Според мен въпроса не е какво са искали да направят , а как са щели да го направят. От това което съм чел и видял на снимки е било пълна дивотия и простотия. Нито са имали нужната техника, нито са имали подходящи специалисти. Подобни хидросъоръжения могат да направят много малко страни. Предимно Нидерландия и Германия. На повечето подобни строежи по света работят много техни специалисти.
Опитвали са се да догонват западните страни , но не са знаели как. За съжаление последствията за страната са били много тежки.
Освен книгите на Георги Марков интересни са и неговите писма. Особено това до Димитър Бочев.Има го в нета.
Чет Яну 05, 2023 11:55 am
vladofff
Сотиров написа:
Планината е вместилище и упование за възвишени души и притаени страсти.
Ще ти се, ама често е арена и на най-гнъсни и низки человечески проявления.
Чет Яну 05, 2023 12:13 pm
Сотиров
Нещо бъркате. Каналът беше прокопан почти целият! Дори на една карта на София го има нанесен с пунктир. Само дето вода нямаше... един малък проблем. Нямали сме специалисти-хидроинженери ли? Ами легендарният инж. Иван Иванов? Дето му отмениха смъртната присъда, за да построи язовира "Сталин"? Тука се опитват да ме боядисат в червено, но още в началото на 1990 по телевизията бе излъчено едно мое филмче. Скоро след притока на демокрация. Няма да уточнявам повода. Заснето бе точно в района на "Младостите" и Горубляне. На един от кадрите аз бях се качил на корабчето, за което писах, че е било качено "на трупчета", и се подиграх с комунистическия режим, че това е нагледен пример как ни е оставил "на сухо". Втори кадър заснех на релсите от "Дружба" към "Младост". По тях така и не тръгна трамвай, но тогава все още ги имаше. И те станаха повод за метафора - "начертахте ни път, който не води доникъде!". А писмото на Георги Марков е много интересно, не го знаех. Как не са го обвинили за комунистическа пропаганда? Че подобни констатации могат да се открият в основополагащите статии на Ленин за свободата на словото и партийността в литературата!
P.S. Е, "низките человечески проявления" съм ги включил в "притаените страсти".
Чет Яну 05, 2023 12:54 pm
gwgw
Да ги бяха пратили да копат тези пионери канала Русе-Варна, щеше да има далеч повече смисъл.
Чет Яну 05, 2023 3:18 pm
Dimitar-G
Не е само да се изкопае канала. Трябва да постоянен източник на вода, да се монтират шлюзове , да се поддържа и много други неща свързани с големи разходи.
Съгласен съм за инж. Иван Иванов, но вижте къде е завършил образованието си. Възпитаник на техническия университет в Мюнхен Германия. Блестящ хидроинженер и най-успешен кмет на София. Но колко такива като него е имало? Благодарение на своите качества присъдата му е отменена и е освободен от затвора.
Чет Яну 05, 2023 10:30 pm
Сотиров
Е, ти искаш каналът Русе-Варна да върви по трасето на Барон Хиршовата железница. Няма нужда от дублиране. Но може сериозно да се помисли за свързване на Силистра със Златните пясъци. Хем за търговия, хем за туризъм. Хем ще понамалим далаверата на румънците, като отклоним част от корабоплаването през делтата направо към Варна. Сто километра до Кючук Кайнарджа са почти готови, това е Сухата река (Ишикли), която хич не е толкова суха. Трябва само да се възстанови течението ѝ, намаляло заради изсичането на горите, но този проблем стои и пред Панчаревския канал. Поздравявам всички бъдещи ентусиазирани строители с химна на бригадирското движение от филма "Утро над Родината":
... Сто километра до Кючук Кайнарджа са почти готови, това е Сухата река (Ишикли), която хич не е толкова суха. Трябва само да се възстанови течението ѝ, намаляло заради изсичането на горите...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети