|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
martin555
|
До Бузлуджа и връх Хаджи Димитър през квартал Ябълка |
|
Кръгов преход по маршрута: от квартал Ябълка на град Габрово до паметника Бузлуджа и връх Хаджи Димитър (Бузлуджа), с изкачване през връх Курвина могила до билото и слизане през рид Копривата и Бялата река.
В прекрасните предпролетни дни, е грехота човек да не оползотвори слънчевите часове с изкачване на някой баир. Това разбира се се случва в компанията на жужащи в ниското пчелички и песни на птици, сред цъфналите в ниското дръвчета.
Този път спрях показалеца на картата в частта над Тревненска планина. В отминалия ден посетих село Скорците, което ми беше далечна цел, село Радевци и направих качествен бивак над махала Гръбчево до Плачковска река, а ранното утро на днешния ден, ме свари по тъмно над град Габрово, откъдето през квартал Ябълка да поема по горските пътеки.
Още снимки и фотопис в линка долу:
http://martinpetrov555.blogspot.com/2019/03/blog-post_29.html
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Сря Мар 20, 2019 11:50 am |
|
 |
Кир Спитама
|
|
|
|
Здравей, в началото на април 2018 бях в района. Минах и през Радевци на път към Гръбчево. Интересът ми беше предизвикан именно от мястото където дядо Вазов е прекарал последните си дни. Разпънал си палатката си близо до къщата на Буров. Вазов е бил отседнал в нея по негова покана.
Не съм още наясно как да визуализирам снимки тук, затова давам линк към снимки на къщата.
https://photos.app.goo.gl/P6RiHPRry84YTFd79
|
|
|
Сря Мар 20, 2019 2:57 pm |
|
 |
martin555
|
|
|
 |
 |
Здравей, в началото на април 2018 бях в района. Минах и през Радевци на път към Гръбчево. Интересът ми беше предизвикан именно от мястото където дядо Вазов е прекарал последните си дни. Разпънал си палатката си близо до къщата на Буров. Вазов е бил отседнал в нея по негова покана.
Не съм още наясно как да визуализирам снимки тук, затова давам линк към снимки на къщата.
https://photos.app.goo.gl/P6RiHPRry84YTFd79 |
Привет! Имахме къща в село Радевци и съм прекарал там почти всичките си лета, като дете. Щъкал съм доста по горите, ловях раци и риба по реките. Основната Плачковска река и притоци, които се изливат от съседно дере. Събирахме се много деца вечер, карахме колелета и си осветявахме пътеките с онези фенерчета с нажежаемата жичка. Светулките премигваха отвсякъде, буквално с хиляди. Бяха хубави години. Дори вратите не се заключваха в един период 85-а - 90-а година. Зимите бяха зими, а лятото нямаше ден без дъжд, тогава... Реката често излизаше и дори нанасяш щети на някои от по-ниско разположените къщи. В нашата тогава, в двора и, влизаха камъни от речното корито.
Ето я и къщата ни, която беше предписана на вуйчо ми, а той в последствие я продаде... Беше изцяло гредоред с покрив от тикли - над 150 години. Като завали и течеше отвсякъде. Претърпя много и основни ремонти в годините и сега е в този си вид. Причината да я продаде е трудната поддръжка, нуждата от зазимяване и ред други подробности. Намира се точно срещу комплекс Българка. Комплекс Българка преди беше ферма за животните на местен човек, а сега - луксозен комплекс с басейни, къщи, хотелска част. Този комплекс и още няколко къщи за гости, плюс няколко реставрирани и няколко, в които живеят все още стари хора, са една от причините селото да не се заличи от картата след няколко години (употребих няколко пъти думата няколко).
Нагоре има и туристическа пътека, извеждаща до местност "Виканата скала" и хижа Българка, предполагам знаеш. В района на Гръбчево преди години минаваха автобуси, извозващи деца, които лагеруваха там. Зелено училище или нещо от този сорт занимания. Беше оживено. В село Радевци всеки ден по три пъти идваха автобуси, които извозваха работещите хора към близките градове - Трявна, Габрово. Хора, коли, каруци, животни по улиците. В това малко селце имаше и голяма кравеферма (след промените), а нагоре между Радевци и Гръбчево пък имаше гъбарник, който беше преди това птичарник и така няколко пъти сменя "статут", докато не го занемариха и него. Нагоре след селото всички баири бяха окосени и се отглеждаха картофи, зелен фасул... Сега като ходя почти никой не е останал от старите хора. В онези години пак се сечеше дървесина, но всичко се контролираше, сега нагоре горите са осакатени...
Добре, че нагоре е Природен парк Българка! Дано това съхрани красивите гори.
Поглед от Виканата скала към село Радевци в едно от есенните ни посещения и асфалтът, който води нагоре към Гръбчево. Добре се забелязват постройките в края на пътя.

_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Сря Мар 20, 2019 3:43 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|