|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
didkopitko
|
|
Питане за връх Звездец |
|
Здравейте,
Имам въпрос за преход от проход Арабаконак до вр. Звездец. Виждам, че има много варианти - по червената Ком-Емине, по жълта по обиколно, както и немаркирано. Мисля да караме по червената маркировка до след Стъргелска мандра при Издадения извор и оттам по черните пътища до върха.
Гледам, обаче, че има някаква опция още от тук: https://map.bgmountains.org/#map=18/2656773.15/5277263.57/0 при кота 1222 да се ходи без пътека по/покрай Аспарухов вал (на онлайн картата не излиза надписа, но на десктоп версията пише така) директно към върха. Това изобщо проходимо ли е, или нищо няма да спестим като време?
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 9:49 am |
|
 |
vladofff
|
|
Re: Питане за връх Звездец |
|
 |
 |
... |
Преди две години ходих, това северно от "окопа" ми се стори хубав пущинак - храсти, тръни и къпини. Ама иди се пробвай, може да съм се излъгал и да е проходимо, а някой с жипиес да е успял да се провре. Ще ми е интересно после да разкажеш в стремежа си да съкратиш едни има няма 400 метра какви рамбовщини си бил принуден да проявиш.
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 11:07 am |
|
 |
dido
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 11:47 am |
 |
 |
didkopitko
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 1:41 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Най-сигурно и най-безболезнено ( ) е точно както си го намислил – през Издадения извор.
Ето джипиес трака ми от 02-03.04.2016 г., когато ходихме до Звездец и на слизане от върха подновихме синята маркировка до Етрополската седловина:
https://drive.google.com/file/d/1UNOUsx6mBeepsyF55Omp7VVbeH-KlJH_/view?usp=share_link
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 1:58 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Супер, чешмата до Стъргелска мандра работи ли? Гледам сте се отбили до нея...
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 2:08 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Преди 2 години (като подновявахме червената маркировка на Ком-Емине от Арабаконак до Стъргелската мандра) чешмата работеше. Всъщност, не съм чувал тази чешма да пресъхва. Доколкото си спомням обаче, около чешмата може да е малко мочурливо, та трябва да се внимава къде се стъпва.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 2:48 pm |
|
 |
vaskoo
|
|
|
Миналата година ходихме, в гората ни изядоха комарите, на втората пресечка с пътя, се хванахме по последния. Иначе е неприятен храсталак в голяма част от гората извън пътеката.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Последната промяна е направена от vaskoo на Сря Апр 26, 2023 7:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Апр 26, 2023 4:00 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Аз какво направих на качване- тръгнах уж по Ком Емине, до мястото, където жълтата се отклонява по пътя право на север. От там по жълтата /пътя/, "високите буки" кота 1336, там някъде пак имаше изкопи като от укрепление или вал, след това по пътя северно от кота 1394 и влязох в гората северно от върха, от там, където пише "копъра" право нагоре излязох на върха, имаше тлъсти боровинки. После на слизане - по гребена на запад и по пътищата южно от купола на върха и "високите буки" до обратното засичане на жълтата маркировка, т.е. коларския път...
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 5:28 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Там където видеш един надпис "20 метра вляво през копривите" не караш наляво, а продължаваш право нагоре през копривите, най-пряко е.
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 8:03 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Благодаря на всички, така минахме - по КЕ до след мандрата и при Издадения извор право нагоре по пътищата до върха. Качихме се за 1 час 55 минути. На слизане проверихме и чешмата - работи
Поздрави!

|
|
|
Вто Май 02, 2023 9:54 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|