ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 39, 40, 41

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
aldo

Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Извинявам се, ако вече е коментирано. Тук има хора, наясно с качеството на зехтините.
Зехтин с прилична цена, държан в хладилника прави нещо като по-гъста мътна маса. На стайна температура се избистря.
Това добре ли е, зле ли е ...?
Благодаря!
Вто Апр 15, 2025 11:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Нормално е.

Вто Апр 15, 2025 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Да, нормално е. Ако не помътнява и не се сгъстява в хладилник, това не е зехтин. Даже лятото много го обичам в зърнисто състояние, в което замества маслото, по-надолу в тази страница е, който му се чете , от изповедите на един бивш продавач на маслини, зехтин, тахан , локум и халва : https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=121496#121496https: Ако не се търси този ефект, даже е лошо да се държи в хладилник. Във Фантастико има зехтини Карпеа, има и промоции х 29 лв литъра. Според мен това е най-доброто като цена/ качество на пазара

Сря Апр 16, 2025 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак

Миналият септември като бяхме по гръцко имаше край плажа две маслинови дървета, които изглеждаха безстопанствени. Плодовете бяха светлозелени, не знам сорта.
За целите на експеримента си набрах две-три шепи зелени маслини, около килограм. Вкъщи ги наложих в един буркан с малко сушен риган и няколко резенчета лимон. Не съм ги цепил, водата я смених веднъж след 5-6 дена преди да сложа лимона и ригана.
После докарах солеността като средната соленост на Средиземно море – около 36 промила. Отгоре малка дървена кръстачка да ги държи в саламурата и да нямат досег с въздуха.
Преседяха 6 месеца в мазата. Сега по Великден извадих буркана и резултатите са превъзходни:
Хрупкави, но месото се отделя лесно от костилката. Свеж, приятен вкус, не са солени. Аромат отличен.
Като послевкус една леека жилка от началната лютивина на суровата маслина.
Струва ми се добра идея ако може срещу заплашане сам да си набереш или да купиш прясно набрани маслини и да ги наложиш по свой кеф.
Вто Апр 29, 2025 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Преди Коледа мина единият племенник и остави някакъв сладкиш, подобен на Щолен. Минаха празниците, имаше премного ядене и хаос, днес гледам кутията върху хладилника.
Леле........ да не мухлясяхме сладкиша! Оказа се, че трайността му е до 15 май!
Какво ядем? Шекер и консерванти? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Съб Яну 10, 2026 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
аngel

Митак написа:
Миналият септември като бяхме по гръцко имаше край плажа две маслинови дървета, които изглеждаха безстопанствени. Плодовете бяха светлозелени, не знам сорта.
За целите на експеримента си набрах две-три шепи зелени маслини, около килограм. Вкъщи ги наложих в един буркан с малко сушен риган и няколко резенчета лимон. Не съм ги цепил, водата я смених веднъж след 5-6 дена преди да сложа лимона и ригана.
После докарах солеността като средната соленост на Средиземно море – около 36 промила. Отгоре малка дървена кръстачка да ги държи в саламурата и да нямат досег с въздуха.
Преседяха 6 месеца в мазата. Сега по Великден извадих буркана и резултатите са превъзходни:
Хрупкави, но месото се отделя лесно от костилката. Свеж, приятен вкус, не са солени. Аромат отличен.
Като послевкус една леека жилка от началната лютивина на суровата маслина.
Струва ми се добра идея ако може срещу заплашане сам да си набереш или да купиш прясно набрани маслини и да ги наложиш по свой кеф.

Супер сте направили, и аз гледах няколко пъти как се правят маслини Каламата на юг , и един път в Халкидики ми излезе случай казах си я да се пробвам с техните зелени маслини, там друго не вирее https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=121404#121404

Между другото, преди няколко месеца случайно гледам в Лидл някво си уиски 2 вида , в червени / на тях пише СИНГЛ МАЛТ Спейсайд/ и СИНГЛ МАЛТ Хайленд сини кутии, с опаковка и тапа като за скъпо уиски . Викам си я да пробвам.....ТРЕПАЧ, бие черното Жони отвсякъде. Оттогава само това взимам няма смисъл да се дават 50-60 евро за марки, това е издържа на сравнение с всичко, което съм опитал от скъпите уискита. Неизвестна марка Бен Брокен . 25 лефа нормална цена. Е сега са го пуснали на промоция 18 лефа / 9 евро / ще мина да си взема 1 кашон. Три пъти вече взимам така на примоции, спестих много кинта Smile
Вината в Лидл също имат много добри попадения - новозеландски / имаше 1 много добър 18 лева, ама свърши / и френски Совиныон - 9.90, 6 лефа на промоция отмъквах цялото налично количество в магазина, много икономични цени. Преди купувах новозеландско от фирма СиД, но после забелязах на етикета , че го внася Домейн Бояр....не е тоя вкус , явно го внасят в резервоари и го разреждат с тяхно , ама доста го разреждат, вкуса на истинският новозеландси совиныон от региона Марлборо е съвсем друг от това, което продават Бояр. Сега има едно българско червено СИРА Армира, беше 4 евро на примоция - много добро . Има и недобри вина. Но какво да се прави, щом си виновен, поемаш вината....и бялото и червеното Smile

Сря Яну 14, 2026 8:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Irha

Местожителство: БГ

Не знам за вината в Лидъл, ала ако пробваш в магазин Березка от червени грузински вина - ще спреш да купуваш от Лидъл Very Happy
Сря Яну 14, 2026 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак

Цитат:
Супер сте направили, и аз гледах няколко пъти как се правят маслини Каламата на юг , и един път в Халкидики ми излезе случай казах си я да се пробвам с техните зелени маслини, там друго не вирее https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=121404#121404

Ама Ангеле, аз преди изобщо да запретна ръкави най-напред изчетох всичко, дето си писал за маслините и зехтините.
Ти си един от моите пътеводители в света на чревоугодието Wink
Тази година повторих експеримента по абсолютно същия начин и резултатите отново са отлични.
Имам само една забележка: Храната трябва да се приготвя лесно и просто. Това с цепенето на маслините е за лакомници като тебе, дето нямат търпение да се налапат. Без цепене на маслините дифузията пак протича, просто е много по-бавна. Без цепене маслините са лютиви в началото и първите 1-2 месеца не стават за ядене, обаче след 3-4 месеца и нататък са супер.
Сря Яну 14, 2026 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Митак Smile , пропуснал съм , че си го видял това за маслините , то беше преди 8години, като се върнах назад . Оттогава не съм ходил на гръцкото море, бях се забил на нашето, но точно тия дни излизам оттам и повече мисля да не стъпя на Черно море. Преди 5 години каквото беше поляни и плаж, застроява се с лудешки темпове, от септември до юни не може да се стъпи там , само булдозери и камиони, всичко се тресе, прахоляк или кал отвсякъде.
Има един ресторант в София, https://www.chefresatsofya.com/ , правят цял печен калкан , голяма вкусотия е . Представят ти калкана или друга риба да си избереш, да го видиш, преди да се прави. 50 евро на човек със салата , десерт и чаша вино . Агнешко също сме хапвали там печено, уникално . И риби други. На някой може да му се стори малко скъпичко, за мен е важно съотношението качество / цена. То и лифтчето / железничка 20 км до Юнгфрау е 230 евро на калпак пък опашки за него .
Днес пак имаше вино СИРА Армира х 4 евро в Лидл , навзех здраво.
В руско - съветски магазини не влизам и не оставям и стотинка по идеологически сАображения.

Сря Яну 14, 2026 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Грузия от 1991г е извън СССР, а Березка са варненски магазини. Споко Ангел, грузинското вино е по-добро Very Happy
Чет Яну 15, 2026 10:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov

аngel написа:
В руско - съветски магазини не влизам и не оставям и стотинка по идеологически сАображения.

Понеже имам същите идеологически съображение, ще споделя, че собственикът на тази верига, макар и путинстанец по произход,
ненавижда путьо и режима му, цени това че се е установил в България и ЕС, и говори отличен български.
Случва се веднъж в месеца да си взема пирожка в картофи - много простичко нещо, но ми е вкусно.
Бакуревич се казва човекът, може да го проучиш.
Чет Яну 15, 2026 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

Dimov написа:
аngel написа:

Понеже имам същите идеологически съображение, ще споделя, че собственикът на тази верига, макар и путинстанец по произход,
ненавижда путьо и режима му, цени това че се е установил в България и ЕС, и говори отличен български.
Случва се веднъж в месеца да си взема пирожка в картофи - много простичко нещо, но ми е вкусно.
Бакуревич се казва човекът, може да го проучиш.

Познавам ги и го още от времето, когато бяха 2-3 магазина, централата им е в Изгрев / 100 метра до рузкото посолство / . Правихме срещи за продажба на сол Калас, маслини и др неща, но постоянно влизаха / излизаха някакви хора и говореха само на руски. Когато имаш гост, най-малката проява на възпитание е да се съобразяваш с него и говориш езика на държавата, която те е приютила. Не ми хареса обстановката и ги пропуснах съзнателно като клиент.
Да , чул съм, че човека уж бил против. Мен ми заприлича на класическо шпионско съветско гнездо. Казал някой "ьз съм против путлер " и това уж било достатъчно. Шпионите така ги внедряват - уж са опозиционери.На запад хич не им цепят басма на такива - чемодан и в блатата. Тук е разграден двор. Ширят се тук , печелят, рузки наименования....кой ще ти позволи това в московията? Гебрев 5 пъти го гониха и тровиха цялата фамилия, сума складове с военно оборудване и хора взривиха , а тук на 100 метра от пАсолството върти бизнез и бил опозиционер, значи, разбираш ли.
И по други причини не ми харесва магазина :
1. Всичките им храни са много мазни, солени или сладки, с дълга трайност, един траш мазен пължеж без никаква хранителна стойност. Затова рускините след 25 са варели .
2. Не ми харесва постоянното дърдорене на рузки в тези магазини.

Нед Яну 18, 2026 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin

Местожителство: Хасково

https://novini.bg/article/2026020108425838318

Вижте какво прочетох! BG
Нед Фев 01, 2026 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
аngel

tortomanin написа:
https://novini.bg/article/2026020108425838318

Вижте какво прочетох! BG

Похвално! Хората като имат свобода - те ще направят възможното и ще печелят и за тях, и за обществото. Ако България не беше 50 год под съветския ботуш и социализама, щяхме да сме на нивото поне на Австрия, далеч пред всички балкански държави.

Пет Фев 06, 2026 1:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 39, 40, 41
Страница 41 от 41

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.