Умиращите ледници в планините на Черна гора и Албания
Привет на всички читатели и членове на Планинарски форум!
Искам да разкажа за експедицията, която аз и още трима души проведохме в планините на Албания и Черна гора през октомври 2024 г. Поводът ми да разкажа е повод и да благодаря за подкрепата - материална и морална, която получих в най-нужен момент. От 2011 г. се занимавам с наблюдение и изследване на малки постоянни офрми от сняг, фирн и лед - микроледници и снежници, в планинте на Западните Балкани. С течение на времето се утвърдиха посещения (по възможност ежегодни) в планините Проклетия (в Албания и Черна гора) и Дурмитор (Черна гора), а от 2022 г. и в планината Немърчка в Южна Албания, където са установени такива форми с мое участие и от колеги-географи от Сърбия и Великобритания. Не е лесно да се осигури финансиране за една подобна програма за редовни наблюдения, която включва освен изброените планини и Пирин с неговите два микроледника. През годините съм намирал средства по най-различни проекти - международни проекти на БАН, университетски проекти на ЮЗУ "Неофит Рилски" (където работих между 2008 и 2023 г.), мобилности по програма ЕРАЗЪМ и т. н. До тази година, когато смених работата си (напуснах университета и отидох в БАН), и съответно, на новото място (ИИКАВ-БАН) започвам "от нулата", без проекти и лаботарория. В този труден за мен момент получих безкористната подкрепа на Ангел Илиев - дългогодишен участник в Планинарски форум и изследовател на снежниците в Пирин. Именно със средствата, предоставени от него, а също и с принос на Томи Мигленчев, беше реализирана експедицията, за която ще разкажа тук. Автомобил с по-висока проходимост ми беше предоставен от баща ми, Марио Гачев. БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!!
Пон Окт 14, 2024 2:55 pm
Емил Гачев
[]
Последната промяна е направена от Емил Гачев на Пон Окт 14, 2024 4:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Окт 14, 2024 4:48 pm
Емил Гачев
И така, екип в състав Емил Гачев, Ива Гачева, Габриел Бенатов и Милен Чанев потегли от София на 6 октомври 2024 г., и след мъчителни 14 часа път пристигна в град Жабляк, в подножието на планинския масив Дурмитор. Искам да отбележа за читателите на Планинарски форум, че от ноември миналата година пътят от Мойковац за Жабляк, който минава по каньона на р. Тара, Е ЗАТВОРЕН, без каквито и да е предупредителни табели на подходите към него - тоест, минахме 30 километра по завоите в каньона, за да разберем, че не може да се продължи и трябва тези километри да се върнат обратно, след което се наложи да минем по обходен път през Плевля с дължина 102 км. Това направи часовете за пътуване 14 вместо очакваните 10 и половина.
На 7 октомври се изкачихме до циркуса Велика Калица в планината Дурмитор, за да видим състоянието на Дебели намет - единственият ледник в планината. Дебели намет е признат за ледник още през 1968 г., а в миналите десетилетия е изследван от Предраг Джурович от Географския факултет на Белградския университет, и от д-р Филип Хюс от катедрата по география в университета в Манчестър. Аз заедно с колеги от различни институции мерим площта на ледника и изследваме състоянието му всяка година от 2011 досега (винаги през есента, преди падане на новия сняг). Размерите му са много променливи, като в добри години достигат 320 м дължина и 145 м широчина. Досега най-голям е бил през 2013 г., 3,1 хектара, докато най-катастрофално беше състоянието му през 2017 г. - едва 0,1 хектара открит сняг и лед. Както може да се очаква, през тази година ситуацията също беше катастрофално лоша - почти целият ледник е стопен, с изключение на малко петънце в горния край.
Марио Гачев, специалистът по спътникови комуникации?
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Окт 14, 2024 6:07 pm
Емил Гачев
Точно той. Той ми е баща.
Вто Окт 15, 2024 1:55 pm
dido
Емил Гачев написа:
Точно той. Той ми е баща.
Изключителен човек!
Работих при него в SkyGate около 2000-ната.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Окт 17, 2024 10:24 pm
аngel
Нещата са се получили, изследванията и тази година са факт, което радва!
Давам един поглед към едно фирново образувание в Пирин, което винаги остава встрани. На няколко км, между 2 и 3, е отдалечено само от ледничето под Кончето, но тези няколко км през хаотичният мраморен релеф, липса на вода са като последният мост на Монтгомъри в Холандия - идват винаги в повече.
Местоположение- точно на север от вр. Бански суходол. Запазва се и в най-неблагоприятни години, в приличен размер и дебелина.
Като обикновен любител, лаик, наивитет - поемам вината /....под "вина"да разбираме освен вина, може да е бяло и червено / това снежно- ледено тяло е отбелязано от доц Гачев / Емил / . Но при спускане към предният му край, ми направи впечатление една голяма разлика от другите постоянни снежници в Пирин :
1. Получило се е голямо стеснение на краят му, притиснат - между Котешки чал и каменна стена от изток, по която си личат като че ли браздите на ледника, когато той е бил много малък, но все пак класически ледник, 10-15 метра по-дебел от сегашното ниво. На това ниво са следите от одиране на ледената маса в скалата. Може би тези следи са оставени в малкият ледников период около 1600 г.
2. Още по интересно е, че това стеснение на краят му е довело до ясно различимите няколко челни морени, преброих 4 , на разстояние само по 10 метра една от друга, може би от същият времеви период
Може би е интересно място, даващо точен времеви отрязък на леда в Пирин през последните 500 години
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети