В описанието на станцията Ниддайгъл съм допуснал физиономическа грешка и съм набедил случайно срещнат минувач за Бранко, пък той не бил същий, а друг, вероятно заради известна лицева прилика. Ето кой е бил и какво е правил:
https://www.youtube.com/watch?v=xYcWqXPMr2M
Покрай другото голямо впечатление ми направи изменението на условията из тези места за последните вече близо трийсетина години...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Ное 15, 2022 12:10 pm
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3121
vedrin написа:
Тези дни видях една среща на американци и руснак между трите върха:
https://youtu.be/-uCrbZkt-Jo
Покрай другото голямо впечатление ми направи изменението на условията из тези места за последните вече близо трийсетина години...
Там бях преди 5 години и пещерата на ЕйгиДеМиди беше тогава с леден участък около 15 метра, а сега нямаше и 5.
Ето тук е заснет един от неприятните за слизане участъци на Такюля, където ако се подхлъзнеш може много да го загазиш:
https://youtu.be/-uCrbZkt-Jo?t=555
Така пък са заснели как изглежда по време на изкачване:
https://youtu.be/ysOCan0KY8o?t=706
Тъмно като в рог и доста неясно, ако пред теб няма пъртина от предишни изкачвания.
Вто Ное 15, 2022 12:41 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1979
Топенето на алпийските ледници е катастрофално. То аз съм верно д,Артанян, но ето какво е сега Пастерце :
И когато за пръв път го преминах, август месец 1982 год, където сега е кален вир, бяха огромни ледени маси :
На тази снимка се вижда, колко дълъг е кулоарът Палавичини, лавините от който тогава директно се изсипваха върху ледника. А отзад вдясно на снимката, големият ледник под Клайне Камбана, който бещше част от Пастерце, сега се е свил високо горе под скалите :
Снимката е точно между кулоарът Палавичини и Малката Камбана, а това под краката ми е дебел безкраен стъклен лед, с вграден в него пътуващ каминяк. Краят на ледника беше много километри надолу, въобще не се виждаше къде свършва . Сега там е кално блато.
А е било време когато селяните са правили специални молебени за отдръпване на ледника.
Сря Ное 16, 2022 12:27 pm
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3121
Митак написа:
А е било време когато селяните са правили специални молебени за отдръпване на ледника.
Явно заклинанието действа, но със закъснение.
Сря Ное 16, 2022 12:45 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2559
Мерси за ретро снимките. Точно района около Гросглокнер е като че ли най-бързо изчезващите ледници. Всяка година си е едно чудо ... Но и на другите места е доста гротеско. Там където се отдръпват ледниците остава само един гаден трошляк и нищо друго..
Още 2019 гледах отдолу ледника Bosson и се маех как се е отдръпнал почти до най-високо и не си личеше почти.[/list]
Сря Ное 16, 2022 5:57 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1979
Сега изчетох пътеписа на Владов . Майстор на перото, все едно го е писал Алеко, но 120 години по-късно, с промените на времето. Които промени са само екзистенционални, без нищо духовно в повече....само простотията по света е станала в пъти по-много. Може би ширещата се световна простотия се дължи и на факта, че всичкото маймуна слезе от дърветата и пътува навсякъде. Всеки прогледнал вчера вече знае всичко и е спец.
Май по нашите планини е по-човешко .
М/у другото, убави консерви риба тон има в Лидл. Говорим за фрезовано филе, не за парченца. Под 3 лефа са бройката, грамажът е 160 гр. Трябва да се гледа чистото тегло, тези в олио са с 15 % по-малко риба. По - доброто решение е във вода. На примоция - по 3 в опаковка , са около 2.20 лв. Но рибата тон живее доста и през живота си / ако избегне да я утрепат рано / и акумулира много тежки метали и живак. Маса мултимилионери, дето плащали луди пари - по 20-30 000 долара за дърта риба-тон , са изревали. Затова от 3-4 години тон не взимам, по-удачно да се зимват риби с кратък живот. В Кауфланд има убава сардина консерва. И в Лидл има, но е с много вода допълнена кутията. В Лидл е добра херингата в доматен сос. Херингата също е с кратък живот.
Тъй като рибата ми е мноого интересна, скоро отидох, само да зяпам, разбира се, на пазара на риба в Истанбул, този който е на краят на моста Галата. Там риба могат да продадат на клиента само, ако докажат, че е прясна - затова я предлагат винаги с обърнати хриле. 50 лири / 5.50 лв - е парчето около 600-700 грама, която е отпред на снимката. Тукмаците по над 1 кг са вляво - по 90 лири бройката.
Това отгоре са снимки на калкан, не е калкан.
Наблизо има 20 закусвални, които я приготвят както искаш. Но бяха малко претъпкани и пълни с арапи, та отидохме на лукс. ресторант 500 метра по-нагоре, където даже се оказа и по-евтино от закусвалните. В Турция е така - важно за алъш-вериша е мястото да е на кьоше, а не какво е нивото. Много добър е паламудът е на скара
[/img]
Регистриран на: 03 Май 2011 Мнения: 832 Местожителство: Казанлък
Монблан - септември 2016г
Сега прочетох пътеписа и си спомних за нашето ходене също през септември, но 2016г. Имахме отлична видимост и направих доста снимки и клипове, също бяхме бавни и на връщане трябваше инцидентно да нощуваме на Тет рус. На слизане при преминаването на Кулоара на смъртта се наложи да изчакаме около 20 минути заради сериозен каменопад. Участъка с фератата под старата хижа Гуте не ни направи впечатление, може би защото времето беше хубаво и скалата беше суха:
Снимки и клипове оттогава:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети