....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .
....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .
баир_будала това не го знаех, ценно е, ще го имам предвид. Въпреки че разтворителя беше много малко и използуван само за външната част на бутилката, само осмърдяването на ръцете при работа е достатъчно неприятно.
Свежо! Ще предложа и един друг вариант, проверен от времето. Ти ме подсети за един натурален начин, без да изработваме и носим пособия. Използуват се няколко пръчки, прясно отрязани от клек, които се обелват накрая / така не прогаря кората му / и са идиални : четвъртосват се лесно с ножка, за да не се въртят габите при обръщане, а и вкарват леко от аромата на клека в тях. В по-ниското, се използуват пръчки от бук или леска. Манатарки, печурки стават на жар, да си оближеш пръстите:
Но вече, както ти бях писал, mislesht след твоята забележка за огньовете, и аз се замислих и в планината огънче не съм палил от 5 г, и няма паля. Папкам сурови, намират се даже и на 2500 м.н.в., всеки ден по 1-2, колкото за едно хапванце, другите ги оставям:
Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат. Първо плочата се сгорещява половин час, като огъня не трябва да е прекалено силен, за да не спука камика. Става бавно, хаби много дърва, но е характерен с това, че тая метода пие много рачия, докато трае приготвянето
Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат.
Имам колега, който поради не особено радостни за него причини се наложи да стане изключително внимателен по отношение на храната. Така престана да бъде почитател на скарата с дървени въглища, и сега ползва електрическа скара. Та тоя метод с плочата е може би оптимален да печеш неща, без да рискуваш куп диоксини и фурани да преминат в храната.
Пет Яну 10, 2020 10:29 am
djogobg
Още по-оптимален е, ако преди всичко пекнеш малко сланина на плочата. Мазнината попива в камъка и след това и зеленчуците и пържолите стават...ммммм... монго обичам, когато съм на Беглика, примерно, да си правим така "на тикла".
Пет Яну 10, 2020 11:06 am
kartechar
От години пека на такава плоча /барбекюто на вилата/. Тонове материал са минали, но каквото и да опечем, първо свършва сланинката !
Владо, тази идея ме плени! Намери корееца, дъщеря ми ще превежда.
Цецко, не са само цървулите. В следващия клип са показани навуща, а си трябват и беневреци, и потури и прочие Bulgarian traditional gashti. А защо да не се върнем и към нещо такова?
Пон Фев 28, 2022 1:37 pm
tzezko
Ами връщаме се!
Сотиров написа:
............. защо да не се върнем и .......
В ход е подготовката за искане на булката на племенника от родителите и в едно рило-пиринско село. Годежарите ще пристигнем в съответно облекло с писани каруци. И за свирикантите ще има отделен транспорт. Уж да пазят инкяр дечицата, ама имА теч на информация и сега цялото село жужи и тръпне да се появим. Всички имат носии и се правят тържества няколко пъти годишно. Дано се не разтури ситуацията.
Пон Фев 28, 2022 1:55 pm
Сотиров
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети