ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Условия/Обстановка горе.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 30, 31, 32  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Условия/Обстановка горе.
Автор Съобщение
vladofff

Мнение . Отговорете с цитат
Ние се качихме по "скиорския" път към вр.Белмекен, но кучето много пропадаше в снега и се измори на около половин км преди върха, след което се върнахме. Купих си чисто нови обуща атомик за ските, супер леки и удобни, обаче явно с тоя крак няма да мога да карам повече без риск да го счупя пак, някак усещането на всеки завой е като да се счупи, което прави всяка проява мъчение заради постоянното неприятно чувство на страх. Занапред ще е само със снегоходки. Иначе, ако човек не е потрошен, чувството на спускане от тези върхове е много яко.
Вто Яну 21, 2025 11:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Re: . Отговорете с цитат
vladofff написа:
Ние се качихме по "скиорския" път към вр.Белмекен, но кучето много пропадаше в снега и се измори на около половин км преди върха, след което се върнахме. Купих си чисто нови обуща атомик за ските, супер леки и удобни, обаче явно с тоя крак няма да мога да карам повече без риск да го счупя пак, някак усещането на всеки завой е като да се счупи, което прави всяка проява мъчение заради постоянното неприятно чувство на страх. Занапред ще е само със снегоходки. Иначе, ако човек не е потрошен, чувството на спускане от тези върхове е много яко.

Аз карам ски от малък, нямам някаква сериозна техника. Но да кажем от 2010-та година карах сравнително постоянно през сезоните. Специално след като се контузих, се качих за първи път преди няколко дни и то на лека писта. Ами в началото доста зле беше, докато не влязох малко във форма. Имай предвид че и аз доста съм тренирал тук тези 2 години преди да се кача. Та специално при мен, аз още не съм се самоубедил, че съм достатъчно подготвен и във форма да изляза да карам с пантите, понеже както знаеш снега може да е много коварен на места. И нямам намерение скоро да излизам с пантите, докато не усетя че пак ги владея ските.

Та ако успееш лека полека и стъпка по стъпка да се натренираш пак, това чувство ще изчезне .. Проблема е както ти каза, че вече трябва да избираш риска от това да получиш травма някога и как ще я изкараш за съжаление. Аз за някои неща също съм си дал малко спирачка. Някак си нямам тази възможност да се контузвам. Не толкова заради самата контузия, а това някой да ме дондурка. ДАже обратното е в момента и ако се клюфна пак ...

Въпреки че както се вижда, за това ред и място няма ..

П.С - както писа Цецко Smile) ще ходим на ком-емине, но ще го правим за 1 ден с обедна почивка на Ботев. Че да не ни болят краката от дългодневното ходене или каране. Затова 1 ден Smile
Вто Яну 21, 2025 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Влади, значи все пак сме се засекли......... хората с готиното кученце които се върнаха малко преди върха, предполагам сте били вие, май спряхте встрани то да си почива, но горе не се качихте?
Вто Яну 21, 2025 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

EXIIIT написа:
Влади, значи все пак сме се засекли......... хората с готиното кученце които се върнаха малко преди върха, предполагам сте били вие, май спряхте встрани то да си почива, но горе не се качихте?

същите, малко след това пак стана и сакатлък с коляното на единия от участниците, който за съжаление отново завърши по болниците. Иначе ние на Белмекен и околните върхове ходим средно по 1 или 2 пъти месечно по всяко време на годината и това че не сме го качили два три пъти никога не ни е било някаква тегоба. Най-тегаво помня беше през септември 2023, когато бактерията ми беше изяла ставата и на връщане последните стотици метри до колата ми се наложи да лазя след което повече от четири месеца ходих само с патерици. Като ми махнаха гипса през юни тая година, пак беше страшно на тестовете. Качих върха, но горе има усещането, както казват в араПските приказки, че не е далеч моментът "Аллах да ме прибере при себе си"...
Вто Яну 21, 2025 3:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

В най-студеното (засега) утро за този сезон в Бели Искър (12 февруари 2025 г.), а и от 31 януари 2024 г. насам, се поразтъпкахме до Леденото езеро и назад. Тръгнахме късно, качихме се с лифта, минахме през лавинния улей на лятната пътека (за пръв път си позволяваме това зиме). Снегът е много корав, навсякъде бяхме с котки. Чудесно слънчево време, съвсем лек ветрец, и много малко любители извън пистите. След нелошото начало на снеговалежите през ноември и декември и твърде сухият януари, сега снегът е твърде малко дори и във високата планина като за средата на февруари:

В х. Мусала много гостоприемно ни посрещна Радост:

Слязохме по Мусаленската пътека до Боровец като през целия път срещнахме само двама шейнари в ниската ѝ част. Затворена е за скиори заради заледеното ѝ състояние и няколкото пооголени участъка.

Реката при Велчевото мостче е изцяло замръзнала:

От високото забелязахме наченки на замръзване и на яз. Искър.

Последната промяна е направена от vedrin на Чет Фев 13, 2025 7:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Фев 13, 2025 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Много хубаво, мерси ... "Хижата" как е ? Пиша я хижа в кавички, понеже по неволя е станала такава Smile .. Там 2017 имаше един страшен пияница, който бяха оставили и оттогава не съм влизал ... Smile
Чет Фев 13, 2025 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

kaloyanv написа:
"Хижата" как е ? Пиша я хижа в кавички, понеже по неволя е станала такава Smile .. Там 2017 имаше един страшен пияница, който бяха оставили и оттогава не съм влизал ... Smile

Хижата е в разцвет, благодарение на хижарското семейство и трите им момиченца -- бебето Афродита, което расте на чист въздух там, както и двете котки -- негови връстнички -- Радост и Надежда. Хапнахме вкусни боб и леща, опитахме домашната им бисквитена торта и се стоплихме с превъзходен чай. На тръгване надвечер забелязахме пред хижата пластмасова шейничка, натоварена с огромна раница с продукти. Слизайки сетне по Мусаленската пътека разпознавахме особената ѝ следа чак до Боровец -- явно изтеглена на ръка. Спомних си с умиление разкази за планински водачи, чиракуващи с години из кухните на някои алпийски хижи и заслони -- със задачи отначало от подобно естество, поне докато се освободи нейде титулярно място...

Като един от вече все по-малкото живи хора, нощували като деца в някогашната х. Мусала много преди пожара да я унищожи, бих казал, че днешната "хижа по неволя" е много повече хижа отколкото някога са били другите две -- невъзстановената докрай от пожара и неактувания хотел. Все още се държи достойно недалеч от нея и останалото от "Клековата". Този "архитектурен ансамбъл" е и нещо като изложба на открито за историята на българския туризъм...

Чет Фев 13, 2025 7:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Ехааа, ами това е хубаво да се знае, че да не подминавам вече .. А относно заслон Леденото езеро, някой има ли някаква информация. По едно време зимата, се качваха някакви стопани и даже имаше кабел и електричество, който изгоря и от там насетне, въобще не знам зимата дали се качва някой въобще. Колкото пъти съм минавал мисля не е имало никой ..
Чет Фев 13, 2025 8:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

kaloyanv написа:
Ехааа, ами това е хубаво да се знае, че да не подминавам вече .. А относно заслон Леденото езеро, някой има ли някаква информация. По едно време зимата, се качваха някакви стопани и даже имаше кабел и електричество, който изгоря и от там насетне, въобще не знам зимата дали се качва някой въобще. Колкото пъти съм минавал мисля не е имало никой ..

Заслон Ледено езеро работи понякога през зимата при възможност по заявки. В сряда беше затворен. Електричество има.

Чет Фев 13, 2025 8:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

От средата на месец януари 2022г, старата хижа Мусала отново работи - горе има постоянно хижари.
Това са Христо и Людмила, които посрещат и хранят туристи тръгнали да качват вр.Мусала.

Актуален телефон на х.Мусала -0988 799 614
Пет Фев 14, 2025 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

t.hristov написа:
От средата на месец януари 2022г, старата хижа Мусала отново работи - горе има постоянно хижари.
Това са Христо и Людмила, които посрещат и хранят туристи тръгнали да качват вр.Мусала.

Това каменната хижа ли ? Ново 6, явно доста неща съм изпуснал последните 2 години Wink
Пет Фев 14, 2025 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

kaloyanv написа:
t.hristov написа:

Това каменната хижа ли ? Ново 6, явно доста неща съм изпуснал последните 2 години Wink

Не, иде реч за дървената хижа от малко по-ново време, станала основна след пожара в каменната през лятото на 1988 г.

Пет Фев 14, 2025 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Не че има значение, но е хубаво малко формулировката да се уеднакви. Принципно това дървеното не се води хижа, а е било построено като помощно помещение, явно в по-късен етап вече е придобило статут на хижа.

Някой като каже старата хижа, аз разбирам каменната, нова хижа разбирам дървената. А това което е като хотел за мен никога не е било хижа ... Тааа така . Smile
Пет Фев 14, 2025 2:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Аспарух

Ето ръба между Малка Мусала и Иречек от следобеда тази неделя:

Снегът бешее малко и втвърден, но не много, понеже е относително студено, и нямаше нужда от котки.

Пет Фев 14, 2025 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

То и аз се чудех утре като ида на планина, какво да обуя, че моите зимни са по 1.2 кг. Тъй като казвате че не е за котки и няма сняг, се чудя дали да не ида направо с маратонките ...Тъкмо да пробвам.
Пет Фев 14, 2025 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 30, 31, 32  Следваща
Страница 31 от 32

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.