Друга Ентересна особеност е членуването на турските имена-Али-то,Мустафа-та,Фатме-то...
все ено да кажеш-Петър-а
Пет Мар 23, 2018 11:29 am
Andro
По тази тема подхождам избирателно. Дреди да употребя звателен падеж си правя сметка, дали към конкретния човек такова обръщение няма да звучи назидателно. Граматически в звателния падеж няма нищо лошо, но определени обстоятелства в детството може да са го натоварили с лоша конотация. Например да се свързва със авторитет (учителка, властен родител и др.), които йерархично те слагат на място и определят колко да шаваш.
Въпросът е за тази конотация, когато някои хора изцапат и изхабят нещо от българския език, после го заменят с нещо ново, което още не носи тази конотация. После минава време, и новото бива изцапано, но старото вече може да се е изчистило, даже станало екзотично за употреба.
Някои имена търпят завателен падеж, други просто не могат да го образуват. Мен ми беше много странно как учителката ми по математика в СМГ се обръщаше към всеки на Ви и с малко име. Но това беше начин да възпита у нас себеуважение и да ни третира като личности, от които се очакват отговорности. Накрая когато завършихме тя подари на всеки един по цвете и пожела успех в живота!
Пет Мар 23, 2018 3:53 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3405 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Звателният падеж в българския книжовен език
ivailo.hr написа:
Кое е правилно?
1. Петре, подай ми молива.
2. Петър, подай ми молива.
През последните няколко години по-често хората се изразяват по втория начин.
И двете са правилни, тоест и двете не са грешни.
Как е правилно - „Ивайло, подай ми молива." или „Ивайлое, подай ми молива."?
Българският език се опростява и постепенно и последните остатъци от падежите ще изчезнат. И така е по-добре, според мен.
Аз пък се чудя има ли вече официално правило, че отварящите кавички в писмената реч могат да се поставят и отгоре, а не само отдолу...
„...“ "..."
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Мар 24, 2018 10:57 am
ivailo.hr
stefan_iliev38 написа:
ivailo.hr написа:
Кое е правилно?
1. Петре, подай ми молива.
2. Петър, подай ми молива.
През последните няколко години по-често хората се изразяват по втория начин.
И двете са правилни, тоест и двете не са грешни.
Как е правилно - „Ивайло, подай ми молива." или „Ивайлое, подай ми молива."?
Българският език се опростява и постепенно и последните остатъци от падежите ще изчезнат. И така е по-добре, според мен.
Аз пък се чудя има ли вече официално правило, че отварящите кавички в писмената реч могат да се поставят и отгоре, а не само отдолу...
„...“ "..."
Стефане, защо се правиш на...?! Има си правило за имената завършващи на гласна, тъй че моето име не влиза в сметката със звателния падеж.
Моите наблюдения са, че българският език не се опростява, а опростачва и пълни с чуждици. Масово хората използват ОК вместо да речем Добре, Съгласен и т.н. според ситуацията. Масово хората се оправдават с работата си (нали сега повечето работят на бюро, а не на клон, както се казваше в едни скечове от 90-те) за това, че говорят полубългарски-полуанглийски и пишат на шльокавица/маймуница. Някои дори смятат, че си придават тежест, като използват разни купечки думи и изрази, вместо да говорят правилно, ясно, просто, а най-вече разбираемо.
Съб Мар 24, 2018 1:57 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3405 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
ivailo.hr написа:
stefan_iliev38 написа:
...
Стефане, защо се правиш на...?! Има си правило за имената завършващи на гласна, тъй че моето име не влиза в сметката със звателния падеж.
Моите наблюдения са, че българският език не се опростява, а опростачва и пълни с чуждици. Масово хората използват ОК вместо да речем Добре, Съгласен и т.н. според ситуацията. Масово хората се оправдават с работата си (нали сега повечето работят на бюро, а не на клон, както се казваше в едни скечове от 90-те) за това, че говорят полубългарски-полуанглийски и пишат на шльокавица/маймуница. Някои дори смятат, че си придават тежест, като използват разни купечки думи и изрази, вместо да говорят правилно, ясно, просто, а най-вече разбираемо.
Грешиш в няколко направления.
Има си правила - и съгласно тях в близко бъдеще обръщението „Петър" (вместо „Петре") ще ти звучи също толкова естествено, както и „Ивайло".
Както думата „мерси" е навлязла широко в българския език и нямаш към нея никакви забележки, така ще навлезе и думата „окей".
Богатството на езика и на неговите изразни средства се състои и в това - езикът да може да се развива, променя и да е многопластов.
Съб Мар 24, 2018 6:04 pm
tortomanin
Да, ама пътят към пълен аналитизъм преминава през "Аз ми се пие вода" което все още звучи ужасно
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети