ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ремонт на парапета по Кончето
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Ремонт на парапета по Кончето
Автор Съобщение
Irha

Местожителство: БГ

Мнение Отговорете с цитат
Моля, Иван Динков да се свърже по телефона с Росен Баненски Smile От парка имат интерес за решаване на казуса
Пет Ное 08, 2024 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Местожителство: София

Привет отново,
Благодаря Ви за бързата и кооперативна реакция.

Моля Ви, свържете се с мен за детайли - 0884 873 317.
(разберете ме вярно - бих желал да говоря първо с Вас, за да знам какво точно значат написаните ви думи : че вече сте говорили с г-н Баненски или друг, че паркът е в течение с извършения ремонт, че .... За да говоря адекватно с директора и да постигна желания резултат)

Благодаря Ви още веднъж.
Пет Ное 08, 2024 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Хубавото в случая е, че Иван Smile има мисия, която да го отдалечи от проблемите от миналото. И мен Пирин ме е спасявал в дилеми.
Пак ще се спра на тези железни клинове. Някой ще помисли, че са лепежки върху скалата, които ще паднат и потънат в чакъла отдолу от самосебе си. Не, това ще ни надживее, въртяно е с бургия Ф20 мм, най-малко на 15-20 см дълбочина, като делелината на желязото е поне 12 мм, и после желязото фиксирано с няква пластмаса в склалата. Най-хубавите и видими скали по Котешки чал и Дуниното куче, са разбити така

Действително ако има възможност Иван Динков да уведоми хората от парка, с които работят в близка сфера, почти колеги, за тази агресивна вандалщина от организатори на Пирин ултра, както се оказва, че може би те са я сътворили. Аз също ще се опитам да уведомя медии, преса и въобще който хване дикиш.Не се ли спрат тези печалбари, яхнали гърба на Пирин, ще си развяват байрака още. Предполагам, че са нацвъкали още места с железария. 2 месеца след подобно "състезание" съм събирал десетки метри жълта лента под Муратов връх. Да си изкарат инстументите е как са омазали, така е редно да отвъртят пособията и изчистят боите си от скалата.
Както казваше една възрастна жена, простака иска така да се опразни/ имайки предвид да се изхвърли, да се прояви, но запомних израза, защото е точен - докрай да осере до каквото може да му стигнат възможностите/ че всички да го видят и да се запомни какъв бабаит е. Някои не съзнават какво правят, бай Ганьо си е роден така и за него това е нормално.
Въобще ако може нещо да се подобри в Мраморният дял, то е събиране и изнасяне на боклук. Точно под заслона Кончето / новият заслон ми допада, добре е проектиран и направен , да не е много голям, на мястото на старият / / има една козя пътечка, която извежда от циркуса Баюва дупка към него / възможно е да се премине само в режим на изкачване / отдолу е сметище със стотици килограми отпадък, има много източногермански алуминиеви консерви, които нямат разграждане. Низка култура, някой пие бира оставя кенове, друг нагъва фафли и летят опаковки, и каква ли не още смет се трупа.
Скиорските влекове от ранният соц, още им ръждясват тонове съоръжения и мрежи в близост до долният снежник под Кутело.
Добре поне, че няма огнища. На Самодивските езера, където я има, я няма 2 декара тясна ивица земя около тях, преброих 28 големи черни огнища, с над метър почернели камъни над тях, някои на 5 метра едно от друго. Прост народ, слаба държава, както е думата.

Съб Ное 09, 2024 12:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Ангеле, "лепеняци" им е просто наименованието сред средите. Иначе да, дупче се и се слага лепило, заради и това така им казват. А иначе Пирин утра се провежда от 2016-та година. Опитвам се но не мога да се сетя Pirin Extreme което минава през котешкия чал кога го добавиха към тяхното "портфолио".

То може би всичко щеше да е ок, ако тая година "собственика" на това състезание не се промени и не се разпространи из интернет като реклама как едва ли не 1500 човека са участвали тази година. Което на мен не ми се вижда много нормално, в сърцето на планината да има толкова народ. Но съответно господина започна с първия въпрос "Явно не си се качвал до хижата и не знаеш колко коли има" и подобни твърдения от рода на "Направили сме много повече .. " без никаква конкретика и тн.., така че не съм продължавал по темата, видя ми се лишено от смисъл.

Спирам да пиша тук, че разводнявам темата, която е за съвсем друго нещо.
Нед Ное 10, 2024 2:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Калояне Smile ясно ми е, че ти знаеш какво представляват тези "лепежки", но другите четящи, може да помислят, че са безобидни, затова го уточних. Благодарим за насочването кой може да е. Загледах рекламните филмчета от Пирин мултра и разбрах за какво са им клиновете с уши - през тях преминават въжета за упътване на бягащите и същите да се хващат за тях, ако залитнат. Защо са изрязали едните клинове и сложили други, остава въпрос .... към филмчето Тримата глупаци, може би .
Можеха съмсем спокойно въжетата да ги увържат с примки около скалите или да ги зацепят с дървени клинове в процепи и после да си ги вземат, но нали в рекламата на Пирин мултра пише " грижа за световно известен парк на Юнеско - световно наследство" и други подобни шлакардии за наивници.
Като се сещам, доста от планината, не само в Мраморният дял, е нашарена с тези точки с червена боя, което трябва да е тяхно дело

Нед Ное 10, 2024 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Точките с червената според мен са от НП Пирин ... Smile те са боядисвали .. Това са границите на парковете, в случая резерватите. Там по котешкия чал минава единия ...

Но това е най-интересното, че трябва да гадаем за дейностите на паркаджиите, къде какви ги вършат. Вместо това да една прозрачна дейност и да има лесен достъп до нея, както и на ловните стопанства и на горските... Докога в България ще е така не знам .. Явно няма да свърши скоро това.
Нед Ное 10, 2024 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Привет отново и на двама Ви.
Без да искам да засегна никого - наистина темата с клиновете е важна, но не е част от темата за парапета по Кончето.
Аз съм съгласен клиновете (и подобни „неща“) да се обособят в отделна тема - въпросите не са малко, проблемите също, перспективата - повече от мрачна.
Със сигурност обаче червената боя не е от НП „Пирин“ - границата на парковите участъци Разлог (Баюви Дупки) и Банско (Вихрен) винаги е вървяла по Котешкия чал и дълги години по чала не е имало нищо. Очевидно боята и клиновете съвпадат с Пирин Ултра. И вероятно старите отрязани клинове са „подновени“ с нови за следващо състезание. Кой, защо, със или без знанието на парка прави тези неща - това са въпросите.

Колкото до Кончето - когато имам релевантна информация, ще я споделя тук.
Моля, нека всеки, който желае, продължава да взема отношение по въпроса - да има ли продължение на парапета към Бански Суходол, ако това е възможно.
Нед Ное 10, 2024 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Павел Б

Иван Динков написа:

Моля, нека всеки, който желае, продължава да взема отношение по въпроса - да има ли продължение на парапета към Бански Суходол, ако това е възможно.

Здравей Ванка,

Не мислех да пиша в темата, но с оглед поредната хорска глупост, която е факт (маркировка към Иглата), си промених мнението и реших, че ще кажа и аз какво мисля. Дали ще има полза е отделен въпрос...

Ние, хората обичащи Планините трябва да направим така, че да коригираме грешките, допуснати в миналото, а не да ги повтаряме и доразвиваме. Планините нямат нужда от железа. Наше задължение, бродейки из Планините е да ги оставим незасегнати от нашето присъствие. Или поне да направим максималното това да се случи. Поставянето на железа не е изкуство. Планините нямат нужда от достъпност, нямат нужда от облагородяване, нито от обезопасяване. Защото именно в опасността и неизвестността се крие тяхната притегателна сила. Иначе може да отидем в парка. Там всичко е безопасно и достъпно.

Така се съсипва Планината: маркировка - клинове - лепеняци - въжета - изкуствени хватки - ферати и ... множество "покорители". "Пътят към ада е постлан с добри намерения."

А след Кончето? Баюви дупки, Котешкия чал (вече понадупчен тук-там), Средоноса или може би ръба м/у Безименния връх и Кутело...

Карстовото било на Пирин ми е любимо място. Въпреки че съм обременен, защото никога не съм го виждал без железария по него, мечтая да видя Кончето без металните окови. Би било толкова красиво и естествено...

Благодаря.

Поздрави,
Павел
Пон Ное 11, 2024 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Павел Б написа:
Здравей Ванка

Отдавна нямам какво да ти кажа в живота - оттам и в планината.
Вто Ное 12, 2024 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Павел Б написа:
мечтая да видя Кончето без металните окови. Би било толкова красиво и естествено...

Преди двадесетина години имаше един такъв момент, когато въжето беше извадено от дупките в коловете и метнато някъде надолу.
Но после ходиха други, които пак го извадиха и го върнаха.
Играят си човечета, на някакви игрички, на фона на планината...
Аз лично съм раздвоен.
От една страна не ми харесва ожелезаряването.
От друга, ако не бяха рапелните установки по Централния ръб, май трябваше да съм умрял и да не давам тук и сега мнения.
Дискусионен въпрос - кое е по-добре - мъртъв след чисто солово катерене, паднал и пребил се с волен дух, или жив, но опозорен, набирал се по примки, стърби и парапети...
Вто Ное 12, 2024 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.