Качих се до Кръстова гора от Белица. Табелките казват 3,3 км. с 750 м. денивилация - хубаво, кратко изкачване. Случих на време, случих и на гъби.
Сря Ное 05, 2025 8:07 pm
kaloyanv
И хубава снимка .. Който ходи печели ..
Сря Ное 05, 2025 10:06 pm
kaloyanv
Малко снимки от мальовица. Слизането е много гадно трябва много да се внимава, понеже има лед който не се вижда по камъните, но пък горе си заслужава изцяло
Чет Ное 13, 2025 10:07 am
kaloyanv
В тази връзка да попитам къде изчезнаха камерите от х. Мальовица, преди ги гледахме и се бъзикахме за това колко сняг има. Сега няма май никакви. Даже специално гледах и не видях да има камера. Само станции и антени.
Чет Ное 13, 2025 5:49 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3482 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
В тази връзка да попитам къде изчезнаха камерите от х. Мальовица, преди ги гледахме и се бъзикахме за това колко сняг има. Сега няма май никакви. Даже специално гледах и не видях да има камера. Само станции и антени.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Ное 13, 2025 8:20 pm
kaloyanv
Уж такива сайтове гледам и все като ми се наложи и кликна на някоя камера ми я дава офлайн . Мерси Стефчо.
Гледам снимките сега, а пък и като бях там. Все повече ми се ще зимата да хващам хубаво време и да ходя и да си спя на върховете, разбира се когато времето е хубаво. Толкова ми харесва, че вече толкова години като се качвам не ми се слиза, особено зимата. Разбира се когато времето е хубаво ...
Чет Ное 13, 2025 10:29 pm
tortomanin
Кaloyanv, в каква посока е правена втората снимка и какво виждаме на нея? Бил съм много пъти на Мальовица, никога зимно, разпознавам обектите на другите снимки, а тук нещо ми се губи.....
Пон Ное 17, 2025 6:49 am
vladofff
tortomanin написа:
Кaloyanv, в каква посока е правена втората снимка и какво виждаме на нея? Бил съм много пъти на Мальовица, никога зимно, разпознавам обектите на другите снимки, а тук нещо ми се губи.....
Е как бре? Ако правилно съм гледал "втората снимка", право напред отдоле - урдин циркус, напред далеч и нагоре - калински дял, горе вдясно - дамгата и захода към седемтях езера...
Пон Ное 17, 2025 10:11 am
kaloyanv
Така както каза Владо е.. Просто е малко по - различен пейзажа, тъй като над 2500 метра има сняг а долу не, и е различна самата гледка. На мен също ми изглежда отдалеч страннен релефа така .
Пон Ное 17, 2025 10:50 am
tortomanin
Хм.... Това очаквах, но като е поръсено със сняг е различно. Хем сравнявах с мои снимки. На тази всичко е сякаш отсечено на една височина, по билото сякаш няма нагоре-надолу.....
Добре, на такива неща да се радваме
Пон Ное 17, 2025 9:12 pm
petarvodenchev
Бърза разходка от Ин кая до Сини връх - Кокез тепе
След първия неуспешен опит за достигане до Сини връх - Кокез тепе от към едноименната хижа над село Новаково, тръгнахме късно от селото и на слизане щеше да се стъмни, и затова достигнахме само до премката под върха, където се разделят три пътеки - към Инкая и село Бор и за върха, следващия уикенд решихме да го направим по-леко, защото е опознавателно, от скалното светилище Ин кая.
Там по картите изглежда най-близо, но за да не се издъним, решихме да го направим по пътеката с червена марка към хижа Сини връх и на премката между връх Мараулника, да тръгнем нагоре, засякохме го, че е около 30 минути до точката на върха - бетонното съоръжение. Времето беше топло, но пък духаше доста силен южен вятър, бучеше страшно в дърветата и по маркираната пътека, която минава на север в по-голямата си частот масива на върха, си беше завет, и много приятно, тихо, но малко трудно се върви, защото на места е тясна, има камъни по нея, а отгоре прясно опадала шума. На върха, макар че южнякът бучеше доста силно, не духаше толкова силно и постояхме известно време, след това на фона на бурния южняк, малко се зачудихме дали да се върнем по същия път, по подветрената пътека от север на завет, или да отидем да видим голямата панорамна поляна на запад от върха. След кратко чудене се решихме и поехме към поляната и след известно време стигнахме до нея, но доста духаше и видимосттта не беше добра, та не се задържахме. След това не се връщаме обратно, доста обикално, след консултация с картата, решихме да се пуснем по един склон, който поне на картата изглеждаше, че пуска плавно и да се свържем с пътеката червена марка от Инкая за Сини връх, гората беше предимно букова, с малко подраст отдолу или почти никакъв, та беше проходимо и решихме да рискуваме и след 20-30-минутно слизане без пътека се озовахме, както и трябваше, отново на червената марка за хижата, но преди да се свържем с червената марка, излязохме на черния път, от който червената марка се отделя и става пътека, то по-надолу започва нещо като душевадка, и предвид че времето беше топло с този южняк, доста пот се изля, докато стигнем до разклона отдолу нагоре. Когато излязохме на този черен път, който продължава точно в посока на панорамната поляна западно от Сини връх, нещо ме загложди, че има и пряк път, но логичният въпрос - ако този път стига до поляната и оттам до върха има почти неусетна денивелация, защо няма да е маркирано до там, а маркировката ще е от другата страна на върха и ще стига само до поляната. На картата този черен път не е отбелязан в участъка след разклона за хижа Синя връх. Гледах уж Aerial view - и се вижда, че черният път продължава и нагоре и стига почти до поляната, но на терен се оказа малко по-различно. Днес го тествахме с един познат. Пътят завива на запад в гората под поляната и сякаш тръгва към дерето, което се формира надолу, но пък гората - букова, с малко подраст, макар и стръмно, е проходима, и се вижда накъде се отива по добре изразения просвет под короните на дърветата, та поехме нагоре и додрапахме до нея.
Вижда се нещо като път от въздуха, който стига точно под поляната и след това завива на запад, и след това тръгваше надолу, най-вероятно по дерето и може да излиза на асфалтовия път.
https://ibb.co/dwpskYhz
Маршрутът днес как го направихме, за около час от Ин кая до Сини връх - червената линия и в лилавото въртележката в събота при ураганния южняк. Пообиколих цялата поляна от горе, докато почва гората и става по-непроходимо, евентуално погледнах и за чешмата, която е отбелязана под точката 1501 метра, но не видях да има така заход към нея. Беше и малко неприятно духаше вятър, който не беше хич приятен и търсехме някъде по-завет, но не намерихме такова място, и не се задържахме много.
https://ibb.co/F4dSKNNr
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 198, 199, 200
Страница 200 от 200
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети