Кисели млека
Ристе, купувал съм в "Била" от този кози кашкавал "Мероне" и беше много добър, ама тогава беше на промоция, а сега скъп, даге!
Васко, сигурен ли си, че закваските в България и Гърция са толкова различни заради границата между двете държави? На вкус съвпадат. Наша приятелка в Атина, която е българка, просто купува кутия прясно мляко, заквасява го и на сутринта ядем чудесно кисело мляко. Такова, каквото беше българското в ония старите големи легени преди години. Идеята ми бе да сравня не киселите млека в магазините - дума да няма!, а пресните. От нашите нищо не става.
Пет Юли 27, 2018 2:50 pm
dido
Гърците нямат кисело мляко, освен някакво цедено дето е за салати само.
Гърците нямат кисело мляко, освен някакво цедено дето е за салати само.
Е, как да нямат... Вярно, че не във всеки магазин го има (по-често в по-малките може да бъде намерено) и е доста скъпо, но затова пък има нещо общо с овчето кисело мляко на Безбог от преди четвърт век.
Продават го в малки пластмасови кутийки с форма подобна на тези от хайвер у нас.
Има и по-големи опаковки в глинени съдове:
Между другото, замислете се колко от продаваните у нас т.нар. "кисели млека" са в опаковки, които са по-широки отколкото високи...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 31, 2018 3:58 am
vaskoo
Сотиров, за закваските съм сигурен, поне за промишленото производство. И по роднинска и по приятелска линия черпя информация от извора. В мандрите ориентирани към магазинна дистрибуция, съотношението между лактобацилус Булгарикус и останалите бактерии в закваската се следи до десети от процента и е подчинено на предпочитаният вкус на местния пазар. Използваните растителни мазнини и сухо мляко се отразяват на закваската също. Киселото мляко няма нищо общо с йогурта като полезни свойства. А булгар бактерията и има на много места, но на днешната бг територия се развива най-добре. Просто не можем да сравняваме ябълки с круши. Аз тествам тука (от Мугла до Буйново) сичкото ядене как им се е получило, и така две седмици ... И думам на търбуха "разтягане се кожо"
Имам предложение - зЕми внуците, аз мойто диване и да направим едно оденье по вилаета на Ристо от Ястребец до Чакър или пък нещо по Мечит, Витоша, пък аз ша разкажа подробно. Това за 11-ти или 18-ти уикендите.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Авг 03, 2018 10:09 am
ivailo.hr
Аз пък имам приятелка, която работи в представителстовото на една от най-добрите фирми за аромати в Европа. Производители на млечни продукти купуват аромати на коза, овца и т.н., производителите на алкохол аромати на мускат и т.н., а ние си мислим, че ядем нещо...
Сметката е много проста:
1. Няма такова животно, което да дава мляко непрекъснато, целогодишно;
2. Като следствие от 1. няма такова животно (истинско сирене и кашкавал), което да е във веригите, защото те искат постоянни и целогодишни доставки;
3. Остава вратичка за оправдание на производители и търговци (сиренето и кашкавала от време на време през годината е от дълбоките запаси, ще рече зрели, та презрели) - аз поне такова животно не съм виждал.
Кравите дават мляко целогодишно, а млякото се консервира чудесно с вакуумно изсушаване до сухо мляко на прах.
Разбира се, качеството може да варира от едната до другата крайност, но това не зависи от технологични фактори и наличие на суровина.
Съб Авг 04, 2018 10:23 am
ДИАНА
Млечните продукти на две мандри, които купувам от магазина - едната е по-популярна - "Домлян", близо до гр. Карлово,
а другата не е така широко позната - "Родопчанка" - с. Бял Извор, общ. Ардино, обл. Кърджали.
Хубави продукти съм купувала от мандрите в с. Равногор, над гр. Брацигово и от с. Черна Места, недалеч от с. Юндола.
Хората си държат на качество и традиции!
Това лято заради дъждовете, количеството мляко от стадата, които са на паша е по-малко.
Кисело мляко си квася целогодишно, но мандрите с хубаво сирене, кашкавал и масло - никога не подминавам.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
1. Няма такова животно, което да дава мляко непрекъснато, целогодишно;
Не е точно така. Ето какво пише в уикито: " Нормално лактационният (дойният) период при кравите за мляко е 305 дни". Значи годината се покрива без проблем, след като кравите няма да раждат в един и същ ден.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Дек 13, 2019 6:16 pm
bobbyfm
Vedrin, дай име или адрес на магазин в София (ако има такъв тук), моля.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети