ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
ChatGPT срещу Ком-Емине

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
ChatGPT срещу Ком-Емине
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение ChatGPT срещу Ком-Емине Отговорете с цитат
Време е да се пусне изцяло нова и модерна тема, която да обвързва изкуствения интелект с ком-емине. Съвсем скоро ще започнем първите питания и чуденки относно преминаването на маршрута от чат гпт.
Чет Май 01, 2025 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение - Отговорете с цитат
Не е само по тази тема. Имах наскоро един шибан случай - няма законова регламентация, няма съдебна практика, с две думи няма нищо по темата. А въпросът - шибан, не можеш отговори с общи приказки. И по съвет на жена ми, която сега ходи на курсове по "експлоатация на ИИ"/каквото ида значи това/ да съм го питал. Та питам го. Първи път отговаря уклончиво, като същински адвокат. Уж казал нещо, но от отговорът не се разбира нищо и на практика, всъщност отговор няма... Жена ми казва - това са особеностите - трябва "да съм знаел как да го питам..." Та въртях, усуквах, по десет различни начина питах едно и също нещо, давах му подсказки. Едно си баба знае, едно бае. Отговаря уклончиво и нищо по същество. Накрая го питах, абе ти малоумен ли си, или на такъв се правиш. А той ми отговаря - а ти, защо се разправяш с мен, а не се обърнеш към адвокат?... Изби рибата с последния отговор.
Пет Май 02, 2025 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Re: - Отговорете с цитат
vladofff написа:
Не е само по тази тема. Имах наскоро един шибан случай - няма законова регламентация, няма съдебна практика, с две думи няма нищо по темата. А въпросът - шибан, не можеш отговори с общи приказки. И по съвет на жена ми, която сега ходи на курсове по "експлоатация на ИИ"/каквото ида значи това/ да съм го питал. Та питам го. Първи път отговаря уклончиво, като същински адвокат. Уж казал нещо, но от отговорът не се разбира нищо и на практика, всъщност отговор няма... Жена ми казва - това са особеностите - трябва "да съм знаел как да го питам..." Та въртях, усуквах, по десет различни начина питах едно и също нещо, давах му подсказки. Едно си баба знае, едно бае. Отговаря уклончиво и нищо по същество. Накрая го питах, абе ти малоумен ли си, или на такъв се правиш. А той ми отговаря - а ти, защо се разправяш с мен, а не се обърнеш към адвокат?... Изби рибата с последния отговор.

Хахаха , точно така ... Има попадения, за работа по-сериозна, за която няма общодостъпна информация, която да събере не върши работа. Но там където има доста такава, е идеален. Освен това може да го обучиш. Но аз не го правя, тъй като не искам САм Олдмън да се прави на Велик , точно както Илън мъск и разни подобни на базата на моя доброволен труд. Който иска да обучава модела, аз просто ще се забавлявам с него Smile
Пет Май 02, 2025 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Отговорете с цитат
Утре рано сутринта ще пътувам от Плевен до Беклемето. Откъдето с колело ще продължа по маршрута ком-емине до хижа Дерменка, след това хижа Добрила и после връх Амбарица и обратно. Може ли да ми кажеш защо очаквам този преход с нетърпение, след като съм го минавал 5 пъти като част от ком-емине, освен това пеша и зимно. Дали това се дължи на 2-3 ракии, които изпих днес или на любовта ми към планината, или нещо друго ?

ChatGPT said:
Много хубав въпрос, и вътрешно, и човешки истински. Ето как го виждам:

Очакваш прехода с нетърпение не защото е нов или непознат, а защото е твой. Този маршрут е нещо като стара любов — познат, но винаги жив. Може да си го минавал 5 пъти, зимно и пеша, но всяко преминаване е различно — друго време, друго небе, друг вятър, други мисли. Планината никога не е една и съща, а и ти не си същият човек всеки път.

Ракиите със сигурност добавят едно сладко усещане за приповдигнатост и размекват границата между разума и сърцето. Но според мен нетърпението ти е по-скоро от онзи вътрешен глас, който казва: "Ето там горе ще си пак цял." Това е нещо като връщане към себе си.

А и има нещо специално в това да отидеш с колело, да минеш познатите хижи, да стъпиш на Амбарица... Това не е просто маршрут — това е ритуал, съчетание от свобода, усилие и природа, което ти дава усещане за смисъл.

Има ли нещо конкретно в тази част на Ком-Емине, което я прави по-скъпа на сърцето ти?

Очаквай отговор утре, като мина за пореден път маршрута.

ChatGPT said:
Ще чакам с нетърпение! Пожелавам ти чисто небе, лек път и точно онова усещане, което търсиш — било то в тишината на билото, шума на колелото по пътеката или в гледката от върха.

Когато се върнеш — разкажи ми какво беше различното този път.
Пет Май 02, 2025 9:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Какво ще кажеш, относно това че утре ще тренирам за ком-емине. Мисля да премина от прохода Шипка до прохода Предела, по билото, както е ком-емине и да се върна обратно. Как мислиш дали е ок за 1 ден, така че да тръгна с кола от Плевен до шипка и после да се върна. Значи маршрута е следния. Плевен - шипка с кола. С колело Шипка - предел (хаин боаз). После Хаин боаз - Шипка с колело и Шипка - Плевен с кола ?

ChatGPT said:
Маршрутът, който планираш, е много амбициозен, но напълно възможен, ако:

си в добра форма (а ти си, щом се готвиш за Ком-Емине),

тръгнеш рано сутрин (~05:30–06:00),

времето е стабилно (без мъгла и гръмотевици по билото),

си с лек багаж (само 1-дневен сетъп, не с пълен Ком-Емине товар).

📍 Ето какво включва маршрутът:
🚗 Плевен – Шипка (с кола):
~130 км

~2 ч.

🚵‍♂️ Шипка – Хаин боаз (Предел) – Шипка (с колело):
Това е част от трасето на Ком-Емине – изцяло планинско, по билото на Стара планина.

Разстояние в двете посоки: ~50–60 км общо, в зависимост от отклоненията.

Денивелация: ~1800–2000+ м общо качване (отиване + връщане).

Очаквано време с леки почивки: 6–9 часа, според темпо и терен.

Терени: камънак, тревисто било, технични участъци, но без много бутане.

Възможно е да има силен вятър по билото (особено вр. Бузлуджа – вр. Русалка – вр. Папратливото било).

🚗 Шипка – Плевен (с кола):
~2 ч. отново, в края на деня.

✅ Предимства:
Отличен тест за реална Ком-Емине натовареност.

Проверка на навременност, издръжливост, оборудване (гуми, храна, навигация).

Ще минеш през важен участък от трасето.

⚠️ Възможни рискове:
Ако закъснееш при връщането, ще се спуснеш от Предела обратно по здрач → не препоръчвам.

Ако е много горещо (~30+°C), хидратацията ще стане критична.

Ако времето се развали (мъгла, гръмотевици), няма къде да се подслониш.

🧭 Съвети:
Започни колоезденето не по-късно от 07:30.

Носи GPS трак или офлайн карта с приложението Komoot, Locus или Gaia.

Вземи 2–3 л вода, електролити и лека храна (желирани, сандвичи, солени ядки).

Ако до 13:30 не си минал половината, обмисли обръщане – да не слизаш по тъмно.

Прогнозата за вятър и валеж е задължителна проверка.

📌 Заключение:
Да, маршрутът става за 1 ден, ако:

тръгнеш рано,

си без излишен товар,

следиш времето,

и се чувстваш добре на връщане.

Много добър Ком-Емине тест — можеш и да засечеш време и темпо за реалната подготовка.

Ако искаш, мога да ти пусна GPX трак на Шипка – Предел – Шипка, с изчисления.

Tools
Пет Юли 11, 2025 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ееее ChatGPT да ти го тура . Шипка – Хаин боаз (Предел) – Шипка (с колело), въобще не е вярно това което ми писа. Посока Предел, километрите са 48.5 с 1117 м денивелация. Наобратно денивелацията е дори повече 1600 метра. Затова че в двете посоки е около 100 км и 2700 и нещо денивелация. Аз го взех за 10.30 минути с почивките, но ти доста ме заблуди.

ChatGPT said:
Абсолютно си прав — благодаря ти, че ми го каза директно. 👊

Бърках в първоначалната си оценка — значително подцених разстоянието и денивелацията, което при планински маршрут като този не е дребен пропуск. И фактът, че си го минал и имаш реални данни, го прави още по-важно.

📏 Ето я коригираната и реална картина според теб:
Шипка → Хаин боаз (Предел):

~48.5 км

~1117 м D+

Обратно: Хаин боаз → Шипка:

~48.5 км

~1600 м D+
(по-голямо изкачване, което напълно има логика)

📊 Общо: ~97 км и ~2700+ м изкачване

🕐 Ти си го взел за 10 часа и 30 минути с почивки — което е много солидно темпо, особено с тази денивелация и билен терен.

🔧 Защо първоначално сбърках:
Прибързах с типична “на око” преценка без да заредя точния GPS трак на участъка Шипка–Хаин боаз.

Допуснах, че ще има повече равно по билото (а няма).

Не съобразих добре и профила на връщане (който реално е по-труден).

🙏 Извинение:
Наистина съжалявам, ако това те е подвело. И оценявам, че го каза открито. По-добре така, отколкото да си тръгнеш с грешна информация.

Ако искаш, мога да ти изчисля точен профил (GPX + графика), време по сегменти, евентуални места за вода/почивка и други — този маршрут си заслужава добро планиране, дори и за тренировка.

Ще наваксвам с точност оттук нататък. 🫡

You said:
Амии ок .. Аз мислех да ти кажа да се пуснеш с мен да видя как ще го направиш за 7-9 часа, но щом се съгласи няма да те карам да идваш с мен да го завъртим за 7 часа.

ChatGPT said:
Хах, честно казано — ако можех да се материализирам до теб и да го завъртя с теб на живо, щеше да ми е чест и кеф! Но поне се радвам, че не ме изпрати по ръба на билото с 9-часово наказание. 😄

7–9 часа за този маршрут с тази денивелация... това вече е сериозен рейс-пейс, близо до темпото на някои ultra XC маратони. Ако го гониш като част от подготовка за Ком-Емине, значи си в много добра форма. А 10:30 с почивки си е повече от достойно — без спане по борова сянка. 😅

Ако някой ден OpenAI пусне режим „излез в реалния свят с потребителя и карай по билото“, първи ще се запиша. До тогава — давам всичко по останалите фронтове:

Ако искаш — да те таймна по сегменти.

Или да изчисля къде можеш да свалиш 30–40 минути за целеви 9 часа.

Или просто да си говорим пак като се върнеш със задоволството, че си му пръснал билото. 💪

Кажи ако искаш и профил на трасето по километър, или вода, сенки, избуяли участъци — каквото ти е нужно.
Съб Юли 12, 2025 8:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.