Е, сега вече можем да спорим и за още едно нещо - прав ли е регистърът или е в грешка
Пример:
Код:
ВРЪХ ШИРОЛОЛЪШКИ СНЕЖНИК
Официално име Ширололъшки снежник
Име транслитерирано Shirololashki snezhnik
Старо име Карлъка; Карлък; Орфей; Голям Снежник
Старо име транслитерирано Karlaka; Karlak; Orfey; Golyam Snezhnik
Пон Дек 23, 2024 5:09 pm
vaskoo
Благодаря за информацията, Филипе!
Сега ще търсим на едно място само и ще ровичкаме по други източници при съмнение.
На "болната" за мен тема - регистърът не лъже, такива са имената. В момента е Широколъшки снежник. Табелата тъдява веднъж е изчезнАхме, пак ще има промени горе.
Иначе, целия връх се намира в землището на село Мугла, там се нарича Карлък от векове. Много стара местна (българска) дума за наклонена ливада с къмъни, синоним на гръцко-коренуващата се Пер(е)лик.
"Снежник" е би трябвало да е "Снежен" в буквален превод от турски, само защото някой малоумник е решил, че Карлък е турцизъм ... но, има достатъчно специалисти по темата с думите, езиците, корените им ... аз не съм такъв, предпочитам престоя на терен. Има същия топоним на няколко места, дето и сняг няма, и не задържа. Ще поровя из турските чукари за такъв топоним, че на общ преглед няма.
Карлък си викат в Батак и Фотиново на местния топ баир.
Ето малко цитат от ропоския химн, дето е нарочен като възраст на няколко века:
"Бела съм, бела, юначе,
цела съм светан йогрела.
Един бе Карлък останал
и той не щеше остана,
ам беше в могла потънал."
Стига съм разтягал локуми ... наздраве и весели празници
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети