ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 145, 146, 147 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
vaskoo

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Лека му пръст на момчето!

Предивид времето и снежните условия през последните дни, че и седмици ... каквото са търсили, са намерили. Лавината най-вероятно е била "мокра", както и са и пролетните такива, с тежък сняг, макащ като валяк. Решението да се пускат е силно идиотско.

Нед Яну 24, 2021 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров

Да питам, че подочух нещо: има ли машини за разрушаване на лавините по тези улеи?
Нед Яну 24, 2021 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Ами може и да не си прав. Напротив, последните дни след студа, условията бяха перфектни. Но след вятъра и снега , последните дни е вече проблем. Явно и от там е дошла заблудата. Има оръдия обаче не знам какво им е покритието.
Нед Яну 24, 2021 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Сотиров написа:
Да питам, че подочух нещо: има ли машини за разрушаване на лавините по тези улеи?

Устройствата са отсреща, на Палашица (под Кутело) - виж тук https://kade.si/#ghyb=19/2606916.62/5127781.48/0
Гледани отвън представляват тръби като чучур на чешма с диам. около метър и резервоар с течност до тях. На линка се вижда като малка резка. Има още една, на 110 м северно.

Нещо такова:

Принцип на работа:

П.П. Забелязах, че в 2014 са предложили проект с 4 такива устройства на въпросните улеи на Тодорин връх. Детайли

Пон Яну 25, 2021 12:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

kaloyanv написа:
...ако гледаш табелите, заковани отпреди 10 години, никога няма да направиш едно по-сериозно спускане. Лангъркането по пистите , заедно с другия "матрял" е едно, но по-сериозното каране съвсем друго...

Ахъъъъ, мноо якооооо... Сирьозното каране е сериозна рабта.
А тук даже табели няма, че няма кой да ги турне:
https://www.youtube.com/watch?v=dk0bAvz2rXE
Пон Яну 25, 2021 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Калоян е прав...това, че сега порицавам някои дейстния на хора, не значи, че и аз не съм дебил. До 2007 година любимото място за спускане ми беше известната Лавина на между Резньовете на Витоша. Най-стръмният снежен склон, около 70 % наклон в началото си. Някои казват, че снега не може да задържи над 45 % наклон.....не и на това място, където е навей, събира се огромна пряспа от вятъра на платото отгоре. Успокоен, снегът се отлага с дебелина 5-6 до 10 метра. И си е отвесно. Толкова е стръмно, че по него не може да се спира, правиш само два-три завоя , които от падането в нищото стават широки по 50-60 метра, ските едвам докосват снега.
Все пак, спазвахме някои правила. Там и ма една цепнатина в началото, ако в нея се сипе и кърти по малко снежец, значи плочата е тръгнала да се отцепва. Тогава не се кара.
Ако цепнатината е стабилна, спускащите се изчакваха преди нея.
Основно се разчиташе на това, че толкова бързо се спускаш, че ако падне лавина, тя ще е след теб и няма да може да те стигне.
Има място да избягаш и встрани, там не е улей.
След това вече не бях в такава форма и краката вече не държат на такива места, та се отказах.
Въпреки това, и тогава не бих рискувал в улеите към Бъндерица, или към Демяница, защото там, въпреки че наклонът е по-малък, лавините са специфични.
Тези треньори би следвало да са по-запознати с мястото и условията. На това място лавинните възглавници, чували, или как ги наричат точно , не действат
Повечето лавините в района преминават през клекова зона в 2/3 от падането си в улеи, дълги по километър, а стените на улеите са или скали,или настръхнали изпочупени клони на клек.
Няма никаква видимост в улея, не се вижда какво тръгва отгоре над теб, а няма къде да се избяга. Заострените счупени краищата на клека или насечените скали пукат дюшеците, също и лавините, които не са чист сняг, а едно смути от клони в сняг. Ово е такава улейна лавина на Палашица:

Другото важно вслучая е, че предните 4-5 дни не е било студено, даже и на 2500 м.н.в температурите са били около 0 . Следят камерите на Тодорка горна станция 2550 метра, показват температурата постоянно. При такава температура и пресен сняг през нощта тоя тненер не знам какво е мислил, че ще стане. Като искат да карат, насреща са напълно безопасните северни улеи на Тодорка, които тръгват баш от върха й . Там е по-високо и винаги студено, лавини има само напролет. Там се провеждат и състезанията по фрий- райд на Банско . Ама трябва да се ходи пешачката 200 метра денивелация нагоре....Друго си от лифта , да се изпъчиш пред мадамите и гордо да им кажеш-аз съм направо, ще ви видя на лифта на долната станция...
Палашица е интересно място. Минавам по пътя на лавината, през 3-4 години, но лятото. Горе както казва Дидо , има две поцинковани тръби, но нашите са много по-малки като размер от тези на снимките, диаметърът да им е най-много 20 см, и са високи около 2 метра. Не съм ги снимал, защото много грозно изглеждат в красивата местност. На една снимка се е хванала постройката за елзахранване / което идва от лифта Академика / и бутилките с газ

Пон Яну 25, 2021 4:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Мерси за информацията Ангеле и това което написа, интересно е.тези хора са били подготвени и са знаели къде отиват. Въпроса е какво е обърнало каруцата, но ако не излезе въпросния човек и да си каже, няма сигурно никога да разберем. Защото те колко са излизали и обяснявали кои как не трябва да се прави...
Мисълта ми е че са знаели за времето, условията и тн...
Пон Яну 25, 2021 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia

100% наклон е 45 градуса и спокойно си се задържа сняг, та дори и си се ходи без проблем по такъв наклон Smile
Предполагам искаше да кажеш 70 градуса наклон Wink
А иначе, не е ли станал инцидента на улеите от Тодорка баш. От тези дето слизат в посока хижа Бъндерица. То няма кой знае каква разлика като изложение с тези дето са от самия връх. Лавини си падат там постоянно казват, няма значение пролет или зима.
Пон Яну 25, 2021 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

kaloyanv написа:
... те колко са излизали и обяснявали кои как не трябва да се прави...
.....

Не е достатъчно. Ако поне веднъж бяха "излезли" да кажат - въпреки всичко, въпреки всички правила, сечения, профили, сенки и светлосенки... винаги има някакъв процент вероятност … да го загазите... цена нямаше да имат. Ей тук никакви ги няма тея "специалисти". И докато се живее с нагласата, че "спазването на правилата" ги гарантира, новини като горните ще ги има всеки сезон.
Има едно универсално оправдание, което правело алпинизма втория по безопасност спорт след шахмата - генерално правило - ако всичко се правело по правилата, си бил на 100% гарантиран.
Но като станел сакатлъкът, било достатъчно да се посочи само кое точно от "правилата" не било спазено...
Пон Яну 25, 2021 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Колкото е по-постна зимата, толкова по-малко се кара, надъхването е по-голямо и като следствие - подценяването на условията още по-голямо.
Вече има и лавинен бюлетин точно за Банско, както и впечатления от различните планини. В събота си беше нарисувано за лавина, с рязкото затопляне и вятър. Даже снегът над Осенов преслап се цепеше, въпреки 20-те си сантиметра.
Курсовете на Момчил Панайотов са страхотни, който го интересуват такива неща, БАССЕС доста работят по въпроса с лавините.
По улеи не се суркам и не съм се, но по склонове - да. След като една снежна дъска ме повлече (като пешеходец) и ми беше за втори път, а звукът от цепещият се под телесата ми склон ми изкарваше акъла няколко пъти без последствия, взех да се интересувам и чета доста, но гаранция няма никога, ако да знам как да правя различни профили и да ги разчитам уж. За лавина са нужни две неща - сняг и наклон. Другото са надежди (на мен няма да ми се случи) и субективно пресмятане на вероятности.

Тежкото остава за родителите на момчето.

Пон Яну 25, 2021 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv

Да Васко, жалко за симпатичните момчета и идеята да има такова нещо. Сега след този случай ...

Оставям едно интервю с тях, като спомен .. да почива в мир този симатяга. .

https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/s-visoka-skorost-izvan-pistite.html
Пон Яну 25, 2021 5:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ачо, имам 3-4 снимки на тръбите от непосредствена близост, ако са интересни мога да ги кача.
Диаметърът е по-скоро ок. 70 см, метър е много. Не и 20 см...

Пон Яну 25, 2021 6:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

dido написа:
Ачо, имам 3-4 снимки на тръбите от непосредствена близост, ако са интересни мога да ги кача.
Диаметърът е по-скоро ок. 70 см, метър е много. Не и 20 см...

Може , вече съм за очила Shocked
Калоян правилно казва , че истината е някъде по средата.
На връх Тодорка имах предвид улеите от север че са безопасни. Те нямат и клек в тях. Не удругите улеи от връх Тодорка към Демяница, които са от западната й страна. Те са същите като тези , които започват от лифтовата зона, но още по-дълги даже на този над хижа Вихрен си караха ентусиасти до краят на месец май ски.

Пон Яну 25, 2021 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Ачо, признавам, загубих се.
Тодорин връх за мен има 2 комплекта улеи, нито един към Демяница:

- западният комплект, който слиза към долината на Бъндерица;
- североизточният комплект, който слиза към Къркъмо.

Пон Яну 25, 2021 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Пардон, Дидо , грешка, искал съм да напиша Бъндерица , а съм писал Демяница. Алцхаймера си работи тихо.
Улеите достъпни от пистите на ски-зоната към Демяница са около местността Върла, и въпреки че са в гора, също си падат лавини. Там май редовно се губят тоже разни кашкавал - скиори.

Пон Яну 25, 2021 9:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 145, 146, 147 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 146 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.