За много планини и години! Както можете да се сетите, плановете за 2026 са започнати и дано да се получат. Сега е време, който иска да споделя какво мисли, как го мисли, с кой го мисли и така.
След като миналата година си сбъднах желаното изцяло планирано преминаване, без да се обърка нещо (е пак имаше неща които се объркаха), сега е момента да скъсим още времето. Борко ме кара да правя някакви геройства, ама засега не съм много навит, за мен по-важното е да го направя и да имам тази възможност.
Тази година съвсем съм я подкарал без да спирам, затова и имам и тренажор, да не отвиквам зимните месеци от колелото. Ще ми е интересно и на мен как ще протече цялата подготовка.
Дано само сме живи и здрави, другото е лесно. И близките и роднините и те така. В подготовката и в храненето, вече нещата са ясни. Маршрута е ясен, май всичко вече е ясно. ... Обаче пък то това е и най-интересното, че изненадите са още по големи, когато се случи нещо което не очакваш че е възможно. Засега ще тренирам и ще се подготвям за следното преминаване ...
Ден 1 - Ком - х. Чавдар - 140 км 4000м денивелация 18 часа от които 15 часа в движение
Ден 2 - х. Чавдар - х. Ехо - 60 км 2700м денивелация 16 часа и 40 минути от които 13 часа и 30 минути в движение
Ден 3 - х. Ехо - з. Ботев - 52 км 2087м денивелация 14 часа от които 12 в движение
Ден 4 - з. Ботев - Предел - 113 км 2673м денивелация 14 часа и 30 минути от които 13 в движение
Ден 5 - Предел - Върбишки проход - 120 км 3570м денивелация 18 часа от които 16 в движение
Ден 6- Върбишки - Емона - 150 км 3500м денивелация 17 часа и 30 минути от които 15 в движение
Тук времената са същите като от миналата година. Затова че ако искам нещата да са добре трябва с една идея малко и да съм по-бърз. Мислех си че миналата година ще бъда бърз, но се оказа че не съм в сравнение с 2024. Там нещата бяха ясни защо са .. Ще видим и тази година.
Този план също е интересен, понеже ако го направя или поне първите дни, ще е първото ми преминаване без да слизам от билото. Досега никога не съм тръгвал от кашана и стигал до ехо. Като цяло там и не искам много да оставам, но все пак това ще е доста по различно и въобще дните от досегашните .. Първият ден е доста тежък, затова че ще е хубаво да има подготовка.
Има и други варианти за преминаването на ком-емине, но .... май ме тегли и към Е8, както и към Е4, че ми се правят пеша. Аз още от поне 2 години искам да мина пак Е4, ама ще го видя как ще е откъм време, не може всичко ..
И така дойде и тази нова година, отново пожелавам здраве и късмет на всички и ако има някой с идеи за преминаване, да пише .. Наздраве !
Чет Яну 01, 2026 10:59 am
kibik
тоа план ми се чини куц ... рИкия га ша пийш?
а бира?
Чет Яну 01, 2026 11:52 pm
kaloyanv
kibik написа:
а бира?
Тва съм го дал само за кураж, да имам стимул да тренирам, да минавам по-бързо отсечките и да остане време за банкет. Иначе нямам особено желание .. Даже мислех или пеша да ходя и още много варианти.
Пет Яну 02, 2026 10:03 am
kaloyanv
kibik написа:
а бира?
Тва съм го дал само за кураж, да имам стимул да тренирам, да минавам по-бързо отсечките и да остане време за банкет. Иначе нямам особено желание .. Даже мислех или пеша да ходя и още много варианти.
Пет Яну 02, 2026 10:04 am
tzezko
"лудите.....,
......лудите- те да са живи....
Сря Яну 14, 2026 10:04 am
kaloyanv
Re: "лудите.....,
tzezko написа:
......лудите- те да са живи....
Шефе, натренирал ли си се ? Чакам те когат кажеш и тръгваме с 3тонното жакузи по ком-емине и скарата за всеки случай.
Сря Яну 14, 2026 5:08 pm
kaloyanv
За някои, ком-еминето ще започне сега от сериала по бнт, за други вече влизаме във финален етап на подготовката ... То една подготовка, ама карай ) .. Просто се замислям че остават около 3-4 месеца.
Тази година беше много странна от октомври месец не съм карал колело по моите терени заради това че беше постоянно кално и дъждовно. Чак наскоро излизах няколко пъти, а сега пак вали. И добре че направих та си взех велотренажор и горе долу държим формата. ..
Чакам да изсъхне и да започне по-сериозното и по-дългото каране. Сега с 3 метра сняг на Ботев, се чудя и кога скоро ще стигна до планината да карам . Интересна година се очертава да е.
Тази година остана много малко за оптимизиране. Основното нещо е че заради пепелта и голямата жега миналата година минах на вакса за веригата. Направих я мисля октомври и оттогава няма проблем. Но аз съм карал само на тренажор и имам 4-5 излизания, като я пробвах на прах много малко. Другото нещо е че реших да мина на 2 бидона на рамката. Дефакто да нямам никакви течности и бутилки в раницата.
Остана само храната. Ща не ща след толкова години ще минавам на график в храненето, че иначе не става .. .. Понеже е модерно да се кара със специални обувки с клипсове и с колела мекици, обмислях дали си струва цялата работа и прецених че заа ком-емине няма смисъл от мекица, както и от клипсове.
Тва евентуално е за хора със съпорт.
За такива като мен може и без тези "екстри". Достатъчно съм бавен, това да окаже каквото и да е влияние. Влиянието евентуално ще е осезаемо, но върху джоба ..
П.С - Като част от подготовката, мисля да отида при Борис Борисов, да правим едни баири по неговия край. И вече като дойде баш жегата да направя и Петрохан - Чавдар, като заключителна фаза. Колко ще имам време и как ще се развие живота и плановете ... не е ясно, ама дано стане.
Пет Апр 03, 2026 10:38 am
DimSimeonov
kaloyanv написа:
П.С - Като част от подготовката, мисля да отида при Борис Борисов, да правим едни баири по неговия край. И вече като дойде баш жегата да направя и Петрохан - Чавдар, като заключителна фаза. Колко ще имам време и как ще се развие живота и плановете ... не е ясно, ама дано стане.
Възползваш се от новите предложения на Борката?
Не знам кое точно визираш, ама от предната година ми останаха бивачните при него. И днес утре, днес утре, днес-утре и то дойде време за тазгодишното ком-емине, та идеята е да ида да си взема багажа и да напрвим с него едно каране, за мускул...
Освен това мислим да идем по натам около местноста Сливката след Предел-а (бутурски чукар), тая която е оригиналната пътека да пробваме да я поразчистим, че има на едни кратки места много избуяли клонаци ...
Та ако това са предложенията да ...
Пет Апр 10, 2026 10:56 am
boris_borisov
kaloyanv написа:
DimSimeonov написа:
kaloyanv написа:
Възползваш се от новите предложения на Борката?
Не знам кое точно визираш, ама от предната година ми останаха бивачните при него. И днес утре, днес утре, днес-утре и то дойде време за тазгодишното ком-емине, та идеята е да ида да си взема багажа и да напрвим с него едно каране, за мускул...
Освен това мислим да идем по натам около местноста Сливката след Предел-а (бутурски чукар), тая която е оригиналната пътека да пробваме да я поразчистим, че има на едни кратки места много избуяли клонаци ...
Та ако това са предложенията да ...
Не, преди немного време пуснах у фб предложение към колоездачи и пешеходци да дойдат в Челопек на тренировъчен лагер за КЕ. Спят в къщата ми за гости и през деня тренираме яко в условия, близки до реалните. Имаше някои ентусиазирани гласове, ама дотука никой не се престраши. Хем предлагам и домашно червено вино.
Пет Апр 10, 2026 2:44 pm
kaloyanv
Тва щеше да е велико, аз точно това мислех да ти предложа, ама отпада за съжаление. Днес счупих ключицата на левата ръка и май ше трее операция. Ама нещо ме пришпориха у болницата и аз се прибрах да пия една ракия и ше го мисла след празниците
Пет Апр 10, 2026 11:54 pm
DimSimeonov
kaloyanv написа:
Тва щеше да е велико, аз точно това мислех да ти предложа, ама отпада за съжаление. Днес счупих ключицата на левата ръка и май ше трее операция. Ама нещо ме пришпориха у болницата и аз се прибрах да пия една ракия и ше го мисла след празниците
Точно горното имах предвид.
И как е със счупена ключица? Аз скъсах връзките на акромиоклавикуларата и след доста ходене по мъките така си остана (по препоръка на 3-ма лекари). Сега рамото виси, създава ми дискомфорт, но ми служи в пълен обем. Убеждават ме, че при операция обемът на движението ще се намали, а дискомфортът не са убедени, че ще изчезне.
И как е със счупена ключица? Аз скъсах връзките на акромиоклавикуларата и след доста ходене по мъките така си остана (по препоръка на 3-ма лекари). Сега рамото виси, създава ми дискомфорт, но ми служи в пълен обем. Убеждават ме, че при операция обемът на движението ще се намали, а дискомфортът не са убедени, че ще изчезне.
Ми добре е. АЗ след тея травми ... връзките и тая става са по голем проблем доколкоото знам.
Съб Апр 11, 2026 9:15 am
kaloyanv
DimSimeonov написа:
kaloyanv написа:
Така и не ти отговорих. Аз също съм със засегнати връзки, но колкото и да е смешно не съм питал дали са скъсани. Най-вероятно не са, а само са разтеглени. Като цяло без операция е най-добре, но основното нещо е рехабилитацията чрез движение в ранен етап. Така и досега информацията говори за консервативно лечение, същото положение е и за връзките на глезените.
Аз още не мога да натискам и да правя по-сериозни движение че са само 20 дни след счупването, и сега тепърва си рехабилитирам сухожилията, които всички са засегнати от удара, както и от самата операция ...
За връзките ще мога да ти кажа чак след някой и друг месец когато се види дали има някаква пречка.
П.С -- Даже отсега вече вижам как ще ми се казва новата тема за ком-емине 2026, ако стигна до него. Най-вероятно ще е "Рехабилитация по Ком-Емине 2026" щото точно ако стигна до него, там терана и продължителните друсания ще кажат най-добре
Сря Май 06, 2026 1:29 pm
kaloyanv
Възможна среща с мечки по ком-емине
Реших да напиша един пост за всички ком-еминейци които ще минат 2026 та. Тъй като всички четат форума и черпят безценна информация. Та вместо да им обяснявам какво да правят, реших да напиша къде има вероятност от мечки така че хората по ком-емине тази година, особено по-неопитните да имат информация.
1. Първото място на което трябва да се внимава, особено ако се тръгва рано сутрин или нощем е над хижа Ком горската част посока връх Ком.
2. След това гората преди Петрохан, но тук вероятностан не е голяма.
3. Има много диви и обрасли райони около Мургаш в разтояние 20-30 км, около които е хубаво да има шум, но това важи изцяло за обраслите места. Като цяло вероятноста е доста ниска и малко вероятна.
4. След това чак Централен Балкан като за ком-емине района е гората от хижа Дерменка до хижа Добрила и хижа Добрила - връх Амбарица. Също така гората на подсичащата пътека от хижа Добрила посока алпийския траверс. Тук пак важат същите неща. Опасноста идва ако се преодолява трасето рано сутрин през ноща и вечер и тн ..
Също така буйните гори в резерват ЦАричина и Боатин също имат мечки и то доста. Дефакто ако след Кашана слизате от билото Посока хижите момина поляна, бенковски и Вежен по късни доби е хубаво да има някаква звукова сигнализация. През деня няма проблем.
5. Гората между Мазалат и ПАртизанска песен, въпреки че е много посещавана там има също мечки и важат същите неща.
Ако ви интересува и къде може да се срещнете доста с глигани, мога и да напиша по въпроса.
П.С Забравих да напиша че е много вероятно и около горите на хижа Буковец, целия район да има мечки също, макар там да е много по-ниски. Аз сън почти сигурен че има, но не мога да кажа на 100 процента понеже там има и извънземни и много пъти не е ясно, това което срещаш през ноща дали е извънземно или мечка.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети