Днес разбрах от колегите за бойкота. Пародия като повечето недобре финансирани "граждански" инициативи.
От повече от 10 години не пазарувам нищо от всичките верижни магазини, щото продават л _ _ на неразумни цени, поне да бяха евтини. А и да вземе да изскочи от някой рафт модерния ляв (цървул), или пък некадърния актьор да ме сгази с мотора, еле пък Къци да ме пресрещне да ми разказва вицове докато танцува с дебелото момиченце ... поне така се рекламират. Настръхнах докато го пиша, пък не съм от плашливите.
Не разбирам обаче защо някой ще ми казва дали, какво, кога и откъде да си купувам. Всеки си има глава и си пати от нея.
Като ще си говорим за това какво работим - от 15 години им анализирам финансовите отчети, не са за жалене, нито за завиждане. Сравнени обаче със себеподобните си на запад от Унгария, тук ги вали златен дъжд. Веригите тук не са на загуба от нищо, това го поемат производителите и клиентите. Всичките храни дето трябва да се изхвърлят, отиват на топлите витрини, в промишления кетъринг, училищното и болнично хранене. Последните зареждат евтино, веригите си покриват потенциалните загуби.
Убиват повече работни работни места (при производителите), отколкото създават нови. Просто бизнес, такъв е навсякъде по света. В някои държави са принудени да спазват правилата, тук не съвсем. В Гърция що няма такива халета и вериги като тукашните?
Нащраканото по-горе отразява само и единствено личните ми мнение и професионално наблюдение.
От много години не оставям и лев и в Цековите курорти, в бензинджийниците с име на рафинерията дето е на загуба, застрахователи, хотели, заведения и т.н., на определени собственици. Обаче това е тема за маса, дълга и обилно заредена ... но не и от гореспоменатите.
Стефане, КПДМ няма ли да развие дейност в частта на "ДМ"?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Произвежданите из Искровете месо, мляко, млечни продукти, яйца, мед се търгуват на значително по-високи от верижните цени, в някои случаи до 3-4 пъти по-високи, при това без в цената да влизат данъци, застраховки, транспортни и други логистични разходи, търговски площи и реклама. Качеството също е различно, разбира се. Подобно е положението и със зеленчуците и цветята от оранжериите на военния завод Самел-90 край Самоков, а също и с пъстървата от рибарниците му. Дори прочутите самоковски картофи нерядко са по-евтини във веригите отколкото на полето. Единствено при ягодите и малините има кажи-речи "паритет", стига да си затворим очите за безпределната сивота на пейзажа...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Фев 17, 2025 10:42 am
kaloyanv
Аз лично съм на мнение, че не може при пазарна икономика да се борави с непазарни методи .. Ако е толкова скъпо, значи би следвало нишата да се напълни. Скъпо е за този който иска да отиде в супермаркета и всичко да вземе от там. Но ако някой се интересува повече, ще си намери местата откъде да взима.
Освен това съм против всякакви субсидии, държавни, европейски и тн .. За да субсидираш нещо, означава че бъркаш някъде много в сметките. И колкото по-големи стават субсидиите, толкова повече си забатачил нещата, както и на микро, така и на макро ниво. Сега ще излязат икономистите да ми обясняват, как това не е така.
И аз съм напълно съгласен с Ангел, обаче така е при голяма конкуренция .. каквито са всякакви прекупвачи и подизпълнители. Свяляте цените яко, защото сте много. А производителя и той сваля цената, защото никой не иска да му оцени продукцията. Ще дойде време когато на хората ще им уври главата, обаче през това време, няма да има кой да иска да работи, дори и да има търсене. Защото всички сме много бедни в тая лоша европа. Обаче няма кой да викнеш да ти свърши една работа или да работи на полето или с животните. Толкова сме бедни ...
Освен това съм против всякакви субсидии, държавни, европейски и тн .. За да субсидираш нещо, означава че бъркаш някъде много в сметките. И колкото по-големи стават субсидиите, толкова повече си забатачил нещата, както и на микро, така и на макро ниво. Сега ще излязат икономистите да ми обясняват, как това не е така.
Не съм икономист, ама да кажа
Субсидиите е ясно, че не са правилното нещо. Ама, когато комшията ти субсидира собствената си икономика, влиза при теб и убива производителите ти, нямаш друг избор, освен да започнеш и ти да субсидираш.
Принципите са хубаво нещо, докато не се сблъскаш с реалността и се превърнат в проблем.
Пон Фев 17, 2025 12:10 pm
tortomanin
Правилно е това, което дава добър резултат.
През 2014г. за първи път от много години се измъкнах от БГ и ходих до Алпите. По това време още беше актуална закачката с кравата Милка. Видяхме разни Милки и ни обясниха, че правителството давало илядо евро на крава годишно.
Австрийците бяха по-добре от нас.
Пон Фев 17, 2025 8:54 pm
аngel
Едно нещо може да се направи и няма да струва нищо. Направиха сума ти големи паркинги по магистралите, седят пусти, само по 1-2 самотни войводи гордо изправени у...ат, щото им е под достойнството да влизат в тоалетни по бензиностанциите,а и давах хубав пример на фамилията, която чака разсеяно наблизо.
Ама и никой не се сеща от производителите, нито в общините . Тия паркинги са идеално място за пазари на местни производители, ще привлекат и голям поток от клиенти . Българина обаче спи....
На един от паркингите до Сп зала Варна и не само там, има такъв пазар на производители. Вероятно плащат някаква такса за място, но без посредници и без разни "обрастващи" цената разходи продават несимволично по-скъпо. А качеството не е уау.
Нашият подход е да купуваме някои продукти от съседи (мляко, яйца, кашкавал, мед, и др.). Качеството е безупречно. Чувал съм, обаче, какви ли не истории за крайпътните търговци. Най-новото им "откритие" било да пазаруват из веригите, да "разреждат" с по-евтини съставки когато е възможно, и накрая да продават на по-висока цена, при това "на черно"...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Фев 18, 2025 12:11 pm
аngel
vedrin написа:
Нашият подход е да купуваме някои продукти от съседи (мляко, яйца, кашкавал, мед, и др.). Качеството е безупречно. Чувал съм, обаче, какви ли не истории за крайпътните търговци. Най-новото им "откритие" било да пазаруват из веригите, да "разреждат" с по-евтини съставки когато е възможно, и накрая да продават на по-висока цена, при това "на черно"...
Това е добър вариант, Ведрине, но и до вас има ниви, кокошкарници и обори, ферми по български. Да имах такава възможност, бих взимал с удоволствие. Сестра ми взима от Женският пазар, някакви хора от Юндола изкупували на цяло село яйца, кашкавал, сирене...при мен логистично не става.
А за шашмите по пазарищата също бях забравил. Да, последно жена ми преди 5 год на Юндола иска да си купи чаша с горски плодове. Недей бе, казвам, ама не слуша. Отгоре 1 см нормални, отдолу от седяне станали на оцет. Някак си на българин трудно може да се верва. Взимам вино от две места в София, добро е, сега взех 6 лв литъра, но имам дегустатор опитен за мнение, ходим заедно.
В Гърция евала - вседи ден правят пазари, през 5 км са по крайбрежието, въртят се всеки ден и се връщат един път седмично....ама пазари, и то в градчета с по 5 хил жители https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=126107#126107 ! Само във Врасна, село, 7 щанда за риба, с бели шапки и униформи, с бели ръкавици. То кашкавал, сирене, ракия, маслини,ядки, плодове, зеленчуци ... стотици производители на едно място. Стоките качествени, опитваш и взимаш. Имат си традиции, нямали са 50 години комунизъм. На възрастните хора въобще не им трябват други магазини, всичко взимат от пазарите. Един път прави си маслини някъде към 50 кг https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=121404#121404
Като говорим за протести, много странно са избрали веригите, където все пак се продава най-евтино, за протест. Но никак не е странно, ако гледаме към простия матрял - вече население, не народ, към който е насочено посланието. Все пак комунистите постигнаха целта си - през 80-те и след това 90-те изгониха с мизерия най-качествените хора от България.
Ако трябва срещу някой да се протестира - това е Лукойл. поне 10 милиарда евро са откраднали от неплащане на данъци за 25 години. А навремето ШЕЛ е имал силно желание да купи Нефтохим, но заплахи, подкупи, чекисти ....костов си знае.
И аз имам неприятен спомен от Юндола. Прибираме се ранна есента от Пирина, вадеха компира. Край пътя продават гаци с картофи. Метнахме една в колата и едва прибрали се бързаме да напечем в тава, че нали уж планински. Ами миришеше на някаква химия
Vedrin е случил на съседи, да са му живи и здрави. А край нашата виличка да я наречем в едно варненско село като измряха по-възрастните и почти в никой двор няма животни с изключение на тук-там по няколко кокошки. Селски дворове по 2,3,4 дка се рззпарчетисаха по на 600м2 и гледам тук-там къщи вдигнали, райграс, басеин, люлки, кучета разхождат. Лошо няма, бягат хората от града, а на всеки му се ще нещо домашно, чисто, но няма откъде.
Още не ни е ударило силно ЕГН-то и плодове и зеленчуци до голяма степен си произвеждаме, та сме наясно с вкуса на домашното и купешкото.
Като се скитахме преди време със сина из Доломитите, попадахме пътем на ферми, продаваха мляко и млечни и месни неща. И цените им бяха прилични, и вкусът подобаващ. Не сън наясно субсидират ли ги, що ли, но явно им "отърваше" на хората да се занимават. Че и млади бяха повечето.
1. Безплатен обяд няма
2. Ниската цена никога не лъже
Това е.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Фев 22, 2025 9:07 pm
аngel
Също потвърждавам, цените не ме бъркат и не би трябвало да бъркат никой. Никога не съм се вайкал, винаги има начини да си увеличавам доходите. Отчитайки, че след 2 год ще се се пенсионирам, реших да пробвам, направих стратегийка в едно област, където съм специалист, и влязох в интернет търговията в Англия и Щатите. Плащат се данъци, има разходи , около 30 % , но съм на + 700 евро за 1 месец. За целият месец ми е отнело 2-3 часа максимум
Важно е, че има възможности. Притеснявам се от носталгици, постсъветски кретени, които искат да ни вкарат в диктатурата на ограничените възможности. Те искат да им е безплатно / тоест да го е платил някой друг / или евтино. Аз не искам да ми е евтино, никога не купувам евтиното. Конкуренцията в момента е достатъчна в България, за да докара всички хубави неща на изгодна цена. Бих искал имам открити хоризонти и възможности, парите ще ги изкарам по много начини.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 56, 57, 58Следваща
Страница 57 от 58
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети