Малко личен опит
Най-често ползвам блажна боя. "Практика" е малко по-евтина, но не е гланцова. На "Декоратор" са хубави, не знам колко са добри са тези на "Selt" Не, ако влезеш в отдела за бои на голям магазин направо може да се хванеш за главата. Със спрей се работи по-лесно и по-бързо, но навън цветът изсветлява, въпреки че първоначално дава цявт като на капачката. Защо е така, не знам. Иначе си нося ваничка за боята, даже се каня да си купя и по-голяма. Мислил съм дали с малко "мече" от дунапрен няма да е по-лесно, отколкото с четка. А размерът 10х10х10 принципно не е лош, но често пъти на терен се оказва, че трябва да е по-голям. Особено, ако гората е гъста. Този размер не се вижда-проверено. Разредител ползвам само за миене на четките-боята изобщо не я разреждам. Иска се по-често разбъркване, но цветът е по-наситен и траен. По камъните боята трае по-дълго-предполагам, защото попива по-добре. Дойде ми идея за трайно маркиране по камъните на циркуса под връх Пирин(т.нар. Мъртвешка долина)-нарязани правоъгълни парчета керамични плочки/гранитогрес, лоядисани в съответния цвят-в случая тъмносиньо. Прикрепването-със строителен силикон. Имам вече приготвени-остава само да се залепят, което ще стане пролетта или лятото. Лично аз предпочитам дървени табели, лакирани двуслойно с гланцов лак. Предпочитам и имам повече опит в работа с дърво. Пластмасовите и металните са по-трайни, но просто си предпочитам да са дървени-личен избор.
Нед Дек 10, 2023 11:13 pm
Andro
На места по Рила, Пирин и Стара планина се среща стара маркировка от 80-те години прафена от Физическия факултет на СУ от Васил Гурев и негови студенти (Председател на Униврситетския Аварийно спасителен отряд: uaso.org). Тази маркировка се оказва изключително трайна. Направена е вероятно с фасадни бои. Цветовете са по-светли, тато червеното всъщност е оранжево.
Понастоящем същата организация работи с авто-алкид-емайл-лак, но по мои впечатления тази боя бързо се олющва от някои видове основи.
Чет Сеп 12, 2024 1:07 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Това за фасадната боя е интересно.
Прегледах набързо в интернет що е то фасадна боя, оказа се, че са няколко вида – акрилни, силикатни, силиконови...
Трябва да се тестват различните видове и да се установи колко са подходящи за туристическа маркировка. Ама пусто време – не стига.
Преди десетина години аз и сестра ми се срещнахме с Георги Кърпачев в БТС и го попитахме каква е била боята за жълто-червено-жълтата маркировка, направена през 80-те години по Ком-Емине, някаква специална боя ли е била, че да трае толкова дълго. Той се засмя и отговори, че не е била специална, а обикновена боя, но тогава боите са били по-качествени, та затова е толкова трайна. Приех отговора му, но все пак у мен остана съмнение, че боята не е била най-обикновена...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети