 |
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
баир_будала
Регистриран на: 22 Сеп 2012 Мнения: 252
|
|
|
|
....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .

_________________ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ |
|
|
Сря Сеп 14, 2016 7:37 pm |
|
 |
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 2000
|
|
|
|
 |
 |
....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .
 |
баир_будала това не го знаех, ценно е, ще го имам предвид. Въпреки че разтворителя беше много малко и използуван само за външната част на бутилката, само осмърдяването на ръцете при работа е достатъчно неприятно.
|
|
|
Чет Сеп 15, 2016 8:09 pm |
|
 |
mislesht
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 3440 Местожителство: Пловдив |
|
|
Пет Дек 08, 2017 11:53 am |
 |
 |
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 2000
|
|
|
|
Свежо! Ще предложа и един друг вариант, проверен от времето. Ти ме подсети за един натурален начин, без да изработваме и носим пособия. Използуват се няколко пръчки, прясно отрязани от клек, които се обелват накрая / така не прогаря кората му / и са идиални : четвъртосват се лесно с ножка, за да не се въртят габите при обръщане, а и вкарват леко от аромата на клека в тях. В по-ниското, се използуват пръчки от бук или леска. Манатарки, печурки стават на жар, да си оближеш пръстите:
Но вече, както ти бях писал, mislesht след твоята забележка за огньовете, и аз се замислих и в планината огънче не съм палил от 5 г, и няма паля. Папкам сурови, намират се даже и на 2500 м.н.в., всеки ден по 1-2, колкото за едно хапванце, другите ги оставям:
Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат. Първо плочата се сгорещява половин час, като огъня не трябва да е прекалено силен, за да не спука камика. Става бавно, хаби много дърва, но е характерен с това, че тая метода пие много рачия, докато трае приготвянето

_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Пет Дек 08, 2017 5:23 pm |
|
 |
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3149
|
|
|
|
 |
 |
Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат. |
Имам колега, който поради не особено радостни за него причини се наложи да стане изключително внимателен по отношение на храната. Така престана да бъде почитател на скарата с дървени въглища, и сега ползва електрическа скара. Та тоя метод с плочата е може би оптимален да печеш неща, без да рискуваш куп диоксини и фурани да преминат в храната.
|
|
|
Пет Яну 10, 2020 10:29 am |
|
 |
djogobg
Регистриран на: 28 Дек 2016 Мнения: 106
|
|
|
|
Още по-оптимален е, ако преди всичко пекнеш малко сланина на плочата. Мазнината попива в камъка и след това и зеленчуците и пържолите стават...ммммм... монго обичам, когато съм на Беглика, примерно, да си правим така "на тикла".
|
|
|
Пет Яну 10, 2020 11:06 am |
|
 |
kartechar
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 77
|
|
|
|
От години пека на такава плоча /барбекюто на вилата/. Тонове материал са минали, но каквото и да опечем, първо свършва сланинката !
|
|
|
Пет Яну 10, 2020 11:29 am |
|
 |
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3149
|
|
|
Пон Фев 28, 2022 11:11 am |
|
 |
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1252 Местожителство: софия |
|
|
Пон Фев 28, 2022 12:45 pm |
|
 |
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София |
|
|
|
Владо, тази идея ме плени! Намери корееца, дъщеря ми ще превежда.
Цецко, не са само цървулите. В следващия клип са показани навуща, а си трябват и беневреци, и потури и прочие Bulgarian traditional gashti. А защо да не се върнем и към нещо такова?

|
|
|
Пон Фев 28, 2022 1:37 pm |
|
 |
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1252 Местожителство: софия |
|
Ами връщаме се! |
|
 |
 |
............. защо да не се върнем и ....... |
В ход е подготовката за искане на булката на племенника от родителите и в едно рило-пиринско село. Годежарите ще пристигнем в съответно облекло с писани каруци. И за свирикантите ще има отделен транспорт. Уж да пазят инкяр дечицата, ама имА теч на информация и сега цялото село жужи и тръпне да се появим. Всички имат носии и се правят тържества няколко пъти годишно. Дано се не разтури ситуацията.
|
|
|
Пон Фев 28, 2022 1:55 pm |
|
 |
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София |
|
|
|
Да не забравите джепането!
|
|
|
Пон Фев 28, 2022 3:23 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|