ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маунтин Байк
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Алпи Предишната тема
Следващата тема
Маунтин Байк
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3121

Мнение Отговорете с цитат
В описанието на станцията Ниддайгъл съм допуснал физиономическа грешка и съм набедил случайно срещнат минувач за Бранко, пък той не бил същий, а друг, вероятно заради известна лицева прилика. Ето кой е бил и какво е правил:
https://www.youtube.com/watch?v=xYcWqXPMr2M
Вто Ное 15, 2022 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5840
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Тези дни видях една среща на американци и руснак между трите върха:

https://youtu.be/-uCrbZkt-Jo

Покрай другото голямо впечатление ми направи изменението на условията из тези места за последните вече близо трийсетина години...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Ное 15, 2022 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3121

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Тези дни видях една среща на американци и руснак между трите върха:
https://youtu.be/-uCrbZkt-Jo
Покрай другото голямо впечатление ми направи изменението на условията из тези места за последните вече близо трийсетина години...

Там бях преди 5 години и пещерата на ЕйгиДеМиди беше тогава с леден участък около 15 метра, а сега нямаше и 5.
Ето тук е заснет един от неприятните за слизане участъци на Такюля, където ако се подхлъзнеш може много да го загазиш:
https://youtu.be/-uCrbZkt-Jo?t=555
Така пък са заснели как изглежда по време на изкачване:
https://youtu.be/ysOCan0KY8o?t=706
Тъмно като в рог и доста неясно, ако пред теб няма пъртина от предишни изкачвания.
Вто Ное 15, 2022 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1979

Мнение Отговорете с цитат
Топенето на алпийските ледници е катастрофално. То аз съм верно д,Артанян, но ето какво е сега Пастерце :



И когато за пръв път го преминах, август месец 1982 год, където сега е кален вир, бяха огромни ледени маси :



На тази снимка се вижда, колко дълъг е кулоарът Палавичини, лавините от който тогава директно се изсипваха върху ледника. А отзад вдясно на снимката, големият ледник под Клайне Камбана, който бещше част от Пастерце, сега се е свил високо горе под скалите :



Снимката е точно между кулоарът Палавичини и Малката Камбана, а това под краката ми е дебел безкраен стъклен лед, с вграден в него пътуващ каминяк. Краят на ледника беше много километри надолу, въобще не се виждаше къде свършва . Сега там е кално блато.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Сря Ное 16, 2022 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 584

Мнение Отговорете с цитат
А е било време когато селяните са правили специални молебени за отдръпване на ледника.
Сря Ное 16, 2022 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3121

Мнение Отговорете с цитат
Митак написа:
А е било време когато селяните са правили специални молебени за отдръпване на ледника.

Явно заклинанието действа, но със закъснение.
Сря Ное 16, 2022 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2559

Мнение Отговорете с цитат
Мерси за ретро снимките. Точно района около Гросглокнер е като че ли най-бързо изчезващите ледници. Всяка година си е едно чудо ... Но и на другите места е доста гротеско. Там където се отдръпват ледниците остава само един гаден трошляк и нищо друго..

Още 2019 гледах отдолу ледника Bosson и се маех как се е отдръпнал почти до най-високо и не си личеше почти.[/list]
Сря Ное 16, 2022 5:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1979

Мнение Отговорете с цитат
Сега изчетох пътеписа на Владов Smile. Майстор на перото, все едно го е писал Алеко, но 120 години по-късно, с промените на времето. Които промени са само екзистенционални, без нищо духовно в повече....само простотията по света е станала в пъти по-много. Може би ширещата се световна простотия се дължи и на факта, че всичкото маймуна слезе от дърветата и пътува навсякъде. Всеки прогледнал вчера вече знае всичко и е спец.
Май по нашите планини е по-човешко .
М/у другото, убави консерви риба тон има в Лидл. Говорим за фрезовано филе, не за парченца. Под 3 лефа са бройката, грамажът е 160 гр. Трябва да се гледа чистото тегло, тези в олио са с 15 % по-малко риба. По - доброто решение е във вода. На примоция - по 3 в опаковка , са около 2.20 лв. Но рибата тон живее доста и през живота си / ако избегне да я утрепат рано / и акумулира много тежки метали и живак. Маса мултимилионери, дето плащали луди пари - по 20-30 000 долара за дърта риба-тон , са изревали. Затова от 3-4 години тон не взимам, по-удачно да се зимват риби с кратък живот. В Кауфланд има убава сардина консерва. И в Лидл има, но е с много вода допълнена кутията. В Лидл е добра херингата в доматен сос. Херингата също е с кратък живот.
Тъй като рибата ми е мноого интересна, скоро отидох, само да зяпам, разбира се, на пазара на риба в Истанбул, този който е на краят на моста Галата. Там риба могат да продадат на клиента само, ако докажат, че е прясна - затова я предлагат винаги с обърнати хриле. 50 лири / 5.50 лв - е парчето около 600-700 грама, която е отпред на снимката. Тукмаците по над 1 кг са вляво - по 90 лири бройката.
Това отгоре са снимки на калкан, не е калкан.

Наблизо има 20 закусвални, които я приготвят както искаш. Но бяха малко претъпкани и пълни с арапи, та отидохме на лукс. ресторант 500 метра по-нагоре, където даже се оказа и по-евтино от закусвалните. В Турция е така - важно за алъш-вериша е мястото да е на кьоше, а не какво е нивото. Много добър е паламудът е на скара
[/img]

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Ное 21, 2022 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Монблан - септември 2016г Отговорете с цитат
Сега прочетох пътеписа и си спомних за нашето ходене също през септември, но 2016г. Имахме отлична видимост и направих доста снимки и клипове, също бяхме бавни и на връщане трябваше инцидентно да нощуваме на Тет рус. На слизане при преминаването на Кулоара на смъртта се наложи да изчакаме около 20 минути заради сериозен каменопад. Участъка с фератата под старата хижа Гуте не ни направи впечатление, може би защото времето беше хубаво и скалата беше суха:
Снимки и клипове оттогава:

https://photos.app.goo.gl/bQRNzyQeJNsIzO8L2
Чет Апр 13, 2023 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Алпи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov