ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 146, 147, 148 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
alexvan

Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
Калоян е прав...това, че сега порицавам някои дейстния на хора, не значи, че и аз не съм

https://m.facebook.com/groups/376909122439725/permalink/2206626866134599/
Пон Яну 25, 2021 11:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sirstevancho

Местожителство: София

Форумът ми е като втори дом от години и на всички ви дължа огромни благодарности за опита и споделеното безплатно знание относно всякакви теми, които живо вълнуват хора като мен. През всички тия години много казуси са ме водили до голям мерак за регистрация да си кажа и аз моето 200, но имам достатъчно печален опит от многото ми други интереси и форуми и в един момент си реших, че искам само добавената стойност на хора, видимо знаещи много относно нещо, което ме вълнува и предпочитам да оставя настрана споровете. Опитът ми показва, че в крайна сметка хора с възпитание, опит и експертиза рано или късно достигат до това, което е ценно да се извади от един дълъг спор и реших, че за мен е по-ценно да се поучавам от това дарено знание вместо да се натиря в мерене на знаете какво. И лонг стори шорт - оттогава само си чета. За което пак - благодаря на всеки човек в този прекрасен форум - дължа ви много.

Няма да се впускам в защита на това колко меродавен съм като събеседник - колкото и да се кефя на катерачи - катерач не съм. Алпинист - не съм и върхове над 5000 нямам. Извинявам се, че изобщо тръгвам в тая посока на това да се легитимирам - правя го от уважение към общността тук, тъй като ми е дала много и го рекламирам пред всеки, за който намирам, че има смисъл. Планинар съм и обожавам планината - когато говорите за върхове и местности знам къде се намират, как се стига до тях, на какво отстояние са и какво представляват. Ял съм и съм пил на маса с повечето от "известните ни" хора по чукарите, намирали сме си приказка и раздумка, качвал съм се и за час и половина на Мальовица, качвал съм се и за 3,5 ч - губил съм се до х. Рай, бил съм и подсти бедстващ на 30-40 мин от Синаница. Скатов ми е изяждал суджука от приятели дарен дето се вика - просто щото е много рядък домашен конски, пък веган може да си в останалите 364 дни в годината, но тоя суджук е един път. Пак - всичко това казвам с целта да защита тезата си, че не се имам за никакъв в тия среди, но ги уважавам и то много.

Понеже се имам за гост тук - съжалявам за дългата прелюдия, но се чувствах длъжен да оправдая включването си. Правя го с линк към една статия. Познавам хората в това уравнение и ми е болно да пиша, но чувствам дълг към тях - особено към "треньора", както на много места, вклч. и тук се нарича. Горе сте дали линк към интервюто им по БТВ.

Борис е може би най-добрия ни фрийрайдър със сноуборд, Борислав е скиор. Разбира се - треньор и старши в т. нар. по много медии "национален отбор по фрийрайд" следва да го учи на "фрийрайд" култура, независимо от возилото. Това и предполага самата фрийрайд платформа и култура.

Регистрирах се във форума за да споделя тая статия основно като мнение, което не прочетох тук, а според мен си струва да се прочете. Не го давам като отговор, не го давам като отявлена теза или като затапване. За мен ценното в този форум винаги е било това, че истината се ражда в дискусията. Регистрирах се за да дам една важна гледна точка, която според мен - тук липсва. Гледната точка на хората, които карат фрийрайд и защо го правят.

Надявам се не обиждам никого Smile Аз също съм скиор и съм карал шашаво едно време, все пак Борис ми е набор, че и съученик и в една среда сме вирели - бягахме от даскало за да караме. Състезавали сме се - той с борд, аз - със ски. макар да не сме се чували/виждали от години. Всички сме правили луди неща някога. Не всички са го превърнали в професия.

Високорискови спортове. Спортове с висок риск. Дискусията къде започва рискът и къде спира е трудно осъществима. Аз когато вдигна 180 с колата ме хваща шубето, други хора стават легенди защото карат с по 320. Трети - загиват във зверска катастрофа.

Не искам да обиждам никого, особено тук - пиша с цялото смирение, на което съм способен.

Апелирам към уважение към чуждото мнение, кураж и умение на хора, които имат друго виждане и друг пулс:

http://www.360mag.bg/posts/82199

Пон Яну 25, 2021 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

sirstevancho написа:
... за опита и споделеното безплатно знание ...
...
Апелирам към уважение към чуждото мнение, кураж и умение на хора, които имат друго виждане и друг пулс:

http://www.360mag.bg/posts/82199

Няма да казвам „добре дошъл във форума“, защото виждам, че вече отдавна си в него. Поздравления за първото мнение.
Знанието в този форум не е безплатно – плаща се, като на свой ред споделяш опит и знание – в този форум или другаде.
С първото си мнение започваш да изплащаш натрупания към форума дълг. Дано първото мнение да не остане и последно.

Откъс от интервюто http://www.360mag.bg/posts/82199:

„Поводът винаги е един и същ – лавинен инцидент. Помията, която се изсипва в медийното пространство, социалните мрежи и сред обществото като цяло, е безпрецедентна за цял свят. Пострадалите се обрисуват като престъпници, безумци, а понякога даже и наркомани, които, тласкани от адреналин, целенасочено рискуват своя и живота на планинските спасители. Някои от тях, включително и самият шеф на БЧК, Христо Григоров, дават безумни обяснения как „екстремистите, под влияние на наркотици и алкохол, се чувстват безсмъртни“. Апелира се за забрани, заклеймяват ни за нарушители и ни определят като самоубийци. Журналисти преследват приятели на загиналите и ги питат дали чувстват вина, след като самите те са се борили до край, за да спасят живота им. Ефектът на доминото влиза в действие и всеки случаен лаик или медия подхваща недоволството и намира в един нещастен инцидент възможност да съди, да напада и да обвинява загиналите, приятелите им и всички като тях.
Дори пишейки тези редове, нещо в мен почва да кипи…

До каква степен трябва да си лишен от капчица човечност или мъничко ценностна система, за да съдиш и обиждаш загинал човек, който не е наранил никой?
...
...
...
Нека вземем за пример Австрия. Повечето четящи тези редове знаят, че там ските и сноуборда са начин на живот. ... Огромната част от хората, каращи извън пистите, са с лавинна екипировка и еърбег раници. Като цяло културата на каране е в пъти по-висока от тази в България. И въпреки всичко това, само за миналия сезон в лавини загинаха около 30 човека. Този сезон досега са 17. Излишно е да казвам, че след подобен инцидент, на никой дори не може да му хрумне да обвинява или да сипе грозни епитети за пострадалите или фрийрайдърите по принцип. ...

... Загиналите и техните близки се оставят на спокойствието и скръбта им… Най-нормалното човешко нещо.
...
...
...
И тук идва въпросът ми към всички. Защо само в България лавинните инциденти не се приемат и отразяват като всеки друг такъв? Ние убили ли сме някого? Или наранили? Откраднали? Измамили? Не, драги съдници. Ние просто живеем живота, който сме избрали.

Валери Пелтеков и Борис Първанов
Създатели и редактори на документалния фрийрайд проект „Hunting Lines“

Текст: Валери Пелтеков“

Като стана въпрос за гледни точки – остана да разгледаме гледната точка на роднините и на спасителите.

Сещам се за една случка, за която прочетох преди много години. Доколкото си спомням, двама младежи (или повече) се качват късния следобяд на връх Вихрен с намерение да стигнат и да нощуват в заслон „Кончето“. Майката на единия младеж се обажда по телефона и младежът ѝ казва да не се безпокои, че са на връх Вихрен и ще нощуват на заслон „Кончето“. Майката влиза в интернет форум и задава въпрос колко е разстоянието от Вихрен до заслон „Кончето“, хората ѝ отговарят, тя вижда, че времето е много и младежите няма да успеят да стигнат преди мръкване до заслона – и майката се обажда на ПСС и ги моли за започнат спасителна акция за спасяването на сина ѝ.

Това е гледната точка на още една страна – тази на родителите и на близките хора.

В интервюто се пита:

„До каква степен трябва да си лишен от капчица човечност или мъничко ценностна система, за да съдиш и обиждаш загинал човек, който не е наранил никой?“
„Ние убили ли сме някого? Или наранили? Откраднали? Измамили?“

Много хора биха отговорили:
Да, наранили сте някого – родителите и роднините, които са ви отгледали.
Да, откраднали сте – средствата, усилията, тревогите и безсънните нощи на хората, които са ви отгледали.
Да, измамили сте – хората, които са ви направили човеци и са ви възпитавали да мислите и за другите, а не само „просто да си живеете живота“.

Гледната точка на ПСС: Източник – https://www.facebook.com/BulgarianRedCross/

Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross)
Понеделник, 25 януари 2021 г. в 12:14 ч.

По време на днешния брифинг във връзка с инцидента на един от Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско, при който в лавина загина 18-годишният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, директорът на ПСС на БЧК Емил Нешев заяви, че планинските спасители се озовават на място за по-малко от 10 минути, но за съжаление само констатират смъртта. “Районът е бил изключително лавиноопасен. Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът ѝ е от порядъка на километър. Това е огромна маса”, допълни той.

Лавинната опасност в планините остава висока, особено с оглед на очаквания снеговалеж и продължаващите бурни ветрове. Призоваваме всички да бъдат предпазливи и да не се поддават на емоциите за фрийрайд. Отново припомняме, че това е забранено в национален парк "Пирин".

Според Емил Нешев проблемът с фрийрайда не трябва да се решава със забрани “Tрябва да има разбиране и ясна политика на действие в тези терени. Цялата индустрия в зимната ски мода е насочена към фрийрайд. Трябва да се намерят начините, по които да се регламентира и да бъде надеждно охраняван. В света има обособени зони за фрийрайд, тези терени се поддържат, почистват, обезопасяват, има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти не съществуват“, каза още Емил Нешев.

ПСС отново Ви призовава: Не подценявайте условията в планината! Това е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. Лавинната обстановка в планините продължава да е сложна. Не предприемйте рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути! Информирайте се добре и следете прогнозата за времето!

#доброволци #ПСС #БЧК #лавина #зима #планина #ЗимаВпланината #безопасност
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Яну 26, 2021 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

https://bnr.bg/post/101410744/lavinna-bez-opasnost-i-friraid?fbclid=IwAR2n5LvxUpljZFh5xs2_T4flKyjFKpp9lYyt_tGgT622noF2goEf2Q5HC4A
Вто Яну 26, 2021 1:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

slavei написа:
https://bnr.bg/post/101410744/lavinna-bez-opasnost-i-friraid?fbclid=IwAR2n5LvxUpljZFh5xs2_T4flKyjFKpp9lYyt_tGgT622noF2goEf2Q5HC4A

В България има по-малко инциденти с лавини, в сравнение с алпийските страни, но все повече хора карат извън пистите, което е световна тенденция, особено засилила се покрай Ковид-пандемията и затварянето.

“Тоест, това е една ситуация, от която ние не можем да се крием. Ако искаме да сме страна, която развива планински туризъм, трябва да започнем да разбираме какво е планински туризъм”.

Имам въпроси:
1. По принцип разрешено ли е карането извън пистите?
2. Имало ли е забранителни табели на мястото на конкретната злополука. Ако е имало - има ли наказателна отговорност за нарушаването на забратата и каква е тя. Ако е нямало - каква е причината да няма?
3. Планинският туризъм по света включва ли каране извън пистите и при какви условия?

Не карам ски, не заемам позиция, просто не ми е ясно. Ще съм благодарен ако знаещите отговорят.
Вто Яну 26, 2021 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

Карането на ски подлежи на същите забрани като тези за останалите туристи, както и да се разделят и групират те (вело, пешеходни и други). В паркове и резервати придвижването може да става само по маркирани пътеки. Преминаването през обекти от значение за националната сигурност (военни обекти, вододайни зони, зони за производство на ел. енергия) е забранено. На всички останали места преминаването (пеш, с колело, с шейна, ски, сноуборд, лагерна количка и пр.) е разрешено както намерите за добре. Доколкото улеите са на територията на парка - преминаването оттам е забранено, независимо дали със ски или пеш. При карането на ски извън пистите на някоя ски-зона, не важи застраховката за ски-зоната, където си плащате лифта.

Няма нищо сложно в правилата. Те важат за такива като мен дето се спускат по необработени склонове, както и по суркащите се по улеи. Аз търся леко и безопасно прибиране след изкачване, хората по долините и улеите търсят адреналин.
Владоффф беше писал някъде за споразумение за катерещите в района на Мальовица, щото и това е преминаване извън маркираните пътеки на територия на национален или природен парк.

Вто Яну 26, 2021 2:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
rumen radev

slavei написа:

Слави, благодаря ти за линка - надявам се да се разбере, че не са отишли да спускат улей (безумно опасно в случая, но и безсмислено), а гористото ребро. Да, снегът е набит в прагчетата, а и гората там се кара. Но веднъж, че е много стръмна и тръгне ли сняг - няма спиране, а и особено в началото нерядко се върти в чашите.
Уви, случват се гадни неща и в гора - ето от по-миналата година, подобно беше и при Камен и приятели на Яворов ...
Много тъжно!
Огорчаващи са и коментари, но и при споменатата злополука на Яворов беше така ...
Не очаквам отношението да се промени.
Вто Яну 26, 2021 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

rumen radev написа:
Уви, случват се гадни неща и в гора - ето от по-миналата година...

За случая от преди две години бе писано доста тук. Появи се и анализ, какъвто рядко виждаме в други случаи...

Вто Яну 26, 2021 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

lz1fw написа:
slavei написа:

В България има по-малко инциденти с лавини, в сравнение с алпийските страни, но все повече хора карат извън пистите, което е световна тенденция, особено засилила се покрай Ковид-пандемията и затварянето.

“Тоест, това е една ситуация, от която ние не можем да се крием. Ако искаме да сме страна, която развива планински туризъм, трябва да започнем да разбираме какво е планински туризъм”.

Имам въпроси:
1. По принцип разрешено ли е карането извън пистите?
2. Имало ли е забранителни табели на мястото на конкретната злополука. Ако е имало - има ли наказателна отговорност за нарушаването на забратата и каква е тя. Ако е нямало - каква е причината да няма?
3. Планинският туризъм по света включва ли каране извън пистите и при какви условия?

Не карам ски, не заемам позиция, просто не ми е ясно. Ще съм благодарен ако знаещите отговорят.

Както Васко го е писал горе, единственото ограничение човек да бъде на това място иде от статута на Националния парк.
Забраните в границите на парка не са абсолютни, те зависят от това в коя паркова зона попада съответния терен.

Тук иде следващия логичен въпрос - как се съблюдава ограничителния режим? Отговор - това е работа на парковата охрана. Сценарият за недопускане на скиорстване по тези места тогава би трябвало да изглежда така: под улеите стоят паркови рейнджъри, които дебнат на гюме скиорите и бордистите при реката, снимат с камера нарушението, задържат нарушителите и късат билетчета с глоби.

Друг начин да се спре това, не виждам.

Вто Яну 26, 2021 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38

rumen radev написа:
slavei написа:

Слави, благодаря ти за линка - надявам се да се разбере, че не са отишли да спускат улей (безумно опасно в случая, но и безсмислено), а гористото ребро. ...

При цялото ми уважение, позволете да не се съглася.

Валери Пелтеков (съотборник на загиналия Борислав Гарибов) твърди това – че не са отишли да спускат улей, а ребро.
Как така „тези улеи реално никога не ги караме“, а сега Борислав Гарибов решава да напусне реброто и да кара в улея?
Защо решава да кара в улея, след като „реално никога“ не карат в улеите?
Защо решава да наруши първоначалния план да се спуска по реброто?
Как така Борислав Гарибов „навлиза в улея и активира лавината, но не е карал там“?
Борислав Гарибов карал ли е в улея, или не е карал в улея, когато лавината е започнала да пада?
Think

Не знам, но на мен тези думи ми звучат като оправдание, опит за оневиняване и опит да се замаже инцидента.

“Бобо и неговият приятел са имали за цел да карат по реброто, не да се спускат по улея. Те са били отгоре, на горското ребро, между Горски и Първи улей. Там е бил планът да карат. Бобо прави едно траверсиране, с което напуска по-безопасната зона на реброто - така навлиза в улея и активира лавината, но не е карал там и не е бил планът да карат там.

Тези улеи реално никога не ги караме, дори да са много безопасни условия - първо, защото винаги има потенциална опасност, второ - не представляват интерес откъм терен за по-опитни карачи. Винаги гоним ребрата, които откъм лавинна опасност са много по-безопасни от улеите” - обяснява съотборникът на Бобо, Валери Пелтеков.

Вто Яну 26, 2021 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
planinar

sirstevancho написа:
Скатов ми е изяждал суджука
Oops Protest Protest Protest

Въй, въй, въй.
Вто Яну 26, 2021 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ами на никой не му се умира да ви кажа. Обаче реално ако се замислите колко ситуации се получават. Вие реално винаги ли правите нещата по най-добрия начин, или по-вечето пъти ви се разминава и без да разберете ?

Аз дето се имам за страхлив и предпазлив съм изпадал в различни такива, в тези моменти обикновено се натрупват много дребни неща и знаци, на които не им обръщаш внимание, или нещо те кара да не им обръщаш внимание. И да ви кажа колкото и да си разумен, някой все едно те тегли натам и обикновено почти нищо не може да направиш, тогава стават тези неща.

За всичко е така и всяко едно човешко занимание. Като започнем от карането на коли и всяка една елементарна дейност.

Повечето от нас като нарушават постоянно правилата за движение в националния парк, защо не ходят да им късат билетчета ?

Да се върна на това, в този момент в който момчето е навлязло в този улей, може да са много причините. Кратко колебание, един завой, объркване , дори не е задължително да го е направил с цел. Както и да е ...

Да имаше долу на гюме Дидо преди време ги чакаха и ги караха в аресата. Има чужденци, които идваха специално да карат тези улеи, не наркомани, а истински такива скиори - спортисти. В крайна сметка резултата е никакъв ..
Не са само българи, дето ги правят тези неща.
Защото ако не са тези улеи, ще бъдат други и трябва да се спре с това безмислено заклеймяване, поне за мен ..
Сря Яну 27, 2021 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

rumen radev написа:
...надявам се да се разбере, че не са отишли да спускат улей (безумно опасно в случая, но и безсмислено), а гористото ребро. Да, снегът е набит в прагчетата, а и гората там се кара. Но веднъж, че е много стръмна и тръгне ли сняг - няма спиране, а и особено в началото нерядко се върти в чашите...

Румене, добре знаеш, например че във вековна гора, има няма неколкостотин метра от х.Плевен, на пътеката за Водните дупки често пада страшна лавина. На Скакавица също падат лавини през гората над Висулките. Това, че е гора не означава нищо.
Като се обърне каруцата, пътища много. След няколко дни, като мине първоначалния шок, се започва друго - а сега да видим, нас, оцелелите, какво ще ни правят. И се започва, ама то не беше улей, ами май ребро му казваха. После ще се сетят, че те всъщност на съвсем другаде биле тръгнали, пък май се били "объркали"... В такива случаи човек е много изобретателен и често в крайна сметка се оплита в собствените оправдания.
Но не е в това въпросът. Всеки е правил, прави и ще прави безумия. Всеки може да се похвали какви идиотщини е правил, вярно някои повече, други по-малко, но съвсем праведни няма. Затова мисля, е безсмислено да се оправдаваме.
Какво може да се направи?
1. Най - лесното, и затова най-предпочитано от властите е да се наложи тотална забрана. Те винаги това правят и рядко се сещат за друго/а на нашите в частност им липсва и мисловен капацитет/. Само че със забрани никой никога не е успял да спре желаещите да се утрепят.
Аз лично смятам, че "правото" на един човек да избере как да умре не бива да се ограничава. Ако се спре дотук, явно нещата са ОК, затова, хипотеза номер две:
2. Да се оставят хората да правят каквото си щат. Също ОК. Само че тук има един тънък момент - тези, които иначе не им е мил живота, когато настъпи момента на истината, изведнъж забравят всички страшни закани, че не им пукало от нищо и се вкопчват "в живота". Ако има условия нещата да се проточат и дълго да не се знае как ще завърши случката, потърпевшите изпадат в едно особено състояние на духа. Често са склонни да минат и през трупа на другаря, само и само да отърват собствената кожа и в такива моменти е доста трудно да се овладееш и да мислиш трезво... Как съм научил тези неща не е за разказване, но пък slavei е бил свидетел и ще потвърди, как може в продължение на доста дълго време че и до последно да не е ясно дали потърпевшият ще го изкарат в чувал, в единия случай с отвор за лицето, да диша, или с вдигнат до горе такъв... И тогава се започват въпроси - "къде била държавата", къде бил тоя или оня. И последното, което се пита, ако изобщо се пита, е къде е бил ума на точно този, заради който се пита. И именно заради това, че се организира значителен обществен ресурс /спасителна операция, после болници и т.н./ за обществото като цяло е неприемливо толерирането на такива прояви.
Моето лично мнение е, че "спортове" като дискутираните фрирайдове, всякакви алпинизми, солови изпълнения от всякакъв род/включително нудистки зимни спринтове до Черни връх/, парашутизми, моторни -изми, гмуркания и т.н. с висок риск... от една страна не могат да се спрат, но от друга поне може да не се прокламират, може и да се ограничава финансиране и всякакви поощрения. Така задачата ще става неимоверно по-трудна и желающите да се затрият - по-малко. Сайтове прокламиращи колко било хубаво това - да се спират на момента. Не е хубаво и това го знае всеки прекарал няколко седмици в гипсово корито... Прави се изключително от келешлък, гъзарлък /до определена възраст/, а после, ако не премине - за избиване на комплекси. Но това малцина ще го признаят.
Не е нормално и никога няма да е нормално. Ако беше, Еверест отдавна щеше да е застроен с жилищни кооперации от по три входа.
И понеже не съм никакъв авторитет, за да си позволявам такива изказвания, да цитирам един безспорен авторитет, slavei знае кой е той - питаме го -защо не учиш сина си на нещото, което правиш цял живот и си много добър? А той отговаря - защото това е въпрос на личен избор. Когато стане на възраст сам да взема решения и реши, ще помогна доколкото мога, но зорлем да го тикам натам - НЕ!
Сря Яну 27, 2021 11:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

vladofff написа:
...
Какво може да се направи?
1. Най - лесното, и затова най-предпочитано от властите е да се наложи тотална забрана. Те винаги това правят и рядко се сещат за друго/а на нашите в частност им липсва и мисловен капацитет/. Само че със забрани никой никога не е успял да спре желаещите да се утрепят.
Аз лично смятам, че "правото" на един човек да избере как да умре не бива да се ограничава. Ако се спре дотук, явно нещата са ОК, затова, хипотеза номер две:
...
Моето лично мнение е, че "спортове" като дискутираните фрирайдове, всякакви алпинизми, солови изпълнения от всякакъв род/включително нудистки зимни спринтове до Черни връх/, парашутизми, моторни -изми, гмуркания и т.н. с висок риск... от една страна не могат да се спрат, но от друга поне може да не се прокламират, може и да се ограничава финансиране и всякакви поощрения. Така задачата ще става неимоверно по-трудна и желающите да се затрият - по-малко. Сайтове прокламиращи колко било хубаво това - да се спират на момента. Не е хубаво и това го знае всеки прекарал няколко седмици в гипсово корито... Прави се изключително от келешлък, гъзарлък /до определена възраст/, а после, ако не премине - за избиване на комплекси. Но това малцина ще го признаят.
...

Може например да се постъпи като с тютюнопушенето – имаш право да пушиш, но на определени места и на кутиите с цигари има надпис „Пушенето убива“, както и нелицеприятни снимки на последиците от тютюнопушенето.

По същия начин може да задължат сайтовете в интернет, които дават информация за фрирайда и които рекламират фрирайда, да изписват с главни букви, че фрирайдът е опасен и че има вероятност да умреш, а може да публикуват и снимки на затрупани и размазани от лавини.

Това са просто идеи, за да се види, че има какво да се направи, а не да вдигаме ръце с оправданието, че това е световната мода и в България няма какво да се направи, защото трябвало да сме в крак с чужбината.

-------------------------------------

Eдна спасителна акция с щастлив край: Smile

Източник: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1697396080431190&id=141827742654706

ПСС отряд Кюстендил/Mountain rescue team Kyustendil
Сряда, 27 януари 2021 г. в 09:27 ч.

На 26.01.2021г., около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до х. Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.

Публикуваме тази информация не за да критикуваме пострадалия, а всеки който обича планината и иска да пребивава в нея, да си направи изводи за себе си и да не повтаря вече допускани грешки.

Сря Яну 27, 2021 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

planinar написа:
sirstevancho написа:
Скатов ми е изяждал суджука
Oops Protest Protest Protest

Въй, въй, въй.

Е, сега му таковаха таковинката... Very Happy Не може Първият Веган да направи такова нещо! Не може! Той прави други неща, щото ги може, а ние, както стана ясно, трябва само да му се дивим в захлас(или транс).

vladofff написа:

Не е нормално и никога няма да е нормално. Ако беше, Еверест отдавна щеше да е застроен с жилищни кооперации от по три входа.
И понеже не съм никакъв авторитет, за да си позволявам такива изказвания, да цитирам един безспорен авторитет, slavei знае кой е той - питаме го -защо не учиш сина си на нещото, което правиш цял живот и си много добър? А той отговаря - защото това е въпрос на личен избор. Когато стане на възраст сам да взема решения и реши, ще помогна доколкото мога, но зорлем да го тикам натам - НЕ!

Има резон! ръкопляскания Владов, сравнително до скоро нямаше да ти ръкопляскам за това, обаче попрочетох някои неща, други препрочетох. Сега, остарявам, еволюирам или просто затъпявам. Wink То дали не е едно и също...

Сря Яну 27, 2021 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 146, 147, 148 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 147 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.