х Вихрен - х. Синаница - Кончето - Вихрен -х. Вихрен 3 дни?
Здравейте ! Нов съм тук и имам един въпрос. Има ли пряк път от Хижа Синаница до Заслон Кончето ? Намерил съм един такъв на картата kade.si , но не знам дали е актуален? Според картата следва така Х Синаница - Ташко Вълчев - Гергийско Езеро - Муратова Премка - Голямо Влахинско Езеро - Кабата. От там на сетне пътя го знам защото съм минавал Кончето от Хижа Вихрен . Та въпроса е този конкретен маршрут става ли за минаване , колко време е с добро темпо, може ли да се загубиш и има ли някаква маркировка? Смятаме да го направим 22-24 Септември, времето го дават добре. Факта че е било дъждовно предните дни дали ще възпрепятства? Ок ли е да се преспи на заслон Кончето?
Чет Сеп 19, 2024 12:24 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравей!
Относно преспиването на заслон „Кончето“ – по принцип заслонът е само за аварийни нощувки, а не за планирани.
Поради трите почивни дни сигурно ще има и други желаещи да нощуват на заслона, а местата в него са ограничени.
Близо до заслона има къде да се разпъне шалте и спален чувал, така че не е нужно да се разчита на свободни места в заслона.
Маршрутът х. „Синаница“ – Гергийските езера – Муратова премка – Влахински езера – Кабата става за минаване, даже е много хубав.
Няма опасни участъци, макар на места пътеката да е камениста и да трябва да се внимава, особено след дъжд, но няма нищо страшно.
Да се има предвид, че има доста денивелация – пътеката ту се изкачва, ту слиза, което е уморително, но пък гарантира хубави гледки.
Точно времетраене не мога да дам, защото никога не съм минавал въпросната пътека от край до край, без да се отбивам.
А отбивки има – я връх Гредаро ще ти се прииска да изкачиш, я Муратова чука, която е по средата на красивите Гергийски езера,
я от Муратов превал по ръба до безименния връх 2571 м и от там до Муратов връх, колкото и стръмно и трудно да изглежда отдалече...
В пътеводителя на Пирин от 1988 г. дават, че от х. „Синаница“ до Георгийските езера и до Влахините езера се изминава за 3 часа.
Ето снимки на маршрута в пътеводителя, като уточнявам, че в него са дадени стари имена:
х. Сини връх е сегашната х. „Синаница“, Синивръшка порта – Синанишка порта, вр. Гранитен – в. Муратов, Вихренски преслап – Кабата.
Ако имаш още въпроси – задавай.
Успех и да напишеш после пътепис как е минал преходът!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Сеп 19, 2024 6:47 pm
kaloyanv
Пътеката покрай Гергийски езера така както си планирал е уникална, смисъл впечатляваща е и много добра идея. АЗ съм минавал там мисля 2019 и принципно няма проблем. Само като се прехвърлиш вече към хижа Синаница има клек и може да е израснал, преди си беше изрязан и нямаше проблеми. Там даже не минават и хора, рядко ще видиш някой .... Ние тръгнахме от х.Вихрен сутринта да кажем 8-9 ли беше и до 17-18 бяхме на Синаница, като бяхме немалка група и се качвахме до Вихрен ...
П.С намерих трака как ме върна назад във времето. Аз не се качвах до Вихрен затова че приблизително е 11 км с около 1100 метра денивелация, ма беше голямо лежане, понеже чаках хора постоянно. Минали сме го за 9 часа ама от тях 4 часа и половина в движение ) ...
И гледай се пак ако не познаваш района, като слизаш към Влахинските езера и после тръгне да качваш превала към Гредаро, да не отидеш към Муратов че и натам имаше пътека, а там работа нямаш. Поне част от хората бяха тръгнали натам... Ама ти едва ли си чак толкооо неориентиран
Сега видях, че ти ще я минаваш от хижа Синаница, затова че тези неща с объркването отпадат. Дефакто ти още в началото като тръгнеш ще разбереш дали какво е положението с клека. Маркировка няма.
Чет Сеп 19, 2024 8:11 pm
hristo.atanasov
Потвърждавам всичко написано отгоре Пътеката е супер! Преди почти два месеца минах от там за пръв път и беше страхотно. Обхват от Yettel доста рядко се прихващаше. Маркировка няма (с изключение на 1-2 много много стари и бледи зелени марки на едно място, ако не се лъжа), но каменни пирамидки има горе-долу достатъчно. Така че, с всички добре изразени чукари и превали наоколо, не би следвало да има проблем с ориентирането. Ама при първо ходене по такива места бих казал, че малко помощ от GPS вурху offline карта на телефона или друга ел. джаджа в джоба е силно препоръчително. В обратна на твоята посока от Кабата до х. Синаница ни отне 3 часа без размотаване, но и без търчане. Клекът за който споменава Калоян е проходим, защото пътеката там беше много добре разчистена. Успех и да пратиш снимки после!
Здравейте и благодаря за полезната информация! Всъщност цялата пътека от х.Синаница до Кабата беше добре маркирана. Отначало имаше синя маркировка и пирамидки, после само пирамидки но на често и щом не се загубихме значи сигурно никой няма да се загуби Много е красиво и приятно за преминаване. Имаше само един участък над Голямо Влахинско езеро където вървяхме по едини нестабилни камъни и ни се стори доста опасничко. Може и да се заобиколи долу през самото езеро. За съжаление обаче силите не ни стигнаха. Тръгнахме лека полека от х. Синаница в 07:20 и около 14:00 се бяхме качили на Вихрен. Изкачването обаче ни дойде тежко и 2/3 ентусиасти решихме да се върнем надолу към х Вихрен през Казаните, вместо да отидем до заслон Кончето. Спечелихме вота с мнозинство и около 18 часа бяхме долу до хижата. Преживяването беше супер, около 19км преход, 11 часа. Не срещнахме нито 1 човек до Кабата. Общо взето беше супер и съветвам всеки да го опита
Чет Сеп 26, 2024 9:29 pm
kaloyanv
devalsis написа:
Здравейте и благодаря за полезната информация! Всъщност цялата пътека от х.Синаница до Кабата беше добре маркирана. Отначало имаше синя маркировка и пирамидки, после само пирамидки но на често и щом не се загубихме значи сигурно никой няма да се загуби Много е красиво и приятно за преминаване. Имаше само един участък над Голямо Влахинско езеро където вървяхме по едини нестабилни камъни и ни се стори доста опасничко. Може и да се заобиколи долу през самото езеро. За съжаление обаче силите не ни стигнаха. Тръгнахме лека полека от х. Синаница в 07:20 и около 14:00 се бяхме качили на Вихрен. Изкачването обаче ни дойде тежко и 2/3 ентусиасти решихме да се върнем надолу към х Вихрен през Казаните, вместо да отидем до заслон Кончето. Спечелихме вота с мнозинство и около 18 часа бяхме долу до хижата. Преживяването беше супер, около 19км преход, 11 часа. Не срещнахме нито 1 човек до Кабата. Общо взето беше супер и съветвам всеки да го опита
Направо идеално е станало. А на Вихрен ли останахте за вечерта.. Там какво е положението ? Синаница как беше ? Хижаря още ли пържи кюфтета ? Имаше ли народ много ? РАзкажи още малко
Направо идеално е станало. А на Вихрен ли останахте за вечерта.. Там какво е положението ? Синаница как беше ? Хижаря още ли пържи кюфтета ? Имаше ли народ много ? РАзкажи още малко
Ами да, то имаше маратон Пирин Ултра и имаше доста хора като цяло. На хижа Синаница е една идея по-скъпа храната но предполагам заради трудния достъп. Пържени кюфтета не видяхме, но закусвахме страхотни мекици,а и боба беше много добър. Стаите са с по 5 двуетажни легла и мисля че беше почти пълно. Баня няма, аз не мога да сравня и не знам какво да очаквам защото ми беше първата хижа на която нощувам. Втория ден като слязохме до х. Вихрен отидохме да спим в Банско, но х Вихрен била доста по добре, с отделни стаи, по добра кухня, баня и тн.
Чет Сеп 26, 2024 10:44 pm
excalibur
Здравейте! Въпрос за слизане от Бъндеришки чукар
Планирам изкачване от преливниците на Мозговица на Башлийски и Бъндеришки чукари. На картата има пътека към Башлийски след з. Спано поле от Атмейдан. После по ръба с Бъндеришки. Слизането от Бъндеришки посока з. Спано поле предполагам е на око Lubitel препоръчва първо да кача Бъндеришки....И като часове около 8 часа нормално ходене ще стигнат ли?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети