ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Условия/Обстановка горе.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 24, 25, 26

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Условия/Обстановка горе.
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Отговорете с цитат
Tito написа:
За много години, Калоянчик. От една седмица сам в Острец и провеждам пасивни наблюдения на обстановката. Две са констатациите - студ и много, ама много вятър. Само около Нова Година падна до към 15-20 м/с, преди това 4 дни твърдо 40 метра усреднено. Тази сутрин същата работа, кел файда че температурата се е вдигнала от минус 20 на минус 8.
Като се вдигна мъглата след Коледа беше уникална гледка - от целия Северен Джендем вятърът вдигаше и носеше снега и сякаш ту се появяваха и изчезваха малко облачета, а то си е сняг носен от вихъра. На откритите части, конкретно по кабела снегът не изглежда много. Метнах с бинокъла и по рида прозират туфи. Но с тоя неспиращ ураган предполагам има сериозни навявания въпреки че не падна кой знае колко валеж по Коледа.
Не бих тръгвал в такова време, както и да се екипирам. Най- вече заради вятъра.

Еееееее, друго си е информация от първа ръка. Благодаря много и за много години .. Smile Аз следя основно камерите и се ориентирам по байраците какъв е вятъра, ама това е приблизително. Но така или иначе се отказах. Ще го изчакам малко да се поуспокои. Те след това го дават и температурите да паднат много. Мисля почти всяка година е така . Следя също така сайта на псс. Там ъпдейтват всеки ден в 8.30 какви са условията. Знам го понеже си правят все още радиосеанс сутрин между тези хижи. И гледам там какво са писали за деня и каква е прогнозата от сайтовете, за да видя реално дали съвпадат предвидените неща с реалните. Та снега го дават горе на Ботев около 80 см, долу на заслона около 70 см ... Но както казваш ти то това е малко относително, на места е отвят на други завят. Предполагам това дето го мерят обаче метеролозите горе би следвало да е реалната покривка ..

П.С - макар че честно казано, това може би е най-добрия ден. Сутринта опъваше яко байрака на заслон ботев и сега временно по обяд се е успокоило. Ама това ще е замного кратко време предполагам. Затова че все тая Smile .. Сега там е слънчево ама като гледам как е изваял вятъра снежната покривка, там по чала ще е мега пързалка и ще е баш як лед само.
Но да тази сутрин бюлетина от 8.30 казва че вятъра е бил Бурен горе а долу на заслона силен.
Пет Яну 02, 2026 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Аз основно ползвам този сайт - https://meteo.bg/bg/izmervania/tochki
Дава данните от станциите на НИМХ, които се опресняват през 3 часа.
Според мен е яко лед горе. Както е ниско слънцето и е ясно Малкия Юмрук лъщи като огледало гледано от нас.

Пет Яну 02, 2026 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Луда работа. Гледам сега горе пък е топло и снега се топи яко. На заслон Ботев е плюс ... Тука по Плевен е ебаси мъглата в София слънце ..
Нед Яну 04, 2026 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

И днес не ставаше, вече почнахме работа, нема достатъчно време. Евентуално сега съботата дето идва, може да е малко по спокойно и да става за качване на Ботев. Ще го следя и ако не ида по някоя друга планина, може и да се кача най-накрая Smile
Нед Яну 11, 2026 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Tito, ако случайно попаднеш, да те питам по Априлци как е, има ли сняг досега. То в момента вали предполагам. Питам понеже утре мисля да ходя към Ботев, пък сега в тая кола нямам вериги и други неща и просто горе долу се чудя нагоре дали към момента има сняг и лед, или тва вчера е изченало.
Пет Яну 16, 2026 4:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Днес беше идеален ден. Вчера падна сняг и сутринта като тръгнах от Плевен пътищата беха леко на пързалка, но нямаше проблем стигането до товарния лифт. От там нагоре беше малко кофти, че пързалка и никакъв сняг. Обаче пък след хижа Плевен беше доста добре. Времето уникално, слънчево и нула вятър на връх Ботев. Видимост отлична, толкова нямаше вятър, че за първи път ходих да обиколя около върха .. И все пак след десетките ми опити и ходения по Ботев, досега никога не ми е било лесно. Днес тъкмо да ми бъде лесно и като тръгнах с колата наобратно, се оказа че не ми е толко добре. Най-вероятно това се дължи на ранното ставане и шофирането по тъмно в кофти условия. Та па и после пак 1 час и половина наобратно. Чудя се дали ще дойде ден, че да ми е лесно и като приятна разходка. По зимния си маршрут се падат към 1650 метра денивелация. Тва не е особено малко ..
Добре че се качих днес и не изтървах много хубавия ден. И утре ще е хубаво, обаче малко леко по-студено.
Съб Яну 17, 2026 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Калоянчик, късно виждам, че си писал. Бяхме уикенда на Острец като и двата дни карах жената на Беклемето да покара ски. Особено неделята беше уникално - валеше яко сняг, 13-14 под нулата и без вятър. Интересно явление, защото по високите части и по конкретно Ботев не регистрираха, че вали. Хубаво си се качил и слязъл.

Вто Яну 20, 2026 11:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Tito написа:
Калоянчик, късно виждам, че си писал. Бяхме уикенда на Острец като и двата дни карах жената на Беклемето да покара ски. Особено неделята беше уникално - валеше яко сняг, 13-14 под нулата и без вятър. Интересно явление, защото по високите части и по конкретно Ботев не регистрираха, че вали. Хубаво си се качил и слязъл.

Ееее аз забравих да следя Беклемето, иначе можеше да ида да пораздвижа ските ... Предполагам към момента само половинката работи. Долу в гората няма сняг ?

П.С --- сега видях камерите, според мен са пуснали пистата за кураж както се вика. Нещо не ми се вижда сняг, даже около влека се виждат и камъните.. Ама пак е добре малко човек да се попързаля .. Не знам към момента какви са цените там ...
Аз нещо големите курорти съм ги отсвирил последните години и не ми се ходи. Иначе ски ми се карат... Ама хем трябва да взимам отпуска, хем да плащам една торба пари за почти никак качество.
Сря Яну 21, 2026 1:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix

Местожителство: Плевен

Бях на Беклемето в събота с децата. Тогава пистите бачкаха. Няма много сняг, но на детската пързалка беше чудесно!

Сря Яну 21, 2026 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Голямата писта и детската пред хотела работят като основно е изкуствен сняг. На Карцов бук са махнали оръдията и влекът е без панички. Може би самият влек е сдал багажа. Вдигнали са цените от миналата година, за половин ден е 15 евро.

Чет Яну 22, 2026 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Tito написа:
Голямата писта и детската пред хотела работят като основно е изкуствен сняг. На Карцов бук са махнали оръдията и влекът е без панички. Може би самият влек е сдал багажа. Вдигнали са цените от миналата година, за половин ден е 15 евро.

Причината най-вероятно е че не са го предвидили за подръжка, заради времето и липсата на сняг. Просто няма условия. При някаква възможност сигурно ще го пуснат, защото така изпускат доста от хората които ходят.

Ако са махнали оръдията, може и да остане наполовина, което напълно обезмисля ходенето на Беклемето от скиори, освен от напълно начинаещи. И дефакто Стара планина остава без място за каране. Евентуално около УЗана но там пък е още по-ниско. Ще минавам пак на ски-туризъм с коланите, ама то това не е каране на ски, а си е туризъм, вместо със снегоходки, бухаш със ските. Ееее надолу става бързо, в случай че не се утрешещ някъде Smile
Чет Яну 22, 2026 2:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Днес, пак качих Ботев, но за мое съжаление не беше минал ни един герой пред мен, срещнах ги чак на връщане. Условията са ............. такива че не мога да ги оприлича по никакъв начин. До 1500 метра нямаше никакъв сняг. Нагоре вече е паднал към 20 см нов, на много твърда и гадна основа ....

В този ред на мисли съм длъжен да споделя с вас моите "постижения".

Този път поради липсата на сняг, реших да се качвам по Кабела ... Речено сторено, Снега започва чак на отклонението на пътеката за Водните дупки. От там нагоре всичко наред, обаче преди да стигна до Кралимарковската купа по стръмното, някой е решил че треее се пуска по гъз и съответно е станала пързалката ... Както и да е издрапах до лятната пътека ..... Тук вече историята е необходимо да се отдели в един трети абзац. ...

Въпреки опита който имам и това че следвам някакви принципи на придвижване в планината особено сам.. реших че този път понеже има към 20 см нов сняг, може и да не сложа котки, тъй като само ще се лепят със сняг. Температурите личеше че по долу са били високи и всичко е било стопено и без основа .. Винаги досега когато ходя по стръмни ръбове слагам котки предварително ...... ясно е защо Smile .... Този път реших да изчакам малко ... Еее ходих ходих, всичко беше точно, по някое време усетих малкото сняг и това че приплъзва крака. Съответно няма проблем, ритах и правих стъпки. Само че обувките ми макар и много добри, са видели толкова километри и терени, че подметките са много хлъзгави. Всичко беше добре, докато не стигнах финалното излизане на билото .... В един момент на много стръмен склон снега свърши и остана само лед .. Разбира се това много трудно се вижда, тъй като заради навявките ти се струва че може да минеш "я леко лево, я леко десно" И така на най стръмния участък, се озовах на чист лед, в който не можех да пробия стъпка , тъй като там има един дълъг камък. Тръгнах наляво да направя едно леко траверсче, но отново чист лед ..... Изведнъж се оказа че съм си направил ненужен проблем и то немалък.

Напред не личеше някой да е минавал, така или иначе аз бях първи и не можех да разчитам някой преди мен да е проучил терена. .. Е аз го проучвах без котки и с щеките. Точно преди последната къща на кабела, запецнах много сериозно на едно елементарно място, което е напълно безобидно. Обувките нямаше как да хванат, реших да погледна назад и разбрах много простата истина, ако се изтърва излитам с една много хубава скорост без да мога да спра..... Котки да сложа никакъв шанс. Добре че поне винаги си нося пикел по такива места. Та и това ме спаси ............ Ако нямах пикел, щеше да стане беля ...

И ето как една хубава разходка може да се превърне в бедствие. Затова че си слагайте котките преди да хванете баира, дори и да се пълнят със сняг, това е една малка цена .... Просто защото като се нахендрите, вече ще е късно ...

Това го знам и въпреки всичко, се поставих в ситуация . ..
Съб Яну 31, 2026 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Дърпаш един за опашката май. Умната ей! Old

Съб Яну 31, 2026 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Tito написа:
Дърпаш един за опашката май. Умната ей! Old

Просто споделих това преживяване, защото повечето хора няма да го кажат или няма да му обърнат внимание ако се случи на тях. На мен ми се е случвало няколко пъти подобна на тази ситуация.

За себе си се опитвам да си изясня защо се получава така. Основната причина за мен е подценяване на условията , но това мога да ти гарантирам точно за тези неща го правят над 70 процента от хората и е много масово.

Поради тази причина, трябва да се следват основни правила, това трябва да ти е навик, без значение дали някой хори по щеки, маратонки или бански. За мен това е и причината за немалко инциденти из планините. Грешна преценка кога трябва да се слагат котки и какъв е терена и как трябва да се придвижват по него. Дори да ходиш по бански няма проблем, стига да знаеш много добре че последствията ще бъдат леки. Обаче ако изхода е неясен, тва не трябва да се случва....
Нед Фев 01, 2026 3:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 24, 25, 26
Страница 26 от 26

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.