|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
ferdi_mruvkata
|
|
От Калофер до с. Тъжа през в.Ботев . . . ама друг път :) |
|
Реших и аз да споделя малко балкански преживявания от последните почивни дни
Идеята на ходенето беше от Калофер да стигнем до заслон Ботев за 1 ден, да спим там, на другия ден да спим на хижа Триглав и после да си слезем от там през екопътеката.
Идеята хубаво, ама изпълнението
Доста се замотахме с тръгването от Калофер - в 12:45 тръгнахме от площада и пеш до паниците . . ебаси ужаса по тоя хасфалт. И никой не спря на стопа. Не че имаше и коли много де
Та след един час до паниците поехме нагоре. От там вече лесно зяпахме красотите и си крачихме към Рай. Взехме го за около 2:40 часа. Ядохме бобец и решихме да продължаваме към заслон Ботев. Тука да вметна че х. Рай ми е една от противните и хич не ми се оставаше там. Та в 17:30 поехме към заслон Ботев. . . ама по лятната пътека. Това беше най доброто и най лошото решение за деня
Най доброто защото красотите на които се насладихме с дружката бяха просто неземни. Събуждащата се природа, потоците, водопадите от скалите. Уникално.
Най лошото решение защото нещо не си преценихме силите. Имаше няколко преспи и потоци които преминахме трудничко с прехвърляне на раници и разни други акробатични изпълнения Та в 20:15 бяхме на петолъчката. . .доста изморени вече. Ама нали главите не ни слушат . . мислехме да си слезем на Левски да нощуваме, но все пак бяхме тръгнали към заслон Ботев. Та поехме по зимната нагоре, по лятната имаше доста големи преспи и решихме че няма да е готино на челник да се ходи там (а да, очаквахме малко и на челници да повървим). И всичко вървеше почти по план, докато Балкана реши че ние на заслона няма да спим. някъде към 9 часа в рамките на 5 мин излезе страшна буря, вятъра на моменти искаше да ни занесе в Априлци , довлече страшно гъста мъгла. Дневната светлина изчезна напълно и стана доста . . . неприятна ситуация. Тука имаше момента на паника и мисли от рода. . ."ей ся ако не ни пишат по форумите и нас". Но в следващия момент се мобилизирахме и решихме да нощуваме там, на билото на връх Жълтец. Малко преди последната дневна светлина да изчезне и да се сгъсти мъглата видяхме една камара камъни. Отидохме при тях и се свихме така че да ни пазят завет. Тука паниката още преобладаваше. Ръцете ни измръзнаха само докато си облечем по дебелите дрехи. След около 5 мин настъпи и мобилизацията. Реконструирахме камарата камъни на стена, сложихме дъждобрана така че да не духа през стената, навлякохме се, разчистихме зад стената и се свихме да чакаме по добри времена . Тука вече си помислих как двойката дето беше загазила из пирин зимата оцеляха при доста по отрицателни температури. Рекох си че май ще изкараме ноща и се поуспокоихме. Особено като си почуствах пръстите на ръцете бях много щаслив.
И така след като се окопахме зачакахме сутринта. Имахме известно количество екипировка . . спален чувал, полари, яке и прочие. вятъра брулеше без да има намерение да се отказва.
Към 3 часа мъглата се вдигна, стана изключително ясно. . цяла северна българия светкаше на петна, звездите бяха в пъти повече от обикновено, луната светеше и разбирасе зловещия червен цвят на антената на ботев Въпреки ясното време, решихме да останем на място щото не беше ясно колко още щеше да е ясно, тва трябва да е ясно И добре направихме защото малко по късно мъглата пак дойде. Вятърът продължаваше да шиба. В 6 станах свидетел на уникален изгрев. За жалост не снимахме, не ни беше до снимки. Беше си студено, водата ми имаше лед. В 6и30 събрахме нещата в раниците и айде към хижа левски. След цялата безсънна нощ и цялото ходене от предния ден си имахме сериозна нужда от почивка. Мъгла пак си имаше надолу към левски ама си е друго да има дневна светлина.
И така към 11:30 слязохме на хижата. Доста време ни отне слизането щотото след петолъчката по пътеката към хижата решихме да си починем малко на една ливада...... и сме заспали. час и половина блажен сън. От тук на сетне не е интересно. на хижата ядохме, мотахме се , спахме и т.н. А да , пихме бири.
На другия ден трябваше да се слиза, ама като сме го вървели от Левски до Карлово не веднъж . . кво да правим, не ни се ходи пак там, а и е прекалено лесно. Та тръгнахме да търсим пътеката над хижата която на картата я дават немаркирана, а си стига до хижа Равнец уж. Та беше доста интресно да се ходи в тази дива и непокътната гора. Видяхме следи от баба Меца. Хммм, добре че не я видяхме и нея.
В общи линии намерихме някакъв път до билото и хванахме колците към Равнец. От тук на сетне свърши старопланинската забава и почна най гадната част от преходите. . слизането!!! А към Равнец се оказа СЛИЗАНЕ Подбиха се малко краката ама . .рисковете на професията
Това е малката разходка която си спретнахме. Аз останах много доволен. Сцепихме се от ходене, малко сървайвър, почивка. . .
Вече си имам и втора обеца на ухото като ходя из Старата Също така ми стана и още по любима след тези 3 дни горе.
П.С. Извинявам се за неграмотното писане ама неа време за козметика - пунктояция, малки главни букви, членове разни и т.н.
|
|
|
Сря Май 12, 2010 12:00 pm |
|
 |
matix
|
|
|
Мда, интересно преживяване сте имали
Няколко дни преди да минете от там и аз избрах зимната пътека за Ботев на "петолъчката". После в заслона ми казаха, че съм можел да мина и по лятната, но при положение че като бях на кръстопътя видях как кулите на Ботев изчезнаха в мъгла, а след 2 минути и целия връх го нямаше, реших, че по-сигурно ще е по зимната. Докато се напъвах нагоре и мен ме обгърна мъглата, но от кол до кол се виждаше. Горе на Жълтец се оправих някак и като стигнах до разклона за х. Плевен мъглата се пораздуха и си продължих към заслона. В мъгла gps-a много помага, не толкова да показва пътя, колкото да ти дава малко увереност и да помага да не подминеш някоя важна точка от маршрута 
_________________ Мартин
mmartinov.com |
|
|
Сря Май 12, 2010 1:09 pm |
|
 |
Евгени
|
|
|
Опасна ли е в момента пътечката нагоре по Башмандренска река, че заобикаляте чак през петолъчката от х.Рай за заслон Ботев? След седмица и аз мисля да мина нататък, не че положението няма да се променило дотогава де.
_________________ http://evgeniyonkov.blogspot.com |
|
|
Чет Май 13, 2010 5:50 pm |
 |
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
ами незнам дали е опасна, ама гледахме на картата че не е маркирана, а и по принцип в този район маркировката куца, та решихме да не си правим излишни експерименти Иначе от петолъчката пътеката се виждаше и нямаше сняг, не ми се стори опасно. може да се пробвате ама в нормален час от деня
ето и малко снимки от разходката
http://picasaweb.google.bg/ferdi.mruvkata/HizhaRayLevskiRavnec#
|
|
|
Пет Май 14, 2010 12:44 am |
|
 |
vladoniki
|
|
|
Кольо, супер разходка! Браво! Сезон 2010 открихте ли го вече? 
|
|
|
Пет Май 14, 2010 7:57 am |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
Няма Кольовци тука
Той сезона не е прекратяван 
|
|
|
Пет Май 14, 2010 9:52 am |
|
 |
vladoniki
|
|
|
 |
 |
Няма Кольовци тука
Той сезона не е прекратяван  |
Гусин Колев, видях те на снимките, не може да се скриеш... 
|
|
|
Пет Май 14, 2010 10:03 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
Да, позната история. Не знам каква е била обстановката точно, но самия маршрут от Калофер до заслона може да се прецизира така:
1. Вместо към Паниците минавате от Калофер по горния път, този който тръгва към Калоферски манастир(мъжки манастир), но се отклонявате от него по някое време. Асфалта е много по-малко. Ако сте с автобус, слизате в началото на Калофер (на първата спирка, след паметника на Калифер войвода), а не чак на центъра и хващате по улицата отсреща на север.
2. Това "петолъчката" предполагам е Дюза? Ако е така, прекарали сте се. Трябваше да хванете пътеката зад Башмандра, ако позволяват условията. Така спестявате много и щяхте да стигнете заслона на време.
Слизането от билото към х.Равнец вярно е доста неприятно, но пък качването по същия маршрут посред лято в жегата е съкрушително. Не бих го повторил и с бой.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пет Май 14, 2010 10:45 am |
 |
 |
planinar
|
|
|
|
Пряспата в дерето над Башмандра се запазва до края на май, че и след това, но не е проблем да се мине от там – заобикаля се над пряспата (в ляво) и по този начин се пести повече от час. Разстоянието от Башмандра по дерето до коловете на „официалната” маркирана пътека е 10 мин...
|
|
|
Пет Май 14, 2010 12:55 pm |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
понеже съм се затривал в този район и друг път реших да си карам по известния мене маршрут. но, другия път ще я издиря тази пътека То се оказа доста по забавно да се ходи по немаркирани пътеки
Иначе, като слязохме преди гората на Равнец и като погледнах нагоре . .. някакси го изживях качването в главата си и мисля че не е оферта да се катери от там, особено при 35 градуса жега. За такива условия пътеката покрай Суха река няма равна
ЕДИТ: като споменах че и друг път съм се затривал там се сетих че случката даже е овековечена http://www.befsa.com/forum/showthread.php?t=3541 
|
|
|
Пет Май 14, 2010 1:52 pm |
|
 |
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
Кой е този заслон "Бункера"? Къде горе-долу се намира?
|
|
|
Нед Май 16, 2010 10:27 pm |
 |
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
 |
 |
Кой е този заслон "Бункера"? Къде горе-долу се намира? |
по пътеката към хижа Равнец, в дясно се пада на 10 мин от петолъчката
|
|
|
Пон Май 17, 2010 9:43 am |
|
 |
mihaela10
|
|
|
Това е то Стара Планина - "голямо ходене, малко сървайвър" и голям душевен релакс! Много хубави снимки сте направили! Поздравления!
|
|
|
Вто Май 18, 2010 6:46 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|