Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Да не отварям нова тема
За Ботев връх, разказ от един инженер.
1953 година. Когато върхът е бил само поляна, без път, без антени, без постройки, само един малък приют за метеоролози.
Борката Борисов, един титан в колоезденето по Е3, без спортен характер, ми прати това скоро. Дълго е, но е увлекателно. Цитирам него, и приятно четене:
"Ако ти е интересно и не си го чел вече...
Тия хора тогава са се качвали и слизали от Ботев, все едно е от втория етаж на блока до бакалията и обратно
Разбираш много неща, които сега приемаме за даденост, откъде и как са дошли."
И според мен най-бързият маршрут е от север. Правил съм го не просто за един ден, а за около 8 часа, със все почивките.
С колата минаваш през Априлци, кв. Видима - подминаваш квартала, подминаваш ВЕЦ Видима, и ок. 4-5 км. нагоре има паркинг (той е под х. Плевен). Аз вървях от паркинга през х. Плевен и след това нагоре по лятната пътека (мога да ти изпратя GPS трака, ако искаш).
От паркинга до вр. Ботев ми отне 4:30 ч., с не много почивки (около 20-тина минути всичко на всичко). Бях на върха около час, а после слизането ми отне 2:30 ч. Всичко това, съчетано с по 3 ч. пътуване (от Пловдив до Видима и после обратно) - става за един ден
Но!... Правил съм го през юли, сега е вече октомври - денят е по-кратък. Качвал съм се на "Ботев" и в края на октомври (тогава от юг) - уцелих прекрасно време, без нито едно облаче и с много чист въздух. Обаче горе времето е абсолютно непредвидимо - трябва да се следят прогнозите и никога да не се рискува
Сря Сеп 30, 2020 10:32 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Re: Въпрос за връх Ботев
aliosha77 написа:
kubrat83 написа:
Привет на всички!
И според мен най-бързият маршрут е от север. ......
Альоша, той Кобрата е питал 2014 лето, дано се е качил Иначе добра информация.
И според мен най-бързият маршрут е от север. ......
Альоша, той Кобрата е питал 2014 лето, дано се е качил Иначе добра информация.
Сега видях
Нищо, за другите мераклии за Ботев да има инфо
Сря Сеп 30, 2020 5:21 pm
ray
Въпросното место вече е нещо като индостриялна зона.... с напълно неисвестна дейност. Прави един нещо... викам му, кво ще е тва, кво правиш...вика: не знам... отвратни истории вонящи на смрад.
Сря Сеп 30, 2020 10:03 pm
Plamen К
Re: Да не отварям нова тема
packo packov написа:
За Ботев връх, разказ от един инженер.
1953 година. Когато върхът е бил само поляна, без път, без антени, без постройки, само един малък приют за метеоролози.
Борката Борисов, един титан в колоезденето по Е3, без спортен характер, ми прати това скоро. Дълго е, но е увлекателно. Цитирам него, и приятно четене:
"Ако ти е интересно и не си го чел вече...
Тия хора тогава са се качвали и слизали от Ботев, все едно е от втория етаж на блока до бакалията и обратно
Разбираш много неща, които сега приемаме за даденост, откъде и как са дошли."
В този дълъг разказ се появява информация за първия "наблюдател" /метеоролог/ на върха, а именно Тарзан, на който е кръстена Тарзановата пътека. Непрекъснато се споменава и Благо, който е бил също наблюдател и на който вероятно е кръстена Благовата пътека през Райските скали. Авторът нарича Тарзановата пътека "Ботьова пътека"
Ето цитат "Като неофициален придружител беше дошъл с тях и бившият наблюдател от МТО станцията известен с прякора “Тарзан”. Той е бил първия наблюдател на върха, но при едно принудително бивакуване една зимна нощ между х.Рай и в.Ботев някъде в скалите бе загубил от измръзване по четири пръста на ръцете си, без палците и част от пръстите на краката си. По тава време работеше в гаража на пощите и караше един мотор с кош. Като научил че се отива на в.Ботев, решил да дойде и да види много от своите свидни места и свои стари приятели и познати, своята голяма любов – Юмрука, независимо от тежката дан която беше дал. Тарзан беше железен човек. Човек-скала, както го знаеха в Калофер. И действително, когато го видях и се запознах с него останах с впечатлението, че е много силен човек физически и психически. Бях слушал много за него още в София от планинари, от Благо, от бай Васил Пройната и от други калоферци. Но този железен човек сега не издържа. Видях как сълзи потекоха от очите му, когато видя своя Калофер, познатите, приятелите и нас. Талкова се вълнуваше, толкова бяха силни спомените от миналото, просто не можеше да говори. Разбирах го и чувствах мъката му."
Чет Окт 01, 2020 1:14 pm
kaloyanv
aliosha77 написа:
kubrat83 написа:
Привет на всички!
И според мен най-бързият маршрут е от север. Правил съм го не просто за един ден, а за около 8 часа, със все почивките.
С колата минаваш през Априлци, кв. Видима - подминаваш квартала, подминаваш ВЕЦ Видима, и ок. 4-5 км. нагоре има паркинг (той е под х. Плевен). Аз вървях от паркинга през х. Плевен и след това нагоре по лятната пътека (мога да ти изпратя GPS трака, ако искаш).
От паркинга до вр. Ботев ми отне 4:30 ч., с не много почивки (около 20-тина минути всичко на всичко). Бях на върха около час, а после слизането ми отне 2:30 ч. Всичко това, съчетано с по 3 ч. пътуване (от Пловдив до Видима и после обратно) - става за един ден
Но!... Правил съм го през юли, сега е вече октомври - денят е по-кратък. Качвал съм се на "Ботев" и в края на октомври (тогава от юг) - уцелих прекрасно време, без нито едно облаче и с много чист въздух. Обаче горе времето е абсолютно непредвидимо - трябва да се следят прогнозите и никога да не се рискува
Тъй като ходих наскоро за пореден път, искам да спомена, че ако се тръгне от въпросния паркинг (местност Мазането) и после се тръгне веднага вляво по мостчето от реката , по т.нар Кабел и след Купата се продължи по лятната пътека и след това се продължи директно към връх Ботев, вместо към заслона, Цялото разтояние е малко под 7 км. Пиша го понеже на други места е посочено друго.
Денивелацията обаче е сериозна около 1400 метра, от които първите 3 км докато се излезе на лятната маркировка са най-сериозни, както и последния преди връх Ботев.
П.С - всъщност грешката е моя, тъй като на другите места , като изходна точка е посочен град Априлци , а не местност Мазането и от там съм се заблудил.
Пон Юли 05, 2021 2:36 pm
kaloyanv
Всъщност след повторно измерване се оказа, че разтоянието до лятната пътека е по скоро 3,45 км. Това може би е една от най-тегавите пътеки за изкачване. Само пътеката към Вихрен по джамдджиев, като че ли е по гадна. Уж тренирам и два пъти се пробвах за една седмица по тази пътека и така и не можах да сляза под 2 часа и 15 минути до Ботев, а и слизането хич не е по-бързо от качването. Общо взето по километри денивелацията е такава ..
1 км - 133 м
2 км - 181 м
3 км - 311 м
4 км - 196 м
5 км - 103 м
6 км - 260 м
0.7 км - 176 м
Сега като гледам този трети километър от 311 метра. Гледам по Джамджиев ръб има един километър точно 318 метра денивелация, но там има и елементарно катерене. Докато тази за Ботев си е ходене. А през комините стръмното е 243 м. Не съм записал първия километър под Драгалевския лифт, в самото начало и там е яко стръмно, може и да си съперничи с тези. Ще го измеря другата седмица че ми е интересно.
Като гледам под княжеския лифт , има километър ,който е точно 335 метра. Явно това ще да е най-стръмната.
Пет Юли 09, 2021 10:42 am
kibik
от къде мериш началото?
от паркинга(горен/долен)?
или от мостчето?
Пет Юли 09, 2021 11:02 am
kaloyanv
kibik написа:
от къде мериш началото?
от паркинга(горен/долен)?
или от мостчето?
От чешмата, като си налея водата, пускам часовника и тръгвам.
Пет Юли 09, 2021 12:33 pm
Tito
Несвързано с Ботев, но по темата с върли пътеки внимание заслужава и пътеката от Белия камък право на юг към билото на Мургаш от Е3. Там са 400м денивелация в малко над километър.
Несвързано с Ботев, но по темата с върли пътеки внимание заслужава и пътеката от Белия камък право на юг към билото на Мургаш от Е3. Там са 400м денивелация в малко над километър.
А, това е хубаво да се знае, ще я пробвам и нея. Дали пък не е добре да се направи една отделна тема , ако няма , от рода на "Пътеки и маршрути с най голяма денивелация за километър"
Пет Юли 09, 2021 3:37 pm
Кир Спитама
kaloyanv написа:
...
Тъй като ходих наскоро за пореден път, искам да спомена, че ако се тръгне от въпросния паркинг (местност Мазането) и после се тръгне веднага вляво по мостчето от реката , по т.нар Кабел и след Купата се продължи по лятната пътека и след това се продължи директно към връх Ботев, вместо към заслона, Цялото разтояние е малко под 7 км. Пиша го понеже на други места е посочено друго.
Денивелацията обаче е сериозна около 1400 метра, от които първите 3 км докато се излезе на лятната маркировка са най-сериозни, както и последния преди връх Ботев...
Мисля че имаш предвид зимната пътека/тази с колците нагоре до Дюзчал/. Лятната е със зелената маркировка и се хваща малко след като си подминал Купата.
Наистина се прави за около 8 часа, даже и от средно подготвени туристи.
Пет Юли 09, 2021 5:21 pm
kaloyanv
Кир Спитама написа:
kaloyanv написа:
...
Денивелацията обаче е сериозна около 1400 метра, от които първите 3 км докато се излезе на лятната маркировка са най-сериозни, както и последния преди връх Ботев...
Мисля че имаш предвид зимната пътека/тази с колците нагоре до Дюзчал/. Лятната е със зелената маркировка и се хваща малко след като си подминал Купата.
Наистина се прави за около 8 часа, даже и от средно подготвени туристи.
Ами не съм го написал както трябва. Като се излезе от Купата на лятната пътека, продължаваш по нея, докато не стигнеш една по-голяма каменна пирамида и от там продължаваш към Ботев направо, а не свиваш надясно към заслона и после да продължиш за Ботев.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Страница 13 от 13
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети