ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 214, 215, 216 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
zlia

Мнение Отговорете с цитат
Са пък жената била “много слаба и малко се хранела”. Не виждам с какво цитираните фейсбук “салами” биха били полезни на когото и да било, но всеки е свободен да пише каквото си иска.
Все си мисля, че форума и пишещите в него са над нивото на повечето планинарски фейсбук групи.
Нед Яну 14, 2024 2:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Спасителна акция се извършва в района на Боянския водопад
14.01.2024 11:17

«Спасителна акция се извършва в района на Боянския водопад, след сигнал за паднал катерач, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст. В акцията участват около десет спасители. Очаква се до два часа тя да приключи.»

Нед Яну 14, 2024 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

vedrin написа:
Спасителна акция се извършва в района на Боянския водопад
14.01.2024 11:17

«Спасителна акция се извършва в района на Боянския водопад, след сигнал за паднал катерач, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст. В акцията участват около десет спасители. Очаква се до два часа тя да приключи.»

Това вече е много неприятно, тези "падания" на лед са много неприятни и се трошат краката заради котките. Дано да е възможно най-лекото, но щом са пратили толквоа спасители, едва ли.
Нед Яну 14, 2024 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

mom4i написа:
Дидо, аз ли се правя на ударен?

ПСС Добринище написаха, че водачът е действал много професионално, всички свидетели на случката написаха, че водачът е бил супер, само ти нещо не разбра в случая?

Единствената информация, върху която се базират напъните на всякакви случайни хора в този храм, са на някакъв неадекватен човек, който е бесен, че не е отразен по достойнство в медиите. От това, че на една баба и е прималяло, направихте драма, като на жената и няма нищо, и никой не е пострадал.

...

Да.
Само да ти напомня: вашата "гилдия" съществува благодарение на клиентите ви, които обичайно са незнаещата и неможещата част от планинарите. Да мажеш очите точно на такива хора е напълно бездушно и както световния опит показва, от прецакани клиенти страда най-вече търговеца.

Затова мисля е честно когато някой от търговците в "гилдията" ви се издъни и обективните детайли са ясни, те да бъдат обсъдени публично със съответното разкаяние от ваша страна. От това само бихте изкарали дивиденти ако ви сечеше пипето нооо, надали - нямате тоя умствен и морален багаж както е добре видно във Фейсбук-клюкарника.

Да се върна на конкретния случай. Каквото и да разправят ПСС-арите от Добринища, това няма абсолютно никакво значение, защото те се намесват едва във финалния етап на драмата. Очевидецът от друга страна - за съжаление на "гилдията" - е страничен човек и пряк участник. Неговият разказ, макар и емоционален, казва много и не е достойно да се мъчите да го клепате с кал. От разказът му става ясно, че:

1. Походът е организиран зимата при лоши метеорологични условия с тенденция на засилване на вятъра. Вятър над 50 км/ч зимата на 2850 надморска би върнал опитни планинари, излезли на къс поход с опции за оттегляне. Защо тогава опитният безименен член на "гилдията" е поел риска да качи слабо подготвени хора там горе?

2. Опитният безименен член на "гилдията" ви е поел риска да свали възрастна жена в хипогликемична криза сам от 2850 надморска надолу. Ако жената се беше тръшнала на камънака под Мангъртепе, той дали щеше да успее да я свали жива сам до хижата в духлявицата? Отговорът е ясен - нямаше да успее да я свали и днес жената щеше я гледаме разлепена по стълбовете. Ако безименният член на "гилдията" ви беше опитен планинар, той щеше да осигури помощ от поне още един човек, на чиято сила да разчита надолу ако се случи най-лошото.

Често споменаваш "гилдията", та се сещам за една превъзходна история с главни персонажи гилдията на убийците, гилдията на крадците и гилдията на шивачките. Вие от кои сте?

Нед Яну 14, 2024 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

kaloyanv написа:
… тези "падания" на лед ...

Активно съм се катерил по лед около 9 години, т.е. докато се пребих със ските на Скакавишката пътека. Нямам НИТО ЕДНО ПАДАНЕ като водещ, а с малки изключения, когато с Иван Сегмента и Боян Петров сме се редували във воденето, всичко съм си извеждал сам. Съответно за да не падаш, има някои малки особености, които следва да се съблюдават, но спазваш ли ги, вероятността от падане рязко намалява. Всичко е много просто и се свежда до това как забиваш сечивата. Практиката обичайно е първи удар със средна сила, да разбие мястото, и втори – много силно в същата дупка, така, че сечивото да се забие здраво, дотолкова, че да може да висиш на него без да мръдне. Това обаче е доста силово, особено в чист отвес или близки до него градуси. Затова се налага да се оттренират техники самото тяло да се прилепва към леда, а краката наполовина разкрачени. За да не те извади удрянето от баланс, се налага да се катери с много тънки и наточени клюнове. Освен това при отвес най-важното е движението да идва основно от китката на ръката, още по малко от лакътя и в рамото почти нищо. Така се осигурява максимално баланс. Такова нещо е по-лесно с балансирани тежки сечива, осигуряващи механичен момент годен да направи сериозна дупка само от собствената си инерция, т.е. от теб се иска само да замахнеш с тях, от китката, другото те сами си го правят. После, за да се пести сила, забиването на цеви също става по различен от общоприетия начин, а именно – с две фифита, вързани за седалката, се увисва на сечивата, като темляците се освобождават, с двете ръце спокойно завърташ тирбушоните и продължаваш. С тази „система“ по принцип си далеч от „спорта“, но за сметка на това можеш да катериш стотици метри с минимални енергийни загуби. Също така, особено при отвес, откъм безопасност е по-добре за напредваш по-бавно, с малки повдигания, отколкото с големи, които автоматично вадят задника навън и беленсът изчезва. Съответно безопасността идва за сметка на повече блъскане със сечивото, а за това се искат повече сила и издръжливост. Имаш ли ги обаче, ставаш нагъл и започваш да предпочиташ по-големите стъпки. Винаги едно е за стетка на другото, но и в двата случая привилегировани са само яките и издръжливите. Това което съм забелязвал у „спортистите“ обаче, е че не си правят труда да забиват сечивата здраво. Почукват леко, и ги просто ги „закачат“. Това, вярно е много добре за ваденето, но пък могат да се извадят и без да очакваш, след което да литнеш бързо назад. При мен такова нещо никога не се е случвало. Даже имах случай с едни сечива /Grivel Machine/, на два метра от края на Големия водопад на Скакавица, така бях забил едното, че не се поддаваше на никакво вадене. По принцип ваденето е много лесно, достатъчно е да треснеш с дланта точно под чука на сечивото и то излиза. Има обаче такива модели, с доста недомислени клюнове, които при това движение … просто се дозаклещват. Стигна се дотам, да забия цев, да се вържа за примка, и да дърпам с все сили, като на „дюлфер“ тъпото сечиво. Представете си двете ръце държат сечивото, краката са стъпили от двете страни на сечивото, дърпаш и блъскаш и въпреки това, то не мърда. И така не е много добре, но с правилни сечива и правилна техника нещата може да станат такива, че да си осигуриш от една страна относителна безопасност, а от друга – и даже да ти е известен кеф.

Последната промяна е направена от vladofff на Пон Яну 15, 2024 10:33 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 15, 2024 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

vladofff написа:
kaloyanv написа:
… тези "падания" на лед ...

Активно съм се катерил по лед около 9 години, т.е.....

Това със завиването на цевите е интересно, а и не само .. Smile .. Мерси за споделеното.
Пон Яну 15, 2024 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Относно ски туринга, аз го практикувам в много малки мащаби, бидейки скиор от доста години. Много яд съм брал с гадните снежни кори..
Та да споделя едно култово изказване на шеф Цецко от тазгодишната сбирка.. "Ски туринга е лесна работа .. нагоре със ските, надолу на гръб" Smile Smile
Пон Яну 15, 2024 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Владов, най-кофти е като клопнеш със сечивото в дупка, точна по размер, така че то да се заклещи в нея до главата - не помръдва! Няколко пъти съм откопавал едно с другото, висейки на цев, естествено...

А в случая е грешка при организацията на рапела, без задължителната проверка... Много е натрошено момчето, но ще живее.
Пон Яну 15, 2024 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

dido написа:
... "гилдията"...

Таз вносна дума си има български аналог "еснаф".
Идеята за еснаф/гилдия е едно изключително недобро нещо за всички извън нея, защото изначално противоречи на противостоящата й идея за свободната конкуренция.
Целите на гилдиите са две - да правят така, че да няма кой да им "подбива" цените, т.е. целта е монопол /с всичките му негативи/. Второ - да покриват издънките на членовете си. В този смисъл Момчил е прав, че "гилдията" си върши работата добре, като не взема отношение, още повече пък и критично такова, за сторените от нейни членове безобразия и дори ги оправдава.
Е има и защитни тези - ако нямаме регулация, всеки ще прави каквото си иска и жертвите пак ще са безчет. А сега, като сте "регулирани", това променя ли положението? Пак има издънки и пак мрат хора. Ползата е, че "гилдията" е тук, във функцията си да опитва да покрива някои случки.
Затова моето лично мнение, е че в съвременното общество няма място за "гилдии", те са отживелица отпреди векове. Полза от тях, освен за членовете й няма, а вредите от съществуването им са за цялото общество.
Не само водачески, а всякакви. В гилдията, в която със закон съм длъжен да членувам, също има правила, установени със закон и "етичен кодекс", които под страх да ме изпъдят, нямам право да изнасям публично примери на безобразия, даже и да са довели до съществени вреди, само щото са сторени от лице, което ми се водело "колега". Не било колегиално и етично...
mom4i написа:
...Много е натрошено момчето, но ще живее.

Значи още един "колега". Точно миналата седмица ми напомниха, да не съм забравил, че никога повече няма да мога да бягам, без болки ще ходя само ако ми фиксират завинаги ставата на глезена, ама иначе макар и на куц крак, ще живея...
Пон Яну 15, 2024 11:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

mom4i написа:

А в случая е грешка при организацията на рапела, без задължителната проверка... Много е натрошено момчето, но ще живее.

Цъцъц, лоша работа, млад е, дано счупванията не са толквоа лоши, че докато сме млади, горе долу възтановяваме.
Пон Яну 15, 2024 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Владов, така е по целия свят (цивилизован) - колегите не се занимават един с друг, естествено до момента, в който някой не сгафи до толкова, че да бъде изгонен. За останалите неща има съд и закони. В конкретния случай (за планината и водачите) всякакви аджамии вдигат вой до Бога защо водачите правили това или онова, и понеже в България всички са специалисти, си мислят, поради факта че ходят в планината, че разбират много. Откакто това стана доходоносно занимание, се появиха какви ли не водачи, но в конкретния случай всичко е било перфектно, просто на една възрастна жена и е дошло в повече, и се е движела по-бавно. Ако онзи недооценен помагач не е бил там, нещата са щели да се случат малко по-бавно, но без драма. На всеки му падат силите в някакъв момент без да го очаква, особено при хората с по-големи способности за мобилизация. Бабата съ я водил на Резньовете преди две години - като машина е, с голяма мотивация, тя си го иска, никой не я лъже, за да и вземе парите. А в цивилизования свят, излезе ли водачът с групата или клиента на терен, хонорара си го е взел, няма значение дали са качили върха или не.
Ще ми говори онзи за група от 20 човека, и още един куп глупости, кощунство било да водиш 70 годишна жена в планината, пък ПСС къде било? Явно той не знае как работи ПСС и колко време му трябва да организира 5-6 човека, които да помогнат за носенето. Или очаква, че всички спасители, които са на работа на скизоната, ще си зарежат районите и ще се юрнат нагоре...
А аз за да пиша коментар, съм се чул и с водача, и с туроператора, само с клиентката не съм, надявам се тя и да не разбере какво се е изговорило за нея...
А, и някакъв непознат ми писа, да ме поздрави за коментара, и ми прати снимка на групата. Стефан Подробния май я беше качил някъде от ФБ дискусиите, защото я бях пуснал там.

"Гилдия" е думичка от старофренски, дошла от някакъв средновековен скандинавски, а "еснаф" си е чисто турска дума Very Happy
Пон Яну 15, 2024 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ако е така както го казваш , значи въпреки разправиите трябва да се предприемат някакви съдебни действия срещу този човек за разпространяване на невярна информация. Не за друго, но хората трябва да знаят че носят и отговорност за това което пишат или бързат да напишат. Тъй като това отдавна е масово явление ..

Но точно тук е контраста на версиите, твоята и тази на въпросния човек ...

Според мен за една такава случка не може да има толкова голяма разлика, ако има, значи някой лъже и то повече.

Не искам да разбутвам тази тема отново, но лично на мен и твоята версия не ми е много достоверна, тъй като щом е викнато ПСС, не е и така както ти го пишеш Smile
Пон Яну 15, 2024 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Момчи наистина ли е била без застраховкь?
Пон Яну 15, 2024 3:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

EXIIIT написа:
Момчи наистина ли е била без застраховкь?

Ако ПСС казват че е била, значи 100 процента е така .. За тях това е първи показател на измерване на сигнал. Защото мисля под 50 процента от случаите са със застраховка, да не бяга даже и 30 процента и винаги гледат да натъртват на това ... А то защо е така, понеже никой не мисли че ще му се случи на него .. Особено в България нямаме култура да се застраховаме.

П.С -- но това ще е забавно ако е нямала наистина, тъй като във всички обяви на тази фирма пише че застраховката е включена .. Smile .. Упс, малко да не останем по бели гащи.
Пон Яну 15, 2024 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Калоянов, да, без застраховка е била, човекът в офиса на фирмата е пропуснал, което е странно, защото на тази жена през последните години застраховка е правена десетки пъти.
Естествено акцията е заплатена веднага. Което никой не отбеляза, а според мен е важно за планинарската култура: нямаш застраховка - плащаш си!
Предполагам (надявам се), че дамата така и не е разбрала, защото тя е над тези неща, а и вярва 100% на фирмата. Говорим за няколко десетки мероприятия на година, все пак...
Пон Яну 15, 2024 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 214, 215, 216 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 215 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.