Онзи ден се прибрах на София и вчера реших да се кача малко горе да видя каква е работата. Пак са променили трасетата на автобусите, към драгалевци, да не се оакже пак че съм излъгал някой .. Сега минават по друг маршрут.
Та тръгнах от центъра на Драгалевци, сутринта беше -6 градуса, нагоре има малко сняг, той започва съществено от около 1800 метра по сериозния сняг. ПРоблема е че не го даваха вятър, а всъщнот до черни връх ме разсипа. Не беше много силен, обаче времето беше студено. После след Черни връх слязох през Железница и там до физкултурник всичко беше фирновано и не се затъваше.
По автобусните спирки беше пълно с младежи със ски, които чакаха автобуса, имаше и доста коли нагоре. Вече преди да се излезе на баира под бай кръстьо и пътя, всичко е направено на пързалка. На места едвам се ходи, не си спомням последните години да е карано така яко с шейни, беше пълно с детски шейни. Явно заради ваканцията и снега. Имаше и много парапланеристи и то в ниското където се отделя пътеката за железница. Имаше обаче и немалък пренос на сняг.
След Физкултурник като се слезе в гората, сняг няма по пътя а само един гаден лед, за малко да се пребия, та се ходи отстрани в гората. Ествестно си бях взел котките, ей така да ги разходя и тях на краката, че не бях слагал от 2 години. Но естествено ме домързя. За кво да слагам котки, като мога да се прибия на равното и за малко на няколко пъти. НА всичкото отгоре и щеки нямах.
Но интересното е че нямаше нагоре скиори, само няколко пантаджии умрели от студ. Явно не са пуснали Горното лале, иначе щеше да е лудница .
П.С - много ми се щеше да видя пак Каймакчалан и високите върхове из македония по границите, обаче точно този път, там си бяха облаци а не върхове. Последно време все не мога да ги хвана. Ама като не ходя достатъчно по Черни връх в хубаво време е така.
Последната промяна е направена от kaloyanv на Вто Яну 07, 2025 9:46 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 06, 2025 9:12 am
dido
kaloyanv написа:
П.С - много ми се щеше да видя пак Каймакчалан и високите върхове из македония по границите, обаче точно този път, там си бяха облаци а не върхове. Последно време все не мога да ги хвана. Ама като не ходя достатъчно по Черни връх в хубаво време е така.
Най-лесно ще ги видиш ако идеш в Република СМ или в Гърция
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Яну 06, 2025 12:41 pm
kaloyanv
dido написа:
kaloyanv написа:
Най-лесно ще ги видиш ако идеш в Република СМ или в Гърция
Специално от Македония си взех туристически карти на районите още 2019та с обещанието към мен си да се върна и да изходя планините. Но това си остана и в историята, както например да направя скоростно самостоятелно изкачване на Монблан и разни подобни неща. Монблан щях да съм го направил досега, ако не беше това сериозно мое отвращение от навалиците и масовите върхове. За Македония просто не дойде това време ... може и да дойде, но може и да не дойде.
За сметка на това винаги съм по-впечатлен когато видя далечни върхове.. Това ме впечатлява много повече отколкото да ги посетя .. .. освен ако не видя още по-далечни.
Пон Яну 06, 2025 9:09 pm
kaloyanv
Вчера ходих до Черни връх. Времето беше типично по витошко скапано. Мъгла и вятър, горе беше около нула градуса. По интересното е че все още има петна сняг, които дори не са толкова малко. Хубавото е че не се заледяват вече.
Пон Апр 28, 2025 7:39 am
kaloyanv
Днес се изтъркалях от Драгалевци гробищата, до Черни връх. Кал и гняс до Голи връх. Нагоре пък размекнат сняг. Това обаче което ми направи впечатление е че пак няма сняг и температурите уж трябваше да са около -5 на Черни връх, но според мен бяха около нулата. Очаквах да има повече сняг, в района на Черни връх даже не мога да преценя колко е 20на сантиметра, но може и да е 30.
Па като погледнах към Стара планина отсреща Чукава гола голеничка, нема никаква зимна премяна още.
Нед Дек 07, 2025 6:23 pm
kaloyanv
И да не забравя най-инересното е че след големия завой на Капакливец ме хвана Сръбски роуминг и то на 2 пъти... Не си спомням досега да ми се е случвало. ..
Нед Дек 07, 2025 10:36 pm
vaskoo
Там редовно прехвърля на сръбски оператор, еле пък ако кривнеш малко към котата вдясно като се движиш нагоре.
Същото се случва и по поляните между Кръста и Драгоин камък над Чуйпетлово. Това при мен, абонат на А1.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Дек 07, 2025 11:49 pm
hristo.atanasov
Това ми напомни как и мен веднъж ме закачи към сръбски оператор малко под Бай Кръстьо. Видя ми се странно, защото там си е дупка и нашите оператори (Yettel) нямат много добро покритие. Най-забавното беше, че телефонът беше започнал да показва един час по-рано и сериозно ми обърка представите за време-пространство. Реших да погледна часовника, като "по-надежден" източник, а той взел че се синхронизирал с телефона и показваше същото и съвсем ме стресна, че не съм "в час"
Вчера пак се качих от Драгалевци, но този път не стигнах до черни връх а до капакливец, че не ми остана време. Времето беше много хубаво, обаче няма сняг и всичко е станало на лед. Имаше много хора от които съм сигурен че немалко ще се върнат с насинени задници и дано да са се разминали само с това. Имаше едно момче с още един човек, дето едвам слизаше накуцвайки доста, спрях да го питам дали имат нужда от някаква помощ. Ударил се е баш в ябълката, което е супер гадно, но мисля че няма да му има нищо. Най-вероятно в тези ниските планините така да го е топило и заледявало над 2000 метра. Снега е останал много малко ..
мъглата беше до 1 100 метра, от там на сетне само хубаво и слънчево време. Интересното е че на ком, сняг нямаше. Само на Вежен и от Амбарица до Ботев се виждаше много хубаво. Също така Миджур се e белнал.
Пон Дек 15, 2025 10:35 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3486 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
... Времето беше много хубаво, обаче няма сняг и всичко е станало на лед. Имаше много хора от които съм сигурен че немалко ще се върнат с насинени задници и дано да са се разминали само с това. Имаше едно момче с още един човек, дето едвам слизаше накуцвайки доста, спрях да го питам дали имат нужда от някаква помощ. Ударил се е баш в ябълката, което е супер гадно, но мисля че няма да му има нищо. Най-вероятно в тези ниските планините така да го е топило и заледявало над 2000 метра. Снега е останал много малко ..
М ъж е пострадал при подхлъзване на Витоша, а
спасителите са намерили в близост починал турист.
Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) към
Българския Червен кръст. Инцидентът е станал в
четвъртък.
Сигналът към планинските спасители е подаден към обяд от подхлъзнал
се мъж на пътека между Черни връх и село Железница. На път към него
спасителите са намерили починал човек, който вероятно също се е
подхлъзнал, допълниха от ПСС. Пострадалият е предаден на
медицински екип към 19:30 ч., а акцията за транспортиране на
починалия е приключила към 1:30 ч. тази сутрин.
Температурите в планината са сравнително високи през деня, но
вечерта пътеките замръзват и се образува тънък леден филм,
допълниха от ПСС. Времето е приятно, тихо и слънчево, но в късния
следобед теренът става опасен и хората трябва да бъдат много
внимателни, предупредиха от ПСС.
Аз бях на Черни връх в неделя – 14.12.2025 г. (традиционното ми изкачване в края на годината тази година подрани).
Маршрутът ни бе:
ханче „Ярема“ – връх Сива грамада – връх Ярловски купен – Черни връх – ВУСБ „Проф. Иван Стайков“ – село Железница.
До 1900–2000 метра няма сняг, още е есен.
Над 2000 метра започна сняг, който бе много здраво фирнован – гладък, твърд, трудно се пропадаше дори и на 1 сантиметър.
При изкачване нагоре нямаше проблеми – фирнованият сняг не беше хлъзгав и даже по него се вървеше по-лесно, отколкото по трева.
Ситуацията при слизане обаче коренно се промени, когато при подсичането на северния склон на връх Скопарник навлязохме в сянката.
Пъртина на практика нямаше, отпечатъците от обувки бяха малки, заледено, хлъзгаво, почти невъзможно да биеш стъпки в твърдия сняг...
Лошото на този участък е, че ако се подхлъзнеш и се засилиш по стръмния склон – по-долу има големи остри камъни, в които се пребиваш...
Щом и мен по едно време започна да ме хваща малко страх... опасността наистина беше голяма.
За съжаление не съм снимал точно най-опасния участък (което само по себе си е показателно, че е било опасно, щом не съм го снимал).
Ето снимка малко след най-опасното място, тук вече положението е по-добре, макар че и тук опасността не е напълно отминала:
На пръв поглед безобидни условия, които те увличат да продължиш, докато стане късно да се върнеш и нямаш избор освен да продължиш...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Дек 19, 2025 1:08 pm
kaloyanv
Само да добавя че същия участък за който споменаваш Стефчо, дори при сравнително добри снежни условия пак е много неприятен за миване без котки. Тъй като там го обдухва и почти винаги е заледен фирн. Поне 2 пъти ми е правило сериозно впечатление и съм се чудил защо не си нося котки. Жалко че така си отиват хората и млади, ама ...
Пет Дек 19, 2025 4:43 pm
tortomanin
Мисля, че тази година ще се напъна да кача последно Черни зимно. Черни не е виновен, мен вече не ме бива, и това, дето правех някога за раздвижване, вече е предизвикателство.
Съб Дек 20, 2025 9:23 pm
kaloyanv
tortomanin написа:
Мисля, че тази година ще се напъна да кача последно Черни зимно. Черни не е виновен, мен вече не ме бива, и това, дето правех някога за раздвижване, вече е предизвикателство.
Еее айде сега моля "последно" .... Не бързай така, има време
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 16, 17, 18
Страница 18 от 18
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети