Регистриран на: 11 Окт 2021 Мнения: 15 Местожителство: Стара Загора
Звучи като виц, ама не е.. и аз бях на Беговица заедно с Калоян и видях, и чух всичко което той казва! Никак добро впечатление не ми направи това.. за Бранков няма какво да коментирам, май вече и за АПХ оставам без коментар.. и все пак интересно ми е на днешното си събрание, какво решение ще вземат по случая "Бранков", може да решат да го награждават за заслуги!
Вто Мар 29, 2022 10:40 am
mom4i
Калоянов, професионалисте, когато решиш да коментираш, може би трябва да се осведомиш малко повече? Или си мислиш, че знаеш и разбираш всичко? Та като говориш за професионализъм - въпросният човек приключи практиката си още в четвъртък (първия ден). Няма как да ходи с групата, защото няма нивото за зимния модул, а ние не сме на разходка с водач, а на курс за водачи, като на него има програма и определено минимално натоварване, през което трябва да преминат курсистите.
Човекът реши (и ние го подкрепихме) да прекара нощувките с групата, без да се включва в програмата. През въпросната вечер като пристигахме, знаехме, че ходи по пътя по нашите следи, беше въпрос на време да дойде. Чух се с него 30 мин преди да се прибера. Ние бяхме минали през Башлийски и Бъндеришки, и някъде се бяхме разминали с него долу в гората, кадето той си се движеше самостоятелно през този ден от Спано поле
А Бранков си го дъвчете, ако това ви кара да се чувствате по-добре, всеки път когато Краси реши да го кълве, като ви пожелавам на всички да се разходите по Северния ръб на Яловарника, не с клиенти, разбира се а с приятели, на вашето ниво...
Между другото, атмосферата онази вечер в хижа "Беговица" приличаше много на тази в алпийска хижа, от тези по известните - само четири човека бяха "свободни електрони", иначе имаше двама водачи с трима клиента за Северния ръб на Яловарника, курс за водачи с двама инструктори, и още две големи групи с общо 4 водача за разходки по съседните върхове. Честно казано, бях впечатлен. Някъде след два започнаха да се чуват тежки стъпки от големите обувки по коридора, ние тръгнахме преди изгрев и въпреки това бяхме последни...
Сря Мар 30, 2022 9:57 am
kaloyanv
Нищо не коментирам, казвам какво ми направи впечатление .. Ти си човека който разяснява.
П.С да допиша - отбелязвам какво съм видял. Аз не съм правил гръмки изявления като АПХ за Бранков и тн .. а после под масата да правя нещо друго. Нали така ? И айде да не продължавам най-малкото не ме интересува.
Сря Мар 30, 2022 12:32 pm
vladofff
kaloyanv написа:
... казвам какво ми направи впечатление ...
На мен пък ми прави впечатление, че от всичко, точно това ти е направило впечатление. Не би ли трябвало да ходиш по тези места за да видиш и изкачиш някакви върхове, да се спускаш със ски от тях и т.н. Те не ти ли правят впечатление, че не пишеш чий си го дървил там? А вместо това, описваш някакви субекти, които поради факта, че нямаш нужда от платен водач, не би трябвало, ама никак, да са ти от какъвто и да било интерес... освен ако нямаш и претенцията на, как им казваха на тея педали, аха, сетих се - "светски хроникьори".
И още нещо - какви са болшинството от пишещите по темата за Бранков? - платени клиенти, страхуващи се за живота си, близки за загиналия, заинтересовани от това виновникът да получи "куйко трибере" и т.н.? Ако да, защо не сте се включили като частни обвинители по делото срещу Бранков, та за разкостите "лъжесвидетеля", той и "вещо лице"/за пръв път чувам за такова смешение на роли/, Чачановски? Ако не, за чий ви е да се месите в чужди работи? Не го разбирам това дърдорене.
Сря Мар 30, 2022 1:16 pm
kaloyanv
Явно не четете или го правите избирателно. Първо папъна за моторните шейни, дето се пише че се прави нещо. А се оказва че всичко се знае и дефакто това е пунта мара.
АПХ нали излязоха с някаква позиция относно случая за пред хората, а всъщност това е пунта мара, предвид това което видях.
Трето, някакъв там пред хижата обяснява как някой друг никога нямало да стане водач. .
Просто споделих това което видях, а то е важно за да се знае истината. А истината е че се пише едно за пред хората, а всъщност се правят съвсем различни неща.
А ти Владов как искаш да стане, да не пиша какво съм видял ?
П.С - относно ходенията , какво да пиша толкова ? Тук има достатъчно информация за тези дестинация. Нямам време дори да си сваля снимките, камо ли да пиша.
А да. Това и сега не ме интересува, просто споделям информация, как се говори едно, а се прави друго ..
Сря Мар 30, 2022 1:48 pm
vladofff
Абе ти си знаеш, ама на работи като тия:
kaloyanv написа:
...Това и сега не ме интересува, просто споделям информация, как се говори едно, а се прави друго ...
май им се казваше "клюкарство" и не се смята за особено престижно, когато се прави от мъж.
Виж, за лелките в махалата може би е смисъла на живота, ама и за теб ли?
Сря Мар 30, 2022 4:44 pm
kaloyanv
vladofff написа:
Абе ти си знаеш, ама на работи като тия:
kaloyanv написа:
...Това и сега не ме интересува, просто споделям информация, как се говори едно, а се прави друго ...
май им се казваше "клюкарство" и не се смята за особено престижно, когато се прави от мъж.
Виж, за лелките в махалата може би е смисъла на живота, ама и за теб ли?
А на това дето се говори едно за пред хората, а се прави съвсем обратното как се нарича ? Пак казвам не ме интересува, обаче е дразнещо да ти се навира някаква информация как нещо се правело и ти да видиш нещо съвсем различно.
Само не мога да разбера ти какъв го играеш, че се обръщаш лично към мен, че да ми викаш клюкарка? Някакъв адвокат ли си що ?
Сря Мар 30, 2022 5:07 pm
Сотиров
Цитат:
Все за нещо ще намери
да се начумери:
ту му млякото горещо,
ту пък друго нещо.
И задето Р-тко в къщи
често тъй се мръщи -
Николинка, Ваньо, Митко
викат му сърдитко.
Автор е Чичо Стоян; Р е параметър, обхождащ форума.
Сря Мар 30, 2022 5:13 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Всеки може да прочете в речника какво е значението на думата „клюкарство“.
Не смятам, че kaloyanv е клюкарствал в настоящата тема.
Според мен kaloyanv е споделил свое мнение, свързано с инцидента от 6 януари 2018 г.
Впечатленията си от природата kaloyanv е споделял в други теми – например за обстановката в планините, къде се мотахте последно и други.
А този форум все пак е форум – място за споделяне на мнения, нали така?
Ако kaloyanv не възразява, бих копирал мнението му в темата за моторните шейни (http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=156365#156365) и в темата за планинските водачи (http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?t=12122&postdays=0&postorder=asc&start=0).
Лично мое мнение – а и не само мое мнение – нямаше да се стигне дотук да се продължава обсъждането на инцидента от 6 януари 2018 г. във фейсбук групите и в този форум, ако планинският водач във въпросния инцидент, който е водил клиентите си без да има необходимия за целта сертификат и без да накара клиентите си да ползват котки, пикел, каски и въжета, веднага след инцидента беше заявил, че е допуснал грешки, и се беше извинил на родителите на починалия. Красимир Елинов твърди, че въпросният водач дори не е поднесъл съболезнования на семейството на загиналия, остави да се извини.
Също така до това постоянно връщане към случая нямаше да се стигне, ако АПХ беше излязла още в началото с ясно и конкретно становище по случая. Ала както каза kaloyanv – едно се говори за пред хората, а се прави съвсем друго...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Няма нужда даже да ме питаш , щом съм го написал вече. Слагай го където сметнеш за добре .
Съб Апр 02, 2022 5:45 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
... нямаше да се стигне дотук да се продължава обсъждането ...
Като започвам със забележката, че да правиш неща като бранковите, се изисква изключителен тепегьозлък, следва да отбележа, че според мен обсъжданото лице никога няма да направи дори и най-малкото от действията, които вие лично и т.нар. "общественост" очаква от него.
На първо място когато засъдите някого, нещата почти винаги се израждат до невиждан другаде формализъм. Ако не се открие изричен договор с пострадалия /в което се съмнявам/, е пресилено да се очаква, че нещо ще му бъде направено по линия на отговорността на водача за клиента и че това ще е 100% законосъобразно. Евентуално най-много да остане компромисен вариант за някаква условна присъда за непредпазливост, колкото да не е без хич, но резултатът ще е вълкът сит, агнето цяло...
Просто ще се окаже, че в един и същи ден са били на едно и също място, "независимо" един от друг. И по тази причина липсата на очакваните от вас "наставления" ще е еквивалентна на липсата на забележка към пушач дали знае, колко вредно и опасно е пушенето... И много други таквиз неща може да се посочат. Затова, на всяко "извинение" /то и що за стойност може да има извинение за това, че някой е загинал по твоя заслуга..../, ще се гледа като много сериозно доказателство, признаващо вина.
Освен това всички само можем да гадаем какво точно е станало.
Нека например си спомним и признаем чистосърдечно, колко пъти водените от нас "на приятелски начала" лица, предимно от женски пол, са ни разигравали и са ни се качвали по главите с магарешки инат /да се мине ей от там, а не от дето вие кажете, да се облече това, а не онова, нищо че ще замръзне, но поне да изглежда като кифла... списъкът може да е много дълъг/. Аз лично мога да посоча поне 10 примера, в който хора покрай мен са изпадали в беда или даже са били със застрашен живот от подобно поведение. Ако нещо е могло да стане и бе станало, определено нямаше да има разлика в съдържанието спрямо това, което щяхте да пишете за мен спрямо сегашното за митичния пирински гид.
Винаги умишлено съм избягвал да се пише и говори в пресата за мен и публично съм почти изцяло "непознат". Въпреки това, след тежкото пребиване в Северния Джендем преди 12 години искрено се изненадах, че имало толкова много хора, които дори не знаят как правилно се казвам, но ми желаят изключително интересни работи, от които на хора с по-слаби нерви ще им настръхне косата...
Както и да е, да се върнем на темата. Последното беше за тези, които говорят за хора, които не познават, но са убедени, че нещата са се случили точно така, както те смятат...
В случая, тези които знаят истината 100 % , каквато и да е тя, са "свидетелката" и въпросният "професионал". Останалите можем само да предполагаме.
Т.е. в крайна сметка при демонстрираното от Бранков досега поведение на непукизъм, изходът от ситуацията, почти на 99,99%, ще зависи точно от свидетелката. Ако тя каже - нямаше договор, отидохме на приятелски начала, не сме били клиенти, всеки сам отговаряше за себе си, нещата приключват дотук.
Ще ви посоча няколко идентични примера - почти всички познавате лицето Милкана Русева. В нейната компания загинаха двама много известни алпинисти: София Фотева - пада от Вражите дупки на Лакактник, катерила с нея, Милен Милчев - пада от Джамджиев ръб, като се връщали с Милкана от стената на Вихрен...
След поредните драми на Еверест се стигна дотам изкараният извън нерви Николай Петков /съпруг на София/, да я нарече публично по телевизията "вещица"...
Но всички подобни дрязги приключиха дотам. Нито някой засъди Милкана, че е "убила" гореописаните лица, защото никой не може да каже категорично какво е станало, нито някой подгони Петков по обвиненията на Милкана, че на Еверест е "допуснал" Христо да загине.
В крайна сметка, според мен, трябва да разделите критиките си на две направления, но не и да търсите връзка между двете, макар да изглежда, че са неразривно свързани:
1. Ако няма лиценз, защо води /тук има място за ролята на държавата, асоциацията, федерацията, империята и астролията.../
2. Конкретният нещастен случай /тук не смятам, че има изобщо някой, който да може да каже нещо и то да е достатъчно достоверно, че да се отличава от жълтите сензации и дърдорене на всякакви форумни "експерти" и други зложелатели, защото истинската "истина" се знае единствено от двамина, които не кипят от особено желание да я правят общо достояние/.
Но това е мое мнение, експерти като Стефча и Калоян естествено ще раздухват с цитати от къде ли не, само "цитиран", но не и да правят каквито и да било внушения...
Пон Апр 04, 2022 11:00 am
ivanmitev85
Регистриран на: 11 Окт 2021 Мнения: 15 Местожителство: Стара Загора
Много добре написан обзор на ситуацията около случая..
Цитат:
Като започвам със забележката, че да правиш неща като бранковите, се изисква изключителен тепегьозлък, следва да отбележа, че според мен обсъжданото лице никога няма да направи дори и най-малкото от действията, които вие лично и т.нар. "общественост" очаква от него.
Тези т. н. "действия", на всички стана ясно, че той няма да ги направи...
Цитат:
Евентуално най-много да остане компромисен вариант за някаква условна присъда за непредпазливост, колкото да не е без хич, но резултатът ще е вълкът сит, агнето цяло...
Условната присъда = нулев резултат, нито ще върне загиналия, нито ще има някакъв възпитателен ефект... незная и доколко ще облекчи болката на роднините..
Цитат:
Просто ще се окаже, че в един и същи ден са били на едно и също място, "независимо" един от друг. И по тази причина липсата на очакваните от вас "наставления" ще е еквивалентна на липсата на забележка към пушач дали знае, колко вредно и опасно е пушенето... И много други таквиз неща може да се посочат. Затова, на всяко "извинение" /то и що за стойност може да има извинение за това, че някой е загинал по твоя заслуга..../, ще се гледа като много сериозно доказателство, признаващо вина.
Ако се окаже така, което никак не е неочаквано, предвид нашата съдебна система, изникват други въпроси, свързани с нарушение на взаимоотношенията фирма туроператор/ водач - клиент.
Цитат:
В случая, тези които знаят истината 100 % , каквато и да е тя, са "свидетелката" и въпросният "професионал". Останалите можем само да предполагаме.
Доколкото ми е известно, станали гаджета след случая...
Цитат:
Т.е. в крайна сметка при демонстрираното от Бранков досега поведение на непукизъм, изходът от ситуацията, почти на 99,99%, ще зависи точно от свидетелката. Ако тя каже - нямаше договор, отидохме на приятелски начала, не сме били клиенти, всеки сам отговаряше за себе си, нещата приключват дотук.
...и оттам насам явно тя си мълчи, неясно защо.. или е решила да го прикрива докрай, или някви други работи и минават през главата, което няма да коментирам.
Цитат:
В крайна сметка, според мен, трябва да разделите критиките си на две направления, но не и да търсите връзка между двете, макар да изглежда, че са неразривно свързани:
1. Ако няма лиценз, защо води /тук има място за ролята на държавата, асоциацията, федерацията, империята и астролията.../
2. Конкретният нещастен случай /тук не смятам, че има изобщо някой, който да може да каже нещо и то да е достатъчно достоверно, че да се отличава от жълтите сензации и дърдорене на всякакви форумни "експерти" и други зложелатели, защото истинската "истина" се знае единствено от двамина, които не кипят от особено желание да я правят общо достояние/.
Мисля че всички, толкова години очакват някакво развитие по т.1, при чието отсъствие, прави силно впечатление, неглижирането на въпросния случай от страна на Асоциацията. Все пак въпросния водач е техен член. Излизат със становище в което описват грешките му, обаче съдът не го приема, заради липсана воден знак ?!?! Пишат че ще разглеждат по-нататъшното му членство, и дотам... нищо не разглеждат..
Пон Апр 04, 2022 3:46 pm
vladofff
ivanmitev85 написа:
... Все пак въпросния водач е техен член. Излизат със становище в което описват грешките му ...
Ахъ, ама това е нещо от сорта Съюзът на ловците и риболовците да излезе със становище за даден техен член, който е хванат да бракониерства, или СБА - за някоя катастрофа, причинена от негов член-пияница... Пак радвай се, че и толкова е имало.
Отделно, някаквата си там Асоциация май като да няма статут дори на съсловна организация. /Обикновено само съсловните организации имат и някакви еснафски функции да съдят посредством "другарски съд" своите членове, но дотам/. Така, че откъм АсоциЯцията може да имате само надежди от сорта под вола теле да изскочи.
Това което си мисля аз, е че някой, колкото и да е злодей по приписваните му престъпления, трябва да се съди само и единствено според обективно установените деяния, които е извършил и отношението което е имал към тях в момента на извършването. Всичко останало е "данък обществено мнение".
По-горе, в написаното от Калоян и Стефана, излиза, че фактите и обстоятелствата са ясни, както и нарушението, и нарушителя... А Бранко направо да заминава в панделата. Е хубаво, ама има един проблем - нито Стефан нито Калоян, нито тези които са писали това, що те цитират, не са били, там на място и всичко е било точно така, макар, че по всичко личи, че има голяма такава вероятност.
Хайде да поразсъждаваме на такава тематика с примера от Джендема:
Вървим по пътечката двамата с Добри. Няма сняг, нито дори лед, само трева. Стигаме до навят със сняг улей, връзваме се, Добри тръгва, насича склона и стига до края на улея, излиза на пътеката и се застопорява сред камъните и тревата, въжето ще ми обира. Тръгвам аз, веднага склонът тръгва и ме завлича в пъклото. Заради въжето, завличам и осигуряващия. Летим стотици метри, потрошаваме се зверски - ръце, крака, снегът ме закрива, гърлото ми е вече пълно със сняг, не мога да дишам, пътник съм вече... Обаче късмет, излизаме живи.
Ако обаче не бе така, и някой бе загинал, кой е прав, дерат се форумните групи:
1. Пукнал съм аз. Веднага около Добри се завъртяват облаци - той склонът нацепи, после не го задържа - виновен, смърт чрез обесване...
2. Пуква Добри. Аха, оня тарикат го накара да води напред, ако стане лавина, той фира да даде, после пък го завлече в пъклото и го умори.... Ей, Владов, бял ден да не видиш повече, разстрел за теб...
Добре знаете, че в такива ситуации никой никога не знае какво точно се е случило, освен преките участници.
Затова, колкото и да не ви е приятно, може би в крайна сметка нещата ще свършат чисто формално - "специална" отговорност бранкова ще може да се търси, само и единствено когато е налице истински договор, в предвидената от закона форма, от който да се установят отношения водач-клиент. Липсата на такива, предполагат от една страна, както го наричате, "нелегална услуга", но със същата вероятност предполагат и липсата изобщо на правоотношение. И тъй като наказателните норми не може да се тълкуват разширително, по-възможното е да се приеме, че услуга не е налице и всички са ходили на приятелски начала...
Никой съд, дори и нашия, с всичките му кусури, не би приел обратното, без да бъде обвинен в произвол. А произвол е... вижте долното:
Сталински съд, с презумирана виновност. С такъв съд и помощния му апарат, не е работа да си имаш работа изобщо...
Случва се нещастие ... В Осогово примерно. Тогова ден, от "публикации" тук и там, народната милиция установява, че документирано от снимки и писмени показания, Калоян е карал по пистата ски, а Стефча се е разхождал със снегоходки не особено далеч.
И понеже следствието при сталинския съд винаги трябва да завърши с откриване на виновник, виновници все ще се намерят. Как кой, ами тия двамата, да, виновни са тези двамата - Калоян е прикривал нелегална дейност по водачество, като се прави, че кара ски /в джобовете му са намерени 50лева/ - за какво са му пари следобед, след като вече си е платил лифта и е ял в кръчмата - явно това са част от парите за жертвата. Стефча пък, по дирите от снегоходките му, е видно, че е тръгнал от х.Трите буки - т.е. обща изходна точка с жертвата, избързал е и е оставил пострадалия да се заблуди и да тръгне в друга посока, след което изобщо не е тръгнал да го търси - следите не издават такова намерение.
Калоян и Стефча са арестувани и бити три денонощия, след което подписват пълни самопризнания в този смисъл/за да спре боят естествено/...
Общественото мнение гърми от радост, че престъплението е разкрито и виновниците са където трябва.
Ей така е било през 37-ма година в братската нам страна.
"Не съдете, за да не бъдете съдени". Това пък къде го пишеше?
Горното написах не за да вземам страната на един или друг.
Определено за да стане, това което е станало, е допусната грешка.
После обаче, изобщо не е толкова лесно да се изтъпаниш и да кажеш - "тогова дръжте, княза попържа" и да си сигурен, че това е точно така.
Особено трудно става и ако допуснеш, че един ден и теб така може да посочат и да ти кажат - "виновен", без да са били и видяли това, което си бил видял и правил ти.
Затова нека си мерим приказките и да не съдим по това, което някой е написал някъде в медиите. Доказването не е лесна работа, а съденето още повече.
Пон Апр 04, 2022 5:11 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Vladofff, би ли отговорил на един конкретен въпрос, моля:
Ако ти тръгнеш към Джамджиев ръб на 6-ти януари с човек, който няма опит за Джамджиев ръб, преведеш същия този човек по маршрута, по който Бранислав Бранков е бил на 6 януари 2018 г., не кажеш на този човек да ползва котки, пикел, каска и въже и този човек падне и умре – какво ще направиш?
Отговор а): Ще изкажеш съболезнования на семейството на загиналия.
Отговор б): Няма да изкажеш съболезнования на семейството на загиналия.
Отговор в): Ще напишеш в чат, че сте били без котки, пикел и каска, „щото немаше нужда“:
Относно „Е хубаво, ама има един проблем - нито Стефан нито Калоян, нито тези които са писали това, що те цитират, не са били, там на място и всичко е било точно така, макар, че по всичко личи, че има голяма такава вероятност.“
Това ми прилича на твърдението, че щом има вероятност Бранков да са го подменили извънземните (ех, тези рептили! ), то нямаме право изобщо да пишем за него!
Пон Апр 04, 2022 6:30 pm
kaloyanv
Аз конкретно споделих нещо което съм видял. Да повторя за 10 ти път, не съм съдник, просто споделям информация.
Информацията която споделих еднопосочно показва че се говори едно за пред хората , а се случват други неща. Това ми е и горчив опит с държавни институции с които се занимавам и с момента. Но аз съм свикнал като видя хора които много приказват, а действията им се раЗминават или са много компетентни , а на практика не баш, да ти казвам тези работи. И пак да повторя, не съм съдник, но е важно да се знае и историята , ама не тази която се спуска от едно място само
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети