Не бъркай тая бяла гад с тахан халвата. Вярно че и в нея някои производители слагат палмово масло и други чужди неща(хващал съм), но не всички. Трябва да се чете.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Окт 30, 2017 10:41 am
amorpheus
Неотдавна бях в Ивайловград, та навестих местната таханджийница.
Вдигнали са малко цените (големия буркан беше 9 лв, сега е 11.50), малко препечен ми идва на вкус, иначе не му намирам кусури.
Чет Ное 02, 2017 12:29 pm
Liubitel
А някой ползвал ли е фъстъчен тахан? Аз днес исках да купя фъстъчено масло на една петричка фирма, а се оказах с фъстъчен тахан на Тръндев. Няма лошо,но пише че се яде до 30 дена след отварянето. Това означава че ще се развали една голяма част от него - толкова често такова мешано с мед, сусамов тахан и други ядки, не ям. Чудя се дали медът не му придава дълготрайност....
_________________ Всичко е възможно.
Съб Ное 04, 2017 9:20 pm
аngel
Фъстъците са най-нискокачествените ядки като съдържание, даже не са ядки, а бобова култура. в Щатите се яде много фъстъчен крем , те са свикнали с него - близо е , евтино е и е много. Но този тип е пълен със сол, захар / да, на много храни се добавя пълнеж от и сол, и захар едновременно, това им придава специфичен вкус , точно една от тях е фъст. крем / и консерванти.
Все пак е много по-добре от химическите вече шоколади и бисквити, ако си е чисто фъстъчено масло.Това е лично мнение, не ангажирам никой с него. То и затова се разваля за 30 дни, предполага се че е без консерванти.
В България повечето фъстъци са китайски.
Има и бадемов, орехов и др. тахани. Но тези ядки, както и фъстъците, може да се рупат , тъй като добре се смилат. При сусама това не става - трябва да е смлян. Купуването на сусам на зърна е излишно - както семенцата влизат, така излизат, както се каза по-горе.
Разбира се, че е без консерванти. Това са сушени фъстъци, които са смлени. Мешам си го с други неща, защото харесвам фъстъци. Въпросът е дали мешаното с него ще се развали след 30 дена.Храната не е чиста и е почти невъзможно всичко да ти е еко и правено по домашному с чисти продукти. Може би ако си много богат и имаш време.Някои хора които имат и двете се спасяват поединично вместо да впрегнат енергията си в тази държава да има чиста храна...Непрекъснатото вторачване кое е полезно и какви е-та има не е полезно за психиката и нанася повече поражения отколкото ако човек би хапнал това нещо с е-та. Лично мнение. Ако имах с какво да ги смеля финно, щях да си печа фъстъци и да си ги слагам в мешаното, което правя за планина. Може пък с фъстъчения тахан да е по-вкусно.
_________________ Всичко е възможно.
Нед Ное 05, 2017 8:34 am
аngel
Храни, ама и някоя напитка си требе. То и тя кси е храна.
Хубавото кафе го усещам като голяма работа, голям гъдел. Затова преди време заложих в къщи препоръчана ми добра машина с масивна цедка. Послушах кафеджии от бранша, че най-хубавото кафе става от разфасовката "хартиен под" - pods, а не от пластмасови порции. И чисто, никакви неспресо, мляко и други пудри....Кафявата захар още повече отваря вкуса на еспресото.
Най-добро качество зехтин по-лесно се намира в България, отколкото в Гърция. . На зехтина се гледа капачка, затваряне и етикет, които не може да ги направи гаражен производител на стъклена бутилка. Туба не бих взел - много лесно се купуват празни туби - опаковки в Гърция и се наливат с менте.
Тук е и по-евтин - изключителният по качество Митолио, 5,99 има промоция сега 1/2 литър в Кауфланд :
Много хубаво нящо е който ходи на моренце в Гърция, задължително да пита хазаите си : Кога е фермерският пазар ? Всяко населено място, колкото и малко да е, има един път седмично фермерски пазар . Ако наблизо са няколко такива селища, пазарите стават доста - например в Аспровалта има пазар, след 2 дни във Врасна, след още два в Ставрос - тия селища са слети и значи имате три пазара наведнъж. Едно че е по-евтино, но най-важното е че тия пазари има уникални неща, които не могат да се купят в магазините . Който е по келепиреца, може да отиде гладен , ще го засипят с предложения да се опита това или онова....
Пазарите са само сутрин до 12 часа, после бързо раздигат. Плодове, много , всичките ароматни. Вземаш си кило или 2 , винаги ще ти сложат 2-3 шепи и от друго:
Сладки лимони, които се ядат, тоя сорт го няма в магазините щот е нетраен :
Примоции на свежи продукти :
Такива череши!!!! Откъде ги намират не знам , 5 лв. са най-скъпите. Като сини сливи едреят
И на риба тоже , и то съвсем прясна - ок. 2 кила за 5 евро е много добре:
Има огромни щандове по 20 метра със стотици видове домашни сладки, каквото и да вземеш е с невероятен вкус.
Аз наблягам на един вид соленки, и традиционните сладки с прасковен конфитюр и черен шоколад , които в България ги прави гръцкият производител Федон до Пазарджик. Но тези правени в БГ не струват, нито са хрупкави, нито черният шоколад е качествен , нито прасковеното сладко мирише на праскова.
Виж на Федон от супермаркетите Мазутис в Гърция, същото изделие е съвсем друго. Запасихме се с 6 големи кутии.
И.... юруш на маслините!!!! Продавах 3 години маслини и зехтин в БГ, та мога да оценя какво е тук. Има няколко щанда от всичка, и за сладки , и за маслини, тъй че конкуренцията е голяма. По принцин, в България достигат или маслини правени с оцет, в резултат на което ядем една обикновена кисела туршия, а всичките маслини са еднакви на вкус. Така маслините стават по-трайни, използуват се по-нискокачествени плодове, а за да имат еднакъв цвят химически се оцветяват.
Имам един щанд фаворит, който е на едно младо момче, сам си ги прави. Вика всичко имам.... а, казвам му Амфиса сорт немаш.... Откаде го знаеш бре човек , дума пича.... Като разбра че съм продавал маслините Калогирос от Волос, стана му драго. Насочих се към маслините правени само с малко сол, за които се използуват само най-качествените плодове, които издържат без да са убити от оцета. и взехме повече от най-добрият Каламон, и най-скъпата стафида не е нещо кой знае какво като цена - 6 евро е най-високата цена на щанда му. Но има няколко отварящи се вкуса , и дъх на дъбово дърво.....И Халкидикска правена с лимон , не с оцет. Та едно на друго, натрупаха се доста опаковки, а и две туби ни напълни, от Каламона и лимоновата, със саламура . На изпроводяк, още две опаковки по 1 кило ни сложи гратис , е как да не купиш от него пак...другия пат сигурно ще взема направо тенекии.
Зехтин в България имаме много добър и с добра цена, по-нагоре е засегнат и зехтина в темата.
Каламонът требе да не е един цвят, тъмночервеният който ядем обикновено в БГ е кисел, убит от оцета. Истинският на вкус Каламон требе да е шарен, тука е съвсем леко е солен:
И тия пакетираните са супер, няма как да не вземеш 4-5 пакета :
Като опитах преди 10 год. по-дребният , остър шам-фъстък, който се гледа в Гърция и Мала Азия, просто няма как повече да си купя американският груб ГМО-картоф, който ни продават у дома за шам- фъстък. 16 евро е килото, има и огромни щандове за ядки, варива, семена :
А самото моренце чудесно тоже, дет се вика в началото на юни си удължихме лятото. Тва казваше един румънец : нищо не ти требе, само едно моторче, никакви дрехи, бански, джапанки и една фанелка за вечер :
Дарчето и тя екстра, целият плаж е неин, а в нашето море съм чул че с куче на плажа не може. Играе си топче, зяпа си Атон и грее шкембака на топлия песок след залез :
Има и спец- щандове за сирена, но пипнахме едно страхотно козе в Диъкаунт маркет, та ми се караха, като на връщане към България се минава покрай магазина в Ставрос, уж отидох за кило в магазина и излязах с една тенекия, 6 евро килото.
Празник, за сетивата и вкуса. Много интересни са тези фермерски пазари.
Доматиту много лъска, да не са ги пръснали с парафин?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Юни 30, 2018 12:49 pm
аngel
mislesht написа:
Доматиту много лъска, да не са ги пръснали с парафин?
Не знам, домати не купува, гърците това казват : като вашите домати, вашите вина немой намериш! Домати, краставици една щайга има пазарче след Св. Врач на пътя, преди границата, и тогава влизаш .
Този плаж има голям недостатък, решаващ за мен - едрият пясък. Обичам да ходя от единия до другия край на плажа, а този пясък боде.
Нед Юли 01, 2018 3:33 pm
аngel
Пчелата Жужа написа:
Този плаж има голям недостатък, решаващ за мен - едрият пясък. Обичам да ходя от единия до другия край на плажа, а този пясък боде.
Жужа ша си позвуля да та възразя, не е така, въобще не боде, а има ред предимства пред ситния песок : не се лепи, не влиза в гащите и не се нагрява толконва от слънцето. Не казвам че нашите дюни са лоши - най-хубавите са, тоест бяха, , сега не мога да ги гледам набучени с мутренски хотели, гадно ми става.
На плажо усвоихме, че не се лежи, а е добре и да си на ниски столчета и под чадъри, не сме на години да съ пържим като гущери.
Вътре във водата, пясъка е ситен. Нашето море е по-бурно и е направило големи дюни, каквито няма в Гърция. И там сега през юни беше една идея по-неспокойно морето, с малки по 1 педя вълнички, обикновено е така :
До водата песъка е савсем ситен и си се ходи, постоянно Дарчето ме води , иска през половин час да види всички други кучета наоколо, а те са по целия пляж, поне 5-6 винаги има.
До водата песъка е савсем ситен и си се ходи, постоянно Дарчето ме води , иска през половин час да види всички други кучета наоколо, а те са по целия пляж, поне 5-6 винаги има.
На мен ми боде. Ама има и плажове със ситен пясък.
Пон Юли 02, 2018 3:28 am
joy_boy
аngel написа:
Дарчето и тя екстра, целият плаж е неин, а в нашето море съм чул че с куче на плажа не може. Играе си топче, зяпа си Атон и грее шкембака на топлия песок след залез :
Извинявам се за офтопика, но това охраняем плаж ли е? в България (не че го изтъквам като плюс) на не-охраняемите плажове може какво ли не, кучето въобще не е проблем(стига да не пречи на другите).
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети