|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
Re: А доматите- с колците |
|
 |
 |
 |
 |
...……….. направо от пакетчето  |
И после изобщо не ти прави впечатление, че тоалетната хартия е перфорирана.... |
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ... |
|
|
Съб Авг 10, 2019 3:45 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
Френска преса |
|
От както Angel ми "даде" идеята за френска преса си я нося по планините, жената я носи де, защото аз съм щял да я счупя.
Само че се разрових за начина на приготвяне и дъщерята на един колега ми каза точния начин, беше стигнала до управител на Старбъкс в Шотландия.
20 грама кафе е за една малка преса от Икея 360мл, като заври водата, сипвам малко в пресата да се стопли, прехвърлям я в едната чаша в която ще се пие кафе, после слагам кафето и наливам 1/3 от водта, разбърквам с дървена лъжица, слагам капака и чакам 30 секунди, после доливам до горе и пак разбърквам, слагам пак капака и така общото време трябва да стане 4 минути,( купих си пясъчни часовници по минути от китайците, ползвам два, един за 30 сек. и един за 4мин.) натискам буталото леко, трябва да слезе само от тежеста на ръката, разсипвам в две чаши и се кефя.
По този начин приготвено, усетих такива аромати, каквито по никой друг начин не могат да се усетят.
|
|
|
Пон Авг 12, 2019 7:27 pm |
|
 |
аngel
|
|
Re: Френска преса |
|
 |
 |
От както Angel ми "даде" идеята за френска преса си я нося по планините, жената я носи де, защото аз съм щял да я счупя.
Само че се разрових за начина на приготвяне и дъщерята на един колега ми каза точния начин, беше стигнала до управител на Старбъкс в Шотландия.
20 грама кафе е за една малка преса от Икея 360мл, като заври водата, сипвам малко в пресата да се стопли, прехвърлям я в едната чаша в която ще се пие кафе, после слагам кафето и наливам 1/3 от водта, разбърквам с дървена лъжица, слагам капака и чакам 30 секунди, после доливам до горе и пак разбърквам, слагам пак капака и така общото време трябва да стане 4 минути,( купих си пясъчни часовници по минути от китайците, ползвам два, един за 30 сек. и един за 4мин.) натискам буталото леко, трябва да слезе само от тежеста на ръката, разсипвам в две чаши и се кефя.
По този начин приготвено, усетих такива аромати, каквито по никой друг начин не могат да се усетят. |
Готено ! Ще пробам. Най-добро кафе се оказа Ковим Арабика метална кутия, Бристот и Кимбо не струват в сравнение с него, Лаваца е само рекламен фишек не я слагам въобще в сметката. Цената им е една и съща.
Пресата задължително Икейска, направих грешката да купя една от Метро , лъскава неръждавейка/ същите са в Каюфланд / нищо не струва, пръстена й изпуска и оттам и цедката. Хвърлих я и взех още една Икейска . Спускането само с тежестта на ръката го правя несъзнателно, но става само с икейската преса , с другата нищо не става - натискаш и тя в един момент" гръмва", обръща се цедката вътре и всичко се умешва. Кафето не става бистро, а на супа.
И чаят става добре в такава преса.
_________________ https://blogailiev.blogspot.com
Последната промяна е направена от аngel на Пон Авг 12, 2019 10:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Авг 12, 2019 10:17 pm |
|
 |
joy_boy
|
|
|
|
икейската стъклена ли е? (тошко пише "жената каза че ще я счупя")
аз пък си имам прилично канче на snowpeak и се чудех дали някъде се продават само "пресите" (буталото) и някак си да измисля двойна употреба 
|
|
|
Пон Авг 12, 2019 10:22 pm |
|
 |
Trand
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
И после изобщо не ти прави впечатление, че тоалетната хартия е перфорирана.... |
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката. |
Добра идея !
А по темата, правиш си половин литър от кафето, което си пиеш и обичаш и си го носиш - това са по 5-6 нормални кафета.
|
|
|
Вто Авг 13, 2019 12:00 am |
|
 |
joy_boy
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Може би трябва да се започне отделна тема за тоалетната хартия. Все пак това е важна част от екипировката. |
Добра идея !
А по темата, правиш си половин литър от кафето, което си пиеш и обичаш и си го носиш - това са по 5-6 нормални кафета. |
това разбира се е вариант, ама я си представи, че tzetzko освен една топка с тел, трябва да си носи и 2 туби с кафе (примерно ако минава ком-емине).. понякога е по-удобно да се приготвя на място .
|
|
|
Вто Авг 13, 2019 2:34 am |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Стъклени са . Те са от две части - бутало с цедка и стъклено тяло. Могат да се разделят и буталото с цедка да се ползува на метален съд. Съмнява ме дали ще се получи, тъй като тънката част е прилепването на цедката към стъклото и захвата в горната част/той дава точното спускане надолу на буталото/ - в тия две възлови точки се провалят неикейските преси. Малката преса е 10 лв, голямата е към 17-18 лв. в Икеа.
Ето как се разделя, при слагането на кафето/чая. После така се разделя и за миене.
Да не се пропуска и затоплянето на чашата за кафе предварително, най-лесно става в микровълнова за 10 сек.
В тия жеги, тъй като ползувам голяма преса, каквото остане от кафето го наливам в буркан с винтова капачка. При наливането гледам да не е изстинало съвсем, защото като го сложа в хладилника капачката прави вакуум. Захарта се слага в буркана, за да се разтвори добре.Запазва се пълният аромат на кафето с днис дни. После следобед се отвяра и ето ти студено кафе със сламка в жегите. Няма нищо общо с бълвоча нескафе , който е отврат.
С френската преса, както каза Тошко, усещаш по десет нюанса на хубавото кафе само в една чаша. Различно е от еспресото.
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Вто Авг 13, 2019 7:01 am |
|
 |
joy_boy
|
|
|
|
диаметрите на голямата и малката преса?
|
|
|
Вто Авг 13, 2019 8:23 am |
|
 |
stealth
|
|
|
UPPHETTA
френска преса за кафе/чай
Размери на продукта
Диаметър: 8 см
Височина: 17 см
Обем: 0.4 л
Размери на опаковката
Package Number: 1
Length: 17 см
Широчина: 14 см
Височина: 9 см
Gross Weight: 0.29 кг
Gross Volume: 2.0 л
UPPHETTA
френска преса за кафе/чай, 1 л, стъкло/неръждаема стомана
Размери на продукта
Диаметър: 10 см
Височина: 22 см
Обем: 1 л
Размери на опаковката
Package Number: 1
Length: 22 см
Широчина: 16 см
Височина: 12 см
Gross Weight: 0.48 кг
Gross Volume: 3.9 л
|
|
|
Вто Авг 13, 2019 9:02 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
Имам преса Икейска, малка, счупихме каничката... Та ми е излишна и подарявам. Трябва да проверя диаметъра на кенче от бира, дали не може да се приспособи нещо...
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Вто Авг 13, 2019 9:11 am |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5886 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Освен турско, чувал съм да го наричат също и гръцко, кипърско, македонско, албанско, черногорско и т.н., но не и българско. Учените казват, че било най-здравословното в света:
Why Greek coffee is considered healthiest in the world
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие".
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Вто Авг 13, 2019 5:23 pm |
|
 |
ray
|
|
|
|
Мерси, Ведрине.
Последната промяна е направена от ray на Вто Авг 13, 2019 6:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Авг 13, 2019 5:42 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
 |
 |
Освен турско, чувал съм да го наричат също и гръцко, кипърско, македонско, албанско, черногорско и т.н., но не и българско. Учените казват, че било най-здравословното в света:
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие". |
Верно си го кръщават как си искат ....но.... ходя при турци по работа , за тях е задължително да черпят госта, и накрая кайве. Даваха ми все рядка Лаваца, която я оставяш, типична негърска пот. Те не знаят какво е късо еспресо и правят супа по една водна чаша от една доза . Гледам главният сайбия там с голям кеф си сърба кайве, и един път казах на кадъната, която обслужва масата - може ли да ми дадеш от това дето пие беят - турско кафе? Ама как, одма... Много - по хубаво е, от "гръцкото" и от нашето "турско". Следващият път като ходих, ме видяха случайно че му слагам захар викат йок недей , не може...Що бе? Не трябва да се бърка като е сервирано, кажи колко захар и ние ти я слагаме предварително. И верно се оказа, вече бях сипал захарта, даже не можа да се разбърка. Другия път като ходя ще го науча табиета и какво е кафето.
А чаят им е по-силен от кафето, 2 чая вечер и цела нощ си се ококорил...
_________________ https://blogailiev.blogspot.com
Последната промяна е направена от аngel на Вто Авг 13, 2019 5:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Авг 13, 2019 5:52 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5886 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
Следващият път като ходих, ме видяха случайно че му слагам захар викат йок недей , не може...Що бе? Не трябва да се бърка като е сервирано, кажи колко захар и ние ти я слагаме предварително. И верно се оказа, вече бях сипал захарта, даже не можа да се разбърка. Другия път като ходя ще го науча табиета и какво е кафето. |
Захар се сипва само при варенето -- кой колкото иска. Задължително питат при поръчване.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Вто Авг 13, 2019 5:57 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Освен може би най-здравословно, то е и оригиналното кафе, за което има сведения, че са започнали да пият първо в южна Арабия (Йемен) през XV в., а малко по-късно -- в Персия и Турция, включително и у нас. Първото европейско кафе отваря врати в Рим през 1645 г., половин век след като папа Климент VIII го обявява за "християнска напитка", въпреки твърде гласовитите тогава призиви да бъде забранено "мюсюлманското питие". |
По принцип не пия кафе, но в редките случаи, когато пия(веднъж годишно, примерно) е турско. Не знам как им се услаждат онези екстракти, екстракти на екстрактите, филтрати на екстрактите, "инфузии" на екстрактите...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Авг 13, 2019 5:58 pm |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|