже имаше пътека нагоре – вероятно пастирска, не е отбелязана в картата на BG Mountains. Тя ни отведе до малко циркусно задълбаване току под билото между Ченгене чал и Мустачал, откъдето по съвсем преодолима стръмнина излязохме горе и за още 15-20 минути (със спирките за снимки) достигнахме целта – връх Мустачал.

Съседният връх Мусличал (Ясник) - също много интересен:

Очакванията се оправдаха, горе има отличен изглед към върховете на Мусаленския дял, долината на Марица – и не само. Отдъхнахме за известно време и поехме обратно по същия път - че ни чакаше другар и още толкова разстояние до колата. След пауза от два часа и половина групичката ни отново се събра в пълен състав и довърши успешно похода.

Към Кози връх над хижа "Заврачица" - а зад него и Манчо, Близнаците, плюс трите най-високи върха на Рила (горе, в дясната част):

Долината на река Марица:

Връх Шатър, а в далечината и Витоша с нейните най-високи върхове:

Връх Манчо - на снимката с известно взиране може да се забележи и малко местно животинско присъствие:

Горната част на Джендем дере и връх Мусанов чал:

Склоновете на Ибър с Каменити чал насреща:

Бреговете на язовир "Белмекен", гледани с приближение от Зъбчето:

Целият преход, реализиран по този начин, излезе около 25км в двете посоки, които ние изминахме за 9ч с почивките. Плюс 4ч за пътуването от и до София. Хора срещахме предимно в частта между Спортната база и Зъбчето, а също и неколцина по маркираната пътека за хижа „Заврачица“. Извън обозначените маршрути и на Мустачал (до самия връх също няма маркировка) не срещнахме никого. Накратко казано – получи ни се един добър ден – като всички такива в Рила. Smile

Чет Авг 20, 2026 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hristo.atanasov

Мнение Отговорете с цитат
Чудесен преход, разказ и снимки! Smile

Чет Авг 20, 2026 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
МиткосваМ

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Чудесен преход, разказ и снимки! Smile

Благодаря! Smile Относно гледките - твърде вероятно да са много по-добре през есента, на бистра атмосфера или пък сутрешно месец-месец и половина по-рано през лятото, когато ще е свежо зелено (обаче и доста мочурливо по този маршрут) - но... сега го направихме. Тъкмо ще има причина пак да се иде натам някой път. Smile

Чет Авг 20, 2026 1:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.