|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Сотиров
|
|
|
А аз съм чел, че някои гъби са отровни в зависимост от ареала - в едни държави са отровни, в други не са. Разбира се, пак изискват специални процедури, както пише Любителя. Не допускам, че вкусовите им качества са чак толкова високи, та да си заслужава рискът - дали са достатъчно изварени и пр. Сещам се за оная прочута японска риба, която е смъртоносно отровна, ако готвачът не е супер. Ама тя имала неповторим вкус. Както разбирам, неповторим, защото в много случаи ялият я не може да повтори. 
|
|
|
Пон Юни 27, 2022 10:56 am |
|
 |
lubitel
|
|
|
 |
 |
Навремето дядо ми ме е учил, че щом посинява, се изхвърля и затова по силата на този атавистичен навик, въпреки прочетеното, ги хвърлих. Още повече, че не били с високо качество, така четох. Само едно парченце цвърнах на тигана, не ми замириса хубаво като манатарка и затова последва останалите. Ако храната не е удоволствие или спасение от глад, няма смисъл само заради идеята. |
То по тази логика и Рижиките не трябва да се берат, че стават синьо-зелени . Аз бера и консумирам десетина вида гъби. Изчел съм всички книги, които бяха издавани в България и разпознавам голям брой гъби. Интересното е, че бера само тези, които съм учил от дядо ми и баща ми, така че разбирам напълно колегата Даниел.
|
|
|
Пон Юни 27, 2022 12:00 pm |
|
 |
Сотиров
|
|
|
Напълно прав си! Гъби се учат от гъбари, а не от книги. За рижиките си почти прав, но все пак те стават зеленикави. Между другото, те изглеждат сигурни, но имат двойник.
|
|
|
Пон Юни 27, 2022 12:37 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
Интересното е, че бера само тези, които съм учил от дядо ми и баща ми... |
Същото и у наше село. Гъбите са тясно свързани с родовата памет по ред причини.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Юни 27, 2022 12:59 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Едно четиво за посиняващите гъби, написано въз основа на наскоро публикувани научни резултати:
Blue Bruising Mushrooms: What Causes The Color?
Спомената научна публикация от 2019 г. е:
Lenz, C., Wick, J., Braga, D., Garcia-Altares, M., Lackner, G., Hertweck, C., … Hoffmeister, D. (2019). Injury-Triggered Blueing Reactions of Psilocybe “Magic” Mushrooms. Angewandte Chemie International Edition. doi:10.1002/anie.201910175
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Юни 27, 2022 5:59 pm |
|
 |
Даниел
|
|
|
|
 |
 |
То по тази логика и Рижиките не трябва да се берат, че стават синьо-зелени . |
Е не, не, тях ги бера - имах предвид посиняващи от типа на манатарките
И в крайна сметка - имат ли опасни двойници рижиките или не? Според нета, дори и да има, са по-скоро с по-лошо качество, но не и отровни.
Иначе и аз съм чел за връзката между географската област и отровността. Някои твърдят, че колкото по-близо били до Екватора - толкова по-отровни.
|
|
|
Вто Юни 28, 2022 11:25 am |
|
 |
Сотиров
|
|
|
Трудно може да се сбърка отровната млечница, която пуска бял сок, с рижиката, която пуска кървавочервен. Освен това се различават и външно. Двойникът не е смъртоносно отровен, но не трябва да се разчита на това.
|
|
|
Вто Юни 28, 2022 11:42 am |
|
 |
lubitel
|
|
|
Трябва да си призная, че над 40 години бера гъби, килограми Рижики сме изяли, но нямам спомен да съм виждал отровна млечница, която се води за двойник на рижиката.
|
|
|
Вто Юни 28, 2022 1:13 pm |
|
 |
Даниел
|
|
|
|
По-скоро за тази се притеснавам, защото си изглежда съвсем като ядливите рижики: https://manatarka.org/lactarius-salmonicolor/
Неядлива не означава отровна, но все пак... Уж нямало натровени от рижики, но не знам колко може да се разчита на това и дали трябва да се обръща внимание дали е елова горичката или борова.
|
|
|
Вто Юни 28, 2022 1:17 pm |
|
 |
lubitel
|
|
|
Изглежда си съвсем като рижика. Ако я видя в гората, ще я откъсна. Тези наименования - елова, смърчова и т. н. липсват в българските издания, както личи и от цитираните източници. Аз ползвам основно "Гъбите в България", Д. Йорданов, С. Ванев, В. Факирова, издание на БАН, 1978 г., източник 2 в цитирания материал; илюстрациите са рисувани и според мен по-добре се открояват характерните белези, отколкото при снимките.
Имам и едно полско издание, в момента не мога да го намеря, но ще се разровя, че ми стана интересно.
|
|
|
Сря Юни 29, 2022 8:45 pm |
|
 |
bobbyfm
|
|
|
|
Сайтът https://manatarka.org е много по-достоверен от книги, издадени преди 10тина години, камо ли през 78 г. Не се предоверявайте на такива издания - в тях са описани като ядливи гъби, които в момента категорично се определят като отровни! Освен, че информацията за познати от десетилетия гъби се актуализира, често се откриват и описват нови за България гъби, за които може да се прочетенещо предимно в този или подобни на него сайтове. Под гъбата рижика се крият поне 4-5 различни гъби. За еловата рижика съм чел какви неприятни стомашно-чревни проблеми причинява, така че аз лично я избягвам. Има гъбарски групи във фейсбук, от които може да се научи много за гъбите, ако имате желание за това разбира се. Препоръчвам "Гъбите и гъбарите", част от създателите на тази група стоят и зад сайта manatarka.org и са миколози.
|
|
|
Съб Юли 02, 2022 1:03 am |
|
 |
Сотиров
|
|
|
Многотия!
(Съжалявам за неприятните бликове от светлината.) Освен че затворих два буркана, ще опитам и със сушена кладница:

|
|
|
Съб Юли 09, 2022 9:49 am |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Витошки прелести....усладиха ни се и освен ядене на корем вкъщи, следващото ходене набрах 2 кг и се престраших да направя и малко сладко. Получи се, следващата седмица набрах двойно количество червени боровинки - около 3 кг. Сладкото от тях е уникално
Дара също се е научила да яде сама боровинки : https://youtube.com/shorts/bYqJtYkXzeM
, но най-обича малините
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Съб Окт 01, 2022 11:28 pm |
|
 |
Сотиров
|
|
|
Ангеле, виждам, че природата щедро те е дарувала. Да не би заради Дара да те дарува? Сигурно береш боровинките с "гребен"? Напиши нещо за него. Разбира се, червените боровинки са едно ниво над черните. Особено за сладко. С него пък палачинки. А има и едни сини, но те са много редки. Различават се по вкус. Не съм ги срещал на пазара.
Имам такова питане. Напоследък се пристрастих към сиропа от бъзак. Внуците и те. Не от бъз (цвят или плод), а именно бъзак. Разрежда се 1:7 или дори повече, ама цената му солена - вече е към 13 лева шишето. И ето че на в една пустош край Овча купел, по чудо още незастроена, виждам цяла плантация от бъзак! И започваме ударно бране с внучката. Две големи торби напълнихме бързо. Внимавахме да не попадат никакви зелени семена или листа, защото били отровни. Вкъщи започна обработката. Първо диво мачкане през цедка, докато изтече сокът, а се отделят безброите дребни семки. После дойде лекото сваряване със захар. Вярно е, че аз силно редуцирах захарта, препоръчвана в мрежата - вместо кило сложих четвърт. Така правя винаги, защото един компот от круши чудесно става дори без захар. Така ме научи Луканов една зима, а по-късно и Виденов. Пък и чета, че захарта била вредна. Е да, ама това, което накрая се получи, беше по-горчиво от лекарство! И не си представям, че няколко допълнителни лъжици захар ще го направят приятно за пиене. Получената отрова изобщо не приличаше на сиропа, който купувам! Затова питам: някой варил ли е сироп от бъзак и пил ли го е после?
Още един въпрос. Преди много години една позната ми подари бурканче с мармалад от калина (така наричаме офиката). Тоя мармалад беше нещо фантастично и неповторимо! Неповторимо, защото тя повече не го повтори. Вкусът му с лека загадка на горчиво. Прелест! А и го дават като предотвратяващ менструални смущения, та и други ползи има. Само че аз няма да тръгна да бера по планините калина - къде толкоз дървета? Но ако намеря да продават на пазара, нека някой да ми каже, как да сваря мармалада?
|
|
|
Нед Окт 02, 2022 12:20 am |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Професоре прав си, природата дава. Може и няколко десетки кг на ден да се наберат с "чесало", както му казват помаците : https://balkanauction.com/bg/auction/6560090. Но то доста уврежда растенията, направо ги проскубва. Затова вече няма боровинки около Якоруда-Семково, храстите не раждат, ми казаха помаци от Белица, които беряха по Валявица в Пирин. Ходят в Пирин, по Ретиже и Брезница има доста големи площи.боровинка Едновременно берат и гъби. Банскалии казват, че най-хубавите боровинки са по Къркъмското дере преди езерата.
Най-хубавите и сладки боровинки са на южни или източни склонове.
С чесало става и друго - след това ги изкарват на пазара , гледаш ги черни, узрели. Обаче не е така. Чесалото разранява голяма част от узрелите при брането, а сокът им боядисва неузрелите и ги маскира. Та купуваш, уж черни,ама киселеят, защото вътре са и зелените боровинки.
За чесало трябва да имаш и двор, защото при бране боровинките се изсипват през глава в бидон - който е направен скато раница на гърба. 1/3 от това са листа и клонки. После се товари в коли, прибира в селото и трябва широка площ / двор / , на една гладка стара врата се заковават отстрани дъски, а накрая се прави улей от две дъски във форма - V, което V, и долу е отворено 20 см. Вратата се подпира под 45 градуса наклон. Полива се с вода да е цялото мокро, и веднага от горният край се изсипват боровинките, които се търкалят и изтичат през V - отвора, а листата и клечките полепват. Лисва се кофа вода за отмиване на листата и аперацията се повтаря. Обаче така се измива сока и си личи, че има неузрели боровинки. Докато един Белишки гений / викаха му царят на Семково, Стамен, Цар на кръчмата в Семково и Гората, преподавател по физкултура във ВХТИ или ВМГИ, не помня точно кой ВУЗ, имаше самоволно пострена хижа от паднали борове в пустошта на Семково още през 70-те години в гората , сам си я направил и живееше в нея 4 месеца в годината, свободен от социализъма човек горянин, , вече не е жив бог да го прости... / не измисли....имаше едни стари прахосмукачки в соца, Ракета или нещо подобно, дето ги бяха предвидили да духат и наобратно, уж за домашни бояджийски машини. За това не ставаха, обаче Царят го измисли - идеални са за изкарване на листата, чрез обдухване, без вода. Сега ги обдухват със сешоар или още по-добре с машинки тип Кархер.
Гледам да пазя и уважавам природата, която дарява. Не съм и лаком, и да набера повече - какво ще ги правя. Жена ми едвам може да набере едно канче, вика ако се ставаше милионер със събиране на гъби ,боровинки и подобни , щеше да си от най- мулти успелите. Защото съм тъп и упорит, въпреки че бера вимателно, но като има повечко, бера с двете ръце едновременно. За 2 часа може да се набере 1 кг. Кучето Дара и то се развлича, дишаме въздух, закуска в тревата .... въобще правим го като излет, без много зор. Каквото се получи
Сладкото четох в БГ мама / тия знаят всичко / и ми допадна една малко странна рецепта - с много по-малко захар - 1/2 кг на 1 кг плод, тъй като така набраните боровинки са сладки и узрели, нямат нужда от много захар. Но захарта се вари отделно предварително 15 мин с малко вода, докато стане хомогенен готов сироп. Така се избягва преваряването на плода. Във врящия бавно сироп, се сипват наведнъж боровинките и се вари на бавен огън само 30-40 мин след като заврят и започне да се изкарва по малко малко пяната на сладкото.

_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Нед Окт 02, 2022 12:41 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|