ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Хеликоптерно спасяване (минало, настояще, бъдеще)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Хеликоптерно спасяване (минало, настояще, бъдеще)
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6391

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:

Автор: Петър Дучев
datetime19:50
visits0
A A
Сподели
Екипаж на вертолет "Кугар" е задействан днес, 24 май, със задача да участва в издирвателна операция по търсене на пострадал човек в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът успешно локализира пострадалия. Той е откаран с вертолета в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с множество травми, за последваща медицина намеса.

Вертолетът "Кугар" излетя в 17.10 ч. от авиационна база Крумово и се завърна обратно в авиобаза Крумово в 18.47 ч.

Военнослужещите от ВВС се включиха в издирвателната операция след постъпило искане от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.


Новината е оттук:
https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Vdignaha-po-trevoga-voenen-Kugar-misiyata-e-uspeshna-2126775

Пита се защо военна машина, а не новия хеликоптер, купен тъкмо за подобна употреба?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Май 24, 2024 7:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5796
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Доколкото изобщо следя развитието -- все още уреждат формалности около въздушната линейка...

Военният хеликоптер прелетя над Бели Искър на отиване към Седемте езера. Условията не бяха никак подходящи за летене -- купесто-дъждовна облачност със сравнително ниска основа, гръмотевична активност и извалявания тук-там. Донейде изненадващо е, че изобщо са се отзовали.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Май 24, 2024 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6391

Мнение Отговорете с цитат
Августата току що мина над блока ми, доживяхме да видим работещ HEMS в България Smile
Това и по повод вчерашната новина за първа операция по извозване на пациент от Велико Търново до София.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Юни 05, 2024 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2309

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Августата току що мина над блока ми, доживяхме да видим работещ HEMS в България Smile
Това и по повод вчерашната новина за първа операция по извозване на пациент от Велико Търново до София.


Аз даже не искам и да пиша ... Нали е от шумен ... И по клипа се видя че хелито каца по поляните ........... А много ще е забавно, като станат 10 хелита и въртят постоянно. Защото аз съм в Лозенец и шума е доста сериозен и най-вече прожължителен. Smile)

Но то е ясно че това е пиар акция преди изборите. Най-вече е смешно . Смешно е защото хеликоптера спрял за зараждане, някъде си . Смешно е защото няма организация и бази. И още много смешни неща ...

А тоя човек дето го лангъркат, напред назад, дали някой няма да пита, защо го возят от една болница в друга, след като е бил там дни наред ...

П.С -- разбрах румънците днес що са пратили хеликоптер, явно са разбрали, че във Врачанската болница, освен господ друг не лекува и са решили да си ги вземат при тях. Smile
Сря Юни 05, 2024 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2309

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Ново 6 .. Емил Нешев казва следното "Емил Нешев: Няма проблем поръчаните от държавата хеликоптери да бъдат използвани за мисии в планината"

Така докога ще я караме, разни хора през медиите да обясняват кое може и кое не ... То не е това лошото, а че излиза министъра казва едно нещо, после излиза шефа на псс пак по телевизията и казва друго ... Това е много дразнещо и смущаващо, затова и написах "спасяване по цървулски" ...
Явно Емил Нешев е специалист по хеликоптерно спасяване, а министъра е туч пълен, че ходи и разправя такива неща по телевизиите. Аман от глупости. По съм склонен да вярвам въпреки всичко на Нешев, но не е това начина за предоставяне на информация. Тоя министър за какво излиза да говори глупости, а другия казва "11 хеликоптера такива се иползват в швейцария", а каза ли в ШВейцария колко хеликоптери има да го ....

https://bntnews.bg/news/emil-neshev-nyama-problem-porachanite-ot-darzhavata-helikopteri-da-badat-izpolzvani-za-misii-v-planinata-1244002news.html


Цитат:
Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат използвани за мисии в планината. Това заяви в "Денят започва" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

По думите му 11 такива машини се използват за планинско спасяване в Швейцария, където става въпрос за много по-големи височини.

Темата излезе на дневен ред, след като вчера отново в студиото на сутрешния блок на БНТ здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че е възможно поръчаните хеликоптери за спешна помощ от въздуха да не могат да се ползват при спасяване на пострадали в планината.

"2022 г. в ЕС чрез регламентите, които излизат от Европейската агенция по безопасност на полетите, които регламентират въобще тази дейност - въздушното спасяване, е приобщено въздушното спасяване към мисиите на ХЕМС. 2024 г. то ще бъде факт и ще бъде задължително за всички европейски страни. В това отношение въобще не може да коментираме темата.



Цитирам го това, понеже Нешев беше казал че няма проблем тези хеликоптери да се ползват за планинско спасяване и още когато нямаха лебедка. Аз тогава се чудех какво има предвид... А пък сега ето това ..

Цитат:
Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross)

Допълнително оборудване на първия медицински хеликоптер
Планинската спасителна служба при БЧК ще има възможност да използва пълноценно първия медицински хеликоптер.
На заседание на Министерския съвет в петък беше взето решение за отпускане на до 1 млн. лева за допълнително оборудване, което ще включва лебедка, кувьоз за новородени и апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород до прехвърляне на пострадалия в стационарна линейка.
Решението е взето след получени в Министерството на здравеопазването писма от БЧК и от лечебни заведения с искане да бъде осигурена изключително важната спасителна и животоподдържаща апаратура.
По-късно министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посетиха авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище Враждебна, където обявиха решението и се запознаха с готовността на екипите медици и планински спасители за работа с медицински хеликоптер.
На брифинга присъства и директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев, който използва възможността да благодари за положените усилия и увери, че планинските спасители са напълно готови да изпълняват такъв тип мисии.



И въобще защо уж нови хеликоптери, а тепърва ще го дообоудват и ще слагат някакви неща, а преди казаха че не може, щото тези модели не ставали за лебедка. И как с толкова оборудване ще ходят из планината или ще го свалят, знае ли човек.
Пон Юни 10, 2024 4:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Страница 11 от 11

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov