Не знам точно къде е станал инцидента, но чак пък да е диво около Офелиите. Има пътища и ежедневно минават автомобили и доста шумят, за да изплаши мечките.
Съб Май 16, 2026 5:30 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3549 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
zlia написа:
Не знам точно къде е станал инцидента, но чак пък да е диво около Офелиите. Има пътища и ежедневно минават автомобили и доста шумят, за да изплаши мечките.
Прав си, на асфалтовия път не е диво, но навътре в гората е различно... така че и Калоян е прав.
Все още не е сигурно дали извършителят е мечка. Изказват се предположения, че може да са кучета или криминално престъпление от човек.
Труп на мъж в туристическа екипировка е открит в района на хижа "Рудничар" в Природен парк "Витоша", съобщава bTV.
По първоначална информация тялото е намерено днес, като половината от лицето на мъжа е напълно обезобразено. Към
момента не е ясно дали става въпрос за тежък криминален инцидент, фатално падане в планината или друга причина.
Районът около хижата веднага е бил отцепен от полицията. На място се извършва оглед
от криминалисти и съдебни медици, които тепърва ще установяват самоличността на
мъжа и точните причини за настъпването на смъртта.
Очаквайте подробности!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Май 16, 2026 5:58 pm
zlia
Аз останах с впечатление, че става въпрос за два отделни инцидента. За този с мечката уж има очевидци как жертвата се е опитала да се защити. Ама явно няма много подробности и отделно не е много грамотно написана новината
Съб Май 16, 2026 7:27 pm
kaloyanv
Всъщност района между Кумата и хижа Звездица е много див и малко населен, нищо че отдолу има асфалтов път. От Звездица на запад е още по диво. Това е най - дивата част на Витоша и хора няма, доста е и обрасло. Понякога се учудвам колко малко е познат целия район, след като има и такива коментари.
Съб Май 16, 2026 8:38 pm
zlia
От Звездица “на запад” е една от най-посещаваните хижи в района Еделвайс, а до Кумата си има перфектна пътека, по която също доста се преминава. Сега признавам, че не съм минавал последната година от там, но ако Еделвайс не е затворена не вярвам потока да се е променил. Дори в посока х.Селимица(Кладница) също доста се ходи. Естествено това не означава, че мечка не може да се появи в този район.
Аз лично единствено по южните склонове съм засичал следи от х.Селимица посока Черни връх и за мен там както и целия южен склон си е доста по-див район от северния на Витоша.
Нед Май 17, 2026 4:27 am
kaloyanv
Аз имах предвид целия район който е над-хижите. От Звецдица до конярника и кумата тези пътеки са обрасли, минава се но там растителноста е много гъста. Хижите могат и да има някаква посещаемост, но като цялото мястото е диво и растителноста много разнообразна. Преди години още приказвах със собствениците на звездица и те ми казаха че има мечка в района със сигурност. Аз също бях чул един път привечер, но не съм виждал. След това се показаха в района на Кладница и тези по на изток към района на Синята стрела. Преди това се ограничаваха основно на юг. Но на юг където минават пътеките, като изключим тези от чуйпетлово не е така гъсто и ми се види по малък шанса да срещнеш мечка. Аз поне си ходя сравнително редовно, не съм виждал освен следи от изпражнения.
Ще трябва да се внимава, ама колко да се внимава. Щом има мечки, най-вероятно ще има и инциденти, ако човек не е много внимателен. За съжаление риска от ходенето сам ..... си го има и то не е малък.
Но то както всичко останало, пак започна всякаква информация да се дава и става объркване.
Нед Май 17, 2026 8:32 am
аngel
Най-дивият район на Витоша, според мен, е над Ярема , от билото Сиврикая - Ярловски купен, има десетина малки врязани отделни долини надолу към Ярема, в които няма ни пътеки, ни човешко присъствие. Няколко пъти през 90-те без пътека съм ходил от Ярема за гъби там, на границата на гората около 1600 м н.в. и под билото имаше манатарки. Навсякъде има следи от диви животни и ме достраша повече да се мотам там. Имам предвид местността над зелената линия на боровите гори на Плана, където в превала Ярема Плана граничи с Витоша. Над пътя Ярема - Белчин баня, Витоша:
Аз имах предвид целия район който е над-хижите.....
Калибрирай си възприятията за посоките
Първоначално разбрах, че е имало очевидци, но после май се оказва, че само са видели трупа и пръчка до него и снимали мечо изпражнение.
Информацията за Рудничар отделна ли е, труповете два ли са? Не ми е много ясно.
Може да се окаже, че компютрите са компоти
Тази драма с мечката е поредният първосигнален журналистически буламач.
Един приятел сподели, че в близост до местопроизшествието има огромни песове, единият бил на х.Адвокат.
Та - да изчакаме автентични подробности - те са важните.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 228, 229, 230
Страница 230 от 230
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети