Имам въпрос за преход от проход Арабаконак до вр. Звездец. Виждам, че има много варианти - по червената Ком-Емине, по жълта по обиколно, както и немаркирано. Мисля да караме по червената маркировка до след Стъргелска мандра при Издадения извор и оттам по черните пътища до върха.
Гледам, обаче, че има някаква опция още от тук: https://map.bgmountains.org/#map=18/2656773.15/5277263.57/0 при кота 1222 да се ходи без пътека по/покрай Аспарухов вал (на онлайн картата не излиза надписа, но на десктоп версията пише така) директно към върха. Това изобщо проходимо ли е, или нищо няма да спестим като време?
Сря Апр 26, 2023 9:49 am
vladofff
Re: Питане за връх Звездец
didkopitko написа:
...
Преди две години ходих, това северно от "окопа" ми се стори хубав пущинак - храсти, тръни и къпини. Ама иди се пробвай, може да съм се излъгал и да е проходимо, а някой с жипиес да е успял да се провре. Ще ми е интересно после да разкажеш в стремежа си да съкратиш едни има няма 400 метра какви рамбовщини си бил принуден да проявиш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 26, 2023 1:58 pm
didkopitko
Супер, чешмата до Стъргелска мандра работи ли? Гледам сте се отбили до нея...
Сря Апр 26, 2023 2:08 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Преди 2 години (като подновявахме червената маркировка на Ком-Емине от Арабаконак до Стъргелската мандра) чешмата работеше. Всъщност, не съм чувал тази чешма да пресъхва. Доколкото си спомням обаче, около чешмата може да е малко мочурливо, та трябва да се внимава къде се стъпва.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 26, 2023 2:48 pm
vaskoo
Миналата година ходихме, в гората ни изядоха комарите, на втората пресечка с пътя, се хванахме по последния. Иначе е неприятен храсталак в голяма част от гората извън пътеката.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Последната промяна е направена от vaskoo на Сря Апр 26, 2023 7:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Апр 26, 2023 4:00 pm
vladofff
didkopitko написа:
Аз какво направих на качване- тръгнах уж по Ком Емине, до мястото, където жълтата се отклонява по пътя право на север. От там по жълтата /пътя/, "високите буки" кота 1336, там някъде пак имаше изкопи като от укрепление или вал, след това по пътя северно от кота 1394 и влязох в гората северно от върха, от там, където пише "копъра" право нагоре излязох на върха, имаше тлъсти боровинки. После на слизане - по гребена на запад и по пътищата южно от купола на върха и "високите буки" до обратното засичане на жълтата маркировка, т.е. коларския път...
Сря Апр 26, 2023 5:28 pm
kaloyanv
Там където видеш един надпис "20 метра вляво през копривите" не караш наляво, а продължаваш право нагоре през копривите, най-пряко е.
Сря Апр 26, 2023 8:03 pm
didkopitko
Благодаря на всички, така минахме - по КЕ до след мандрата и при Издадения извор право нагоре по пътищата до върха. Качихме се за 1 час 55 минути. На слизане проверихме и чешмата - работи
Поздрави!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети