Кво пък е толкова професионалното Ви водене при условие, че водите хора без застраховка или може би като ски платиш водач нямаш нужда от застраховка- обяснете ми ???? Мисля , че това е първото което трябва да Ви представят преди да скл. договор с Вас ако изобщо има такъв.
Пет Яну 12, 2024 9:45 am
kaloyanv
Аз съм съгласен с това което пише момчи, обаче има едно нещо което буди недоумение. Прехода до Полежан е сравнително кратък, за да се стигне до това има нещо което не е както трябва. Още на тръгването и на изкачването по баира би следвало да се види че състоянието на въпросния човек не е било добро и самия водач е трябвало да я върне по моя преценка. Аз също съм изпадал доста пъти в кризи, но повечето пъти особено когато съм сам, се връщам. Случва се това.
Няма вариант в който да си много добре и да отпаднеш изведнъж, така че да не може да движиш. (освен в някакви крайни варианти, като сърдечни и прочии проблеми) Това най-вероятно е лоша преценка на самия изпаднал в това състояние и на водача, който не е успял да види някакви признаци.
Хубаво е че всички са реагирали адекватно, обаче може би е и редно да се знаят кои са водачите и фирмите. Защото нещата постоянно се потулват. Аз съм виждал група на една голяма и известна фирма към връх Ботев 20 или може би 30 човека с 3ма водача, която се беше пръснала зимата от Беземимения преди заслон Ботев до началото ма Млечния чал. Аз слизах вече от Ботев и групата толкова се беше пръснала, че най-бавните в началото на чала бяха сами ...
Това беше 2020-та февруари, дано от тогава нещата да са се подобрили. Защото тази въпросната, предполагам има и претенции.
А у мен буди недоумение споделеното от Калоян. Не си бил там, не си запознат с конкретиката на случая, обаче за теб "нещо не е както трябва", "буди недоумение", "по твоя преценка", "Няма вариант в който..." и тн .
Пет Яну 12, 2024 12:18 pm
kaloyanv
aldo написа:
А у мен буди недоумение споделеното от Калоян. Не си бил там, не си запознат с конкретиката на случая, обаче за теб "нещо не е както трябва", "буди недоумение", "по твоя преценка", "Няма вариант в който..." и тн .
Аре бе Алдо ... вярно ? Ами това е по моя преценка, вие кажете как е било, а не да се правят свободни интерпретации, защото текста на ПСС започва с "ПСС с тежка спасителна акция под Полежан" ... има и едно мнение на човек който е бил там и тн ...
И момчи не е бил там и какво от това ? Значи какво, като не сме били там, не можем да пишем. А тези които са били там, може да пишат на всеки каквото му падне.
Вие дайте цялата информация, а хората сами си преценяват кой крив кой прав. Това е основното нещо.
Но е много интересно как всеки се обединява обикновено около гилдията в която участва и я брани по всяко едно време, независимо от случая )
А нас просто ни наричат клюкари, което е смешно ... Така се оправдават всички в тази държава един друг от дадено организация или съсловие.
С уточнението, че не съм от гилдията, нито от ПСС и като така по повод обръщението ти към "Вие едикакво си " не мога да взема отношение.
Ако следиш темата, единственото, което съм написал е по повод публикуваните от Стефан коментари за случая в уж планинарска група.
Преценка според мен се прави при наличие на факти.
Здраве и много скитания ти желая!
Пет Яну 12, 2024 2:20 pm
kaloyanv
aldo написа:
Преценка според мен се прави при наличие на факти.
Здраве и много скитания ти желая!
Съгласен съм с теб. Много хубави моменти и на теб желая!
Пет Яну 12, 2024 3:05 pm
zlia
EXIIIT написа:
Кво пък е толкова професионалното Ви водене при условие, че водите хора без застраховка или може би като ски платиш водач нямаш нужда от застраховка- обяснете ми ???? Мисля , че това е първото което трябва да Ви представят преди да скл. договор с Вас ако изобщо има такъв.
Точно и аз това си мислех. Как пък фирмите не ги задължават една елементарна застраховка да си направят.
Дори ако има регулация тази професия, би трябвало да се включи в нея.
По какво ли не взимат отношение “водачите” тук, но за този детайл си мълчат.
Пет Яну 12, 2024 6:24 pm
vaskoo
Да си кажа и аз мнението
Така и не разбрах какво иска да каже автора, цитиран от Стефан, оплаква ли се, хвали ли се, както себе си, така и другите намесени?
Имал възможност и желание - помогнал.
И какво като се кажат именат на водача, организатора ... те и така не са тайна. Момчи, ти пък за какво се месиш на база спомени, да те емнат заради мнението на част от съфорумците за голяма част от т.нар. "гилдия на водачите". Не че разбирам какво е това последното, но и това няма нищо общо с темата, по скоро е за Лафче-то. Жената е отървала кожата, има да черпи с поне тригодишна давност.
Откакто се интересувам, обикалям и поназнайвам това-онова за природата, ме учудва липсата на дискусия (с цел полезни изводи) при инциденти (от леки до фатални) свързани с планината. Всичко се замита, потулва, крие ... може би само при БАССЕС не е така.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Яну 12, 2024 10:45 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Първо: Целта на публикациите ми в тази тема е тук да се събира информация за инцидентите и нещастните случаи в българските планини.
Понякога не може отведнъж да се събере цялата информация. Понякога има невярна информация.
Като случая с пострадалата при връх Полежан – да е жива и здрава жената и още дълги години да ходи по планините.
Целта ми е тук да се събере цялата важна информация за случая и накрая да се обобщи.
Zlia – правилно си написал, че си се „изгубил“ в постовете, но дано накрая всичко стане по-ясно.
Aldo – и ти си прав, че без човек да е бил на място, не може да бъде сигурен какво е станало. Затова цитирах разказа на очевидеца Цветелин Стоянов.
Zlia – щом се е стигнало до спасителна акция на ПСС, при която спасителите намират пострадалата, изпаднала в безпомощно състояние, обездвижена и с хипотермия при силен вятър и ниски температури и се налага да я транспортират, за да ѝ спасят живота – значи са допуснати грешки. Ако не бяха допуснати – нямаше да се стигне до това положение. Кой, кога и какви грешки е допуснал – може би ще бъде уместно да се събере цялата информация и тогава да се дискутира.
Засега платеният професионалист Momtchil Damyanov (mom4i) изказва категорични мнения, като нямам информация да е бил очевидец – например:
mom4i написа:
„ПСС Добринище написаха, че водачът е действал много професионално, всички свидетели на случката написаха, че водачът е бил супер,...“
Не знам ПСС Добринище да са написали, че водачът е действал много професионално, очевидецът Цветелин Стоянов не е написал, че водачът е бил „супер“, а поставя думите „планински водач“ в кавички.
Днес 6 спасители от отряд Добринище и 3ма доброволци проведоха акция по евакуация на 70 годишна туристка, изпаднала в безпомощно състояние на в. Полежан. Акцията е проведена при силен вятър и ниски температури. Туристката, намерена обездвижена и с хипотермия, е транспортирана успешно до х. Безбог. ПСС Добринище благодари на доброволците и спасителите отзовали се на сигнала за помощ.
Та всеки може да си направи изводи кой разпространява невярна информация, кой лъже и кой на кого е адвокат.
А ето и новата информация по случая – името на фирмата и на водача, организирали и провели прехода до Полежан:
И накрая на това ми включване – искам да обърна внимание на нивото на българската журналистика.
Една от целите на публикацията на Цветелин Стоянов е именно тази – да опровергае лъжите на журналистите.
Журналистката Мария Лазарова направи опит да опровергае написаното от Цветелин Стоянов в защита на своята колежка-жураналистка (виж в предишната моя публикация във форума цитираната от мен статия на Мария Лазарова).
Цветелин Стоянов написа (виж неговия цитат по-горе):
Цветелин Стоянов написа:
Задавам си въпроса: Що за журналист си, щом искаш от очевидец да премахне разказа си от първо лице за събитието?
П.П. За лъжите на Мария Лазарова не бих искал да пиша. В миналото неведнъж съм се забавлявал с тях.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Полежанската беля се е случила на 6-ти януари (събота), а приключението на Радецки е било насрочено за следващия ден.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Яну 13, 2024 12:10 am
zlia
Стефане, втори път няма да си причинявам да чета фейсбук брътвежите на който и да е.
- Аз до колкото разбрах се е случило непредвидена ситуация, която винаги може да се случи дори и с най-подготвените.
- Жената е била опитен планинар, но просто е имала лош ден.
- Водача е останал с нея, а всички останали са слезли живи и здрави до лифта.
- Случайни хора са се притекли на помощ, с което са увеличили шанса на пострадалата да слезне.
- ПСС са дошли доста бързо и определено са си свършили работата, та дори и хеликоптер са искали да викат. - Всичко е завършило благополучно за щастие.
Това разбрах аз за случката.
В статиите при положение, че информацията е от ПСС какво толкова невярно има не знам.
Та ти хубаво уж само да ни информираш, но някакси и страна взимаш, а декларираш, че не искаш. Просто кажи каквото искаш да кажеш, а не с недомлъвки.
Както казах, за мен от това, което прочетох, единственото укоримо е липсата на задължителни застраховки, което е странно предвид факта, че в цените на бюро Радецки са включени такива.
Съб Яну 13, 2024 10:27 am
kaloyanv
Въпроса тук е потулването и изкривяването на информацията. Тук проблема е че когато се случи инцидент виновен няма. И горе долу така идва "Може и да се случи на най-подготвения" и така нататък. Така е и когато се отиде на доктор, докторски грешки не съществуват. Така е и за всяка една организация. Затова няма да стигнем никога правовите държави.
При нас когато има грешка, виновни няма. Виновен е човека, че е отишъл на лекар, че отишъл да си търси правата. Това е положението.
Щом има инцидент, има грешки. Няма инцидент без допуснати грешки. Ако не сте го разбрали за толкова години в планината, просто не знам.
Съб Яну 13, 2024 12:15 pm
vaskoo
kaloyanv написа:
... виновни няма
Как да има виновни, като няма хора. У нас всичко е автономно и самовиновно ... За лекарската грешка е виновен пациента, лекаря е жертва, така и за повечето неща по тая територия. Четеш заглавия "Деца се натровиха на детски лагер" (малките гадини само това чакат и се самонатравят, за да натопят снабдителите, готвачите и организатирите на мероприятието), "Кола блъсна трамвай" (а Мъск още тества автономни коли, а тук всички превозни средства са такива), аварията на ПАВЕЦ-а - турбината се оказа самовиновна. Никой не сме тръгнали да стигаме, но пък и те не могат да ни стигнат (ама как го написах, като лидер на популистка партия). За всичко това е виновна грматиката на иначе прекрасния български език - "греша/грешка" не се спрягат в първо лице, единствено число, също като за "крада/кражба".
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Съб Яну 13, 2024 1:25 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Zlia – ясно съм написал каква е целта ми – настоящата тема във форума да е полезна за хората и туристите.
За целта трябва информация, препоръчително е информацията да е вярна.
Не знам защо ти изглежда, че някак си аз взимам страна. Не съм декларирал, че не искам да взимам страна. Просто не взимам.
В конкретния случай – от едната страна е смъртта, от другата е потърпевшата и хората, които са ѝ помогнали. Ясно е „на чия страна“ съм.
Zlia, ти ако тръгнеш да качваш Полежан зимата при неблагоприятни метеорологични условия със 69-70 годишна жена, която е много слаба и малко се храни – няма ли да предвидиш подобна ситуация, че жената може да отпадне на слизане?
Вярно е, че подобно нещо може да се случи и с най-подготвените, но вероятността за това каква е? Това прави планинският водач (бил той платен/професионален или неплатен) – пресмята вероятности и действа съгласно вероятностите, обстоятелствата (обективни и субективни) и знанията и опита, които има. Ама много теоретично става, та спирам дотук. По-късно може да цитирам какво пише в учебниците за туризъм и лекциите за водачи, ама може би пак ще ми направят забележки, та най-вероятно ще оставя нещата така – информацията е събрана и който иска – да се запознае с нея и да си прави изводи.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Яну 13, 2024 10:08 pm
kaloyanv
Това вече от градивно нещо придобива утопичен вид. И Ванчето и тя обяснява някакви неща, въпреки че въобще не е била там и не знае що е било. Майтап !
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети