ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Направи си сам
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Направи си сам
Автор Съобщение
баир_будала



Регистриран на: 22 Сеп 2012
Мнения: 252

Мнение Отговорете с цитат
....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .

Old

_________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Сря Сеп 14, 2016 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1971

Мнение Отговорете с цитат
баир_будала написа:
....
, и за бога Наблюдателю ,не използвувай коресилин или ацетон там от където ще пиеш или ядеш ,
едно ,че остава аромат на блажна боя ,пък и екологията отива на кино ;
тея упоритости се премахват с мазнина :
намазваш и оставяш известно време -след това се изчегърква лесно лепенката или упоритото лепило .

Old

баир_будала Smile това не го знаех, ценно е, ще го имам предвид. Въпреки че разтворителя беше много малко и използуван само за външната част на бутилката, само осмърдяването на ръцете при работа е достатъчно неприятно.
Чет Сеп 15, 2016 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3425
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Тук е описано, как да си направим компактна за носене скара:

https://diyprojects.ideas2live4.com/2016/01/29/how-to-make-a-pocket-grill/

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Дек 08, 2017 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1971

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Тук е описано, как да си направим компактна за носене скара:

https://diyprojects.ideas2live4.com/2016/01/29/how-to-make-a-pocket-grill/


Свежо! Ще предложа и един друг вариант, проверен от времето. Ти ме подсети за един натурален начин, без да изработваме и носим пособия. Използуват се няколко пръчки, прясно отрязани от клек, които се обелват накрая / така не прогаря кората му / и са идиални : четвъртосват се лесно с ножка, за да не се въртят габите при обръщане, а и вкарват леко от аромата на клека в тях. В по-ниското, се използуват пръчки от бук или леска. Манатарки, печурки стават на жар, да си оближеш пръстите:

Но вече, както ти бях писал, mislesht Smile след твоята забележка за огньовете, и аз се замислих и в планината огънче не съм палил от 5 г, и няма паля. Папкам сурови, намират се даже и на 2500 м.н.в., всеки ден по 1-2, колкото за едно хапванце, другите ги оставям:


Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат. Първо плочата се сгорещява половин час, като огъня не трябва да е прекалено силен, за да не спука камика. Става бавно, хаби много дърва, но е характерен с това, че тая метода пие много рачия, докато трае приготвянето Smile



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пет Дек 08, 2017 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3103

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:

Банскалийският начин: редовно слагат върху огъня тънка каменна плоча и върху нея печат.

Имам колега, който поради не особено радостни за него причини се наложи да стане изключително внимателен по отношение на храната. Така престана да бъде почитател на скарата с дървени въглища, и сега ползва електрическа скара. Та тоя метод с плочата е може би оптимален да печеш неща, без да рискуваш куп диоксини и фурани да преминат в храната.
Пет Яну 10, 2020 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
djogobg



Регистриран на: 28 Дек 2016
Мнения: 106

Мнение Отговорете с цитат
Още по-оптимален е, ако преди всичко пекнеш малко сланина на плочата. Мазнината попива в камъка и след това и зеленчуците и пържолите стават...ммммм... монго обичам, когато съм на Беглика, примерно, да си правим така "на тикла".
Пет Яну 10, 2020 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kartechar



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 75

Мнение Отговорете с цитат
От години пека на такава плоча /барбекюто на вилата/. Тонове материал са минали, но каквото и да опечем, първо свършва сланинката Alcohol!
Пет Яну 10, 2020 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3103

Мнение за по-напреднали Отговорете с цитат
https://www.youtube.com/watch?v=FyDNDxsqTOE
Пон Фев 28, 2022 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1250
Местожителство: софия

Мнение И за класици.. Отговорете с цитат
https://www.youtube.com/watch?v=1cAtbLdgU88

традишънъл шуус тсарвули
Пон Фев 28, 2022 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Владо, тази идея ме плени! Намери корееца, дъщеря ми ще превежда.

Цецко, не са само цървулите. В следващия клип са показани навуща, а си трябват и беневреци, и потури и прочие Bulgarian traditional gashti. А защо да не се върнем и към нещо такова?


Пон Фев 28, 2022 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1250
Местожителство: софия

Мнение Ами връщаме се! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
............. защо да не се върнем и .......


В ход е подготовката за искане на булката на племенника от родителите и в едно рило-пиринско село. Годежарите ще пристигнем в съответно облекло с писани каруци. И за свирикантите ще има отделен транспорт. Уж да пазят инкяр дечицата, ама имА теч на информация и сега цялото село жужи и тръпне да се появим. Всички имат носии и се правят тържества няколко пъти годишно. Дано се не разтури ситуацията.
Пон Фев 28, 2022 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Да не забравите джепането!
Пон Фев 28, 2022 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov