Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Re: А доматите- с колците
tzezko написа:
Йосарян написа:
...……….. направо от пакетчето
И после изобщо не ти прави впечатление, че тоалетната хартия е перфорирана....
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Съб Авг 10, 2019 3:45 pm
Тодор (Тошко)
Регистриран на: 02 Дек 2014 Мнения: 234 Местожителство: от Шумен
Френска преса
От както Angel ми "даде" идеята за френска преса си я нося по планините, жената я носи де, защото аз съм щял да я счупя.
Само че се разрових за начина на приготвяне и дъщерята на един колега ми каза точния начин, беше стигнала до управител на Старбъкс в Шотландия.
20 грама кафе е за една малка преса от Икея 360мл, като заври водата, сипвам малко в пресата да се стопли, прехвърлям я в едната чаша в която ще се пие кафе, после слагам кафето и наливам 1/3 от водта, разбърквам с дървена лъжица, слагам капака и чакам 30 секунди, после доливам до горе и пак разбърквам, слагам пак капака и така общото време трябва да стане 4 минути,( купих си пясъчни часовници по минути от китайците, ползвам два, един за 30 сек. и един за 4мин.) натискам буталото леко, трябва да слезе само от тежеста на ръката, разсипвам в две чаши и се кефя.
По този начин приготвено, усетих такива аромати, каквито по никой друг начин не могат да се усетят.
Пон Авг 12, 2019 7:27 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1976
Re: Френска преса
Тодор (Тошко) написа:
От както Angel ми "даде" идеята за френска преса си я нося по планините, жената я носи де, защото аз съм щял да я счупя.
Само че се разрових за начина на приготвяне и дъщерята на един колега ми каза точния начин, беше стигнала до управител на Старбъкс в Шотландия.
20 грама кафе е за една малка преса от Икея 360мл, като заври водата, сипвам малко в пресата да се стопли, прехвърлям я в едната чаша в която ще се пие кафе, после слагам кафето и наливам 1/3 от водта, разбърквам с дървена лъжица, слагам капака и чакам 30 секунди, после доливам до горе и пак разбърквам, слагам пак капака и така общото време трябва да стане 4 минути,( купих си пясъчни часовници по минути от китайците, ползвам два, един за 30 сек. и един за 4мин.) натискам буталото леко, трябва да слезе само от тежеста на ръката, разсипвам в две чаши и се кефя.
По този начин приготвено, усетих такива аромати, каквито по никой друг начин не могат да се усетят.
Готено ! Ще пробам. Най-добро кафе се оказа Ковим Арабика метална кутия, Бристот и Кимбо не струват в сравнение с него, Лаваца е само рекламен фишек не я слагам въобще в сметката. Цената им е една и съща.
Пресата задължително Икейска, направих грешката да купя една от Метро , лъскава неръждавейка/ същите са в Каюфланд / нищо не струва, пръстена й изпуска и оттам и цедката. Хвърлих я и взех още една Икейска . Спускането само с тежестта на ръката го правя несъзнателно, но става само с икейската преса , с другата нищо не става - натискаш и тя в един момент" гръмва", обръща се цедката вътре и всичко се умешва. Кафето не става бистро, а на супа.
И чаят става добре в такава преса.
Последната промяна е направена от аngel на Пон Авг 12, 2019 10:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 12, 2019 10:17 pm
joy_boy
Регистриран на: 21 Авг 2012 Мнения: 324
икейската стъклена ли е? (тошко пише "жената каза че ще я счупя")
аз пък си имам прилично канче на snowpeak и се чудех дали някъде се продават само "пресите" (буталото) и някак си да измисля двойна употреба
Пон Авг 12, 2019 10:22 pm
Trand
Регистриран на: 14 Юли 2010 Мнения: 69 Местожителство: Пловдив
Re: А доматите- с колците
Йосарян написа:
tzezko написа:
Йосарян написа:
...……….. направо от пакетчето
И после изобщо не ти прави впечатление, че тоалетната хартия е перфорирана....
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката.
Добра идея !
А по темата, правиш си половин литър от кафето, което си пиеш и обичаш и си го носиш - това са по 5-6 нормални кафета.
Вто Авг 13, 2019 12:00 am
joy_boy
Регистриран на: 21 Авг 2012 Мнения: 324
Re: А доматите- с колците
Trand написа:
Йосарян написа:
tzezko написа:
Йосарян написа:
...……….. направо от пакетчето
И после изобщо не ти прави впечатление, че тоалетната хартия е перфорирана....
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката.
Добра идея !
А по темата, правиш си половин литър от кафето, което си пиеш и обичаш и си го носиш - това са по 5-6 нормални кафета.
това разбира се е вариант, ама я си представи, че tzetzko освен една топка с тел, трябва да си носи и 2 туби с кафе (примерно ако минава ком-емине).. понякога е по-удобно да се приготвя на място .
Вто Авг 13, 2019 2:34 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1976
Стъклени са . Те са от две части - бутало с цедка и стъклено тяло. Могат да се разделят и буталото с цедка да се ползува на метален съд. Съмнява ме дали ще се получи, тъй като тънката част е прилепването на цедката към стъклото и захвата в горната част/той дава точното спускане надолу на буталото/ - в тия две възлови точки се провалят неикейските преси. Малката преса е 10 лв, голямата е към 17-18 лв. в Икеа.
Ето как се разделя, при слагането на кафето/чая. После така се разделя и за миене.
Да не се пропуска и затоплянето на чашата за кафе предварително, най-лесно става в микровълнова за 10 сек.
В тия жеги, тъй като ползувам голяма преса, каквото остане от кафето го наливам в буркан с винтова капачка. При наливането гледам да не е изстинало съвсем, защото като го сложа в хладилника капачката прави вакуум. Захарта се слага в буркана, за да се разтвори добре.Запазва се пълният аромат на кафето с днис дни. После следобед се отвяра и ето ти студено кафе със сламка в жегите. Няма нищо общо с бълвоча нескафе , който е отврат.
С френската преса, както каза Тошко, усещаш по десет нюанса на хубавото кафе само в една чаша. Различно е от еспресото.
Размери на продукта
Диаметър: 8 см
Височина: 17 см
Обем: 0.4 л
Размери на опаковката
Package Number: 1
Length: 17 см
Широчина: 14 см
Височина: 9 см
Gross Weight: 0.29 кг
Gross Volume: 2.0 л
UPPHETTA
френска преса за кафе/чай, 1 л, стъкло/неръждаема стомана
Размери на продукта
Диаметър: 10 см
Височина: 22 см
Обем: 1 л
Размери на опаковката
Package Number: 1
Length: 22 см
Широчина: 16 см
Височина: 12 см
Gross Weight: 0.48 кг
Gross Volume: 3.9 л
Вто Авг 13, 2019 9:02 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Имам преса Икейска, малка, счупихме каничката... Та ми е излишна и подарявам. Трябва да проверя диаметъра на кенче от бира, дали не може да се приспособи нещо...
Освен турско, чувал съм да го наричат също и гръцко, кипърско, македонско, албанско, черногорско и т.н., но не и българско. Учените казват, че било най-здравословното в света:
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие".
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Авг 13, 2019 5:23 pm
ray
Регистриран на: 10 Авг 2016 Мнения: 1681
Мерси, Ведрине.
Последната промяна е направена от ray на Вто Авг 13, 2019 6:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 13, 2019 5:42 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1976
vedrin написа:
Освен турско, чувал съм да го наричат също и гръцко, кипърско, македонско, албанско, черногорско и т.н., но не и българско. Учените казват, че било най-здравословното в света:
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие".
Верно си го кръщават как си искат ....но.... ходя при турци по работа , за тях е задължително да черпят госта, и накрая кайве. Даваха ми все рядка Лаваца, която я оставяш, типична негърска пот. Те не знаят какво е късо еспресо и правят супа по една водна чаша от една доза . Гледам главният сайбия там с голям кеф си сърба кайве, и един път казах на кадъната, която обслужва масата - може ли да ми дадеш от това дето пие беят - турско кафе? Ама как, одма... Много - по хубаво е, от "гръцкото" и от нашето "турско". Следващият път като ходих, ме видяха случайно че му слагам захар викат йок недей , не може...Що бе? Не трябва да се бърка като е сервирано, кажи колко захар и ние ти я слагаме предварително. И верно се оказа, вече бях сипал захарта, даже не можа да се разбърка. Другия път като ходя ще го науча табиета и какво е кафето.
А чаят им е по-силен от кафето, 2 чая вечер и цела нощ си се ококорил...
Следващият път като ходих, ме видяха случайно че му слагам захар викат йок недей , не може...Що бе? Не трябва да се бърка като е сервирано, кажи колко захар и ние ти я слагаме предварително. И верно се оказа, вече бях сипал захарта, даже не можа да се разбърка. Другия път като ходя ще го науча табиета и какво е кафето.
Захар се сипва само при варенето -- кой колкото иска. Задължително питат при поръчване.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Освен турско, чувал съм да го наричат също и гръцко, кипърско, македонско, албанско, черногорско и т.н., но не и българско. Учените казват, че било най-здравословното в света:
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие".
По принцип не пия кафе, но в редките случаи, когато пия(веднъж годишно, примерно) е турско. Не знам как им се услаждат онези екстракти, екстракти на екстрактите, филтрати на екстрактите, "инфузии" на екстрактите...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети