За много години, Калоянчик. От една седмица сам в Острец и провеждам пасивни наблюдения на обстановката. Две са констатациите - студ и много, ама много вятър. Само около Нова Година падна до към 15-20 м/с, преди това 4 дни твърдо 40 метра усреднено. Тази сутрин същата работа, кел файда че температурата се е вдигнала от минус 20 на минус 8.
Като се вдигна мъглата след Коледа беше уникална гледка - от целия Северен Джендем вятърът вдигаше и носеше снега и сякаш ту се появяваха и изчезваха малко облачета, а то си е сняг носен от вихъра. На откритите части, конкретно по кабела снегът не изглежда много. Метнах с бинокъла и по рида прозират туфи. Но с тоя неспиращ ураган предполагам има сериозни навявания въпреки че не падна кой знае колко валеж по Коледа.
Не бих тръгвал в такова време, както и да се екипирам. Най- вече заради вятъра.
Еееееее, друго си е информация от първа ръка. Благодаря много и за много години .. Аз следя основно камерите и се ориентирам по байраците какъв е вятъра, ама това е приблизително. Но така или иначе се отказах. Ще го изчакам малко да се поуспокои. Те след това го дават и температурите да паднат много. Мисля почти всяка година е така . Следя също така сайта на псс. Там ъпдейтват всеки ден в 8.30 какви са условията. Знам го понеже си правят все още радиосеанс сутрин между тези хижи. И гледам там какво са писали за деня и каква е прогнозата от сайтовете, за да видя реално дали съвпадат предвидените неща с реалните. Та снега го дават горе на Ботев около 80 см, долу на заслона около 70 см ... Но както казваш ти то това е малко относително, на места е отвят на други завят. Предполагам това дето го мерят обаче метеролозите горе би следвало да е реалната покривка ..
П.С - макар че честно казано, това може би е най-добрия ден. Сутринта опъваше яко байрака на заслон ботев и сега временно по обяд се е успокоило. Ама това ще е замного кратко време предполагам. Затова че все тая .. Сега там е слънчево ама като гледам как е изваял вятъра снежната покривка, там по чала ще е мега пързалка и ще е баш як лед само.
Но да тази сутрин бюлетина от 8.30 казва че вятъра е бил Бурен горе а долу на заслона силен.
Пет Яну 02, 2026 1:43 pm
Tito
Аз основно ползвам този сайт - https://meteo.bg/bg/izmervania/tochki
Дава данните от станциите на НИМХ, които се опресняват през 3 часа.
Според мен е яко лед горе. Както е ниско слънцето и е ясно Малкия Юмрук лъщи като огледало гледано от нас.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 24, 25, 26
Страница 26 от 26
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети