Автор |
Съобщение |
kaleeff
|
х. Петрохан - вр. Тодорини кукли (1785 мнв) |
|
Ето от мен една кратка разходка из западна стара планина. Решихме съботата да се поразходим, то пък излезе и хубаво време и се метнахме с колата до х. Петрохан.
Първоначалната идея бе да се качим до прохода с автобуса, и да спуснем до Вършец пеша, но нешо в организацията не се получи и решихме да е така. Ходенето не е кой-знае колко но пък прехода е лек. От хижата до върха е около 3 часа с доста разландисване. Времето облачно, идеално за разходка. Спаси ни от слънцето и жегата.
И така леко по-леко нагоре към върха.
Откриваха се доста приятни гледки към другите върхове в западна стара планина. Поне на мен много ми харесаха, Въпреки че компресията на снимка.бг доста изкривява картината
Ето на заден план се вижда и вр. Ком ("малкото"което стърчи отзад)
Тук някога е имало и маркировка на този връх. Въпреки това не знам дали си има някакво име.
След три часово ходене най-после ги видяхме и тях.
Долу се вижда град Вършец и Южния склон на Котля.
И полгед надолу
Малко инфо от Wickipedia:
Туристически маршрути [редактиране]
Изходни пунктове
от проход Петрохан, 2:00 часа. (Както споменах за нас 3) От прохода към върха се тръгва на изток през букова гора покрай хижа Петрохан, по червената маркировка на маршрута Ком - Емине. Излиза се на тревистото главно било и се върви на запад по колове зимна маркировка. При ридът на Тодорини кукли се отделя пътека на север към върховете.
от Вършец, 4:00 часа, върхът е достъпен по няколко различни пътеки и коларски път.
От Тодорини кукли може да се стигне до Клисурския манастир за около 2:30 часа.
Тодорини кукли са група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина, най-високият от които е с височина 1785 м. Намира се на 10 км югозападно от Вършец и на 6 км североизточно от прохода Петрохан.
Върховете формират къс рид, разклонение на главното старопланинско било, с направление север-юг. Двата най-високи върха на юг по рида са тревисти, докато крайните два на север са с остри скалисти склонове. Котата е на най-южния връх от групата.
|
|
|
Чет Сеп 17, 2009 3:29 pm |
|
|
Vladimir Gergov
|
|
|
Благодаря за снимките и описанието. Тъкмо мислех да го правя този преход за един ден!
_________________ "Хората те оценяват най - пълно , когато положат цветя на гроба ти " Кърт Вонегът |
|
|
Пет Сеп 18, 2009 9:36 am |
|
|
raskoll
|
|
|
|
а на мен ми е много интересно това било на Врачанския Балкан дето се вижда на предпоследната снимка. Като бях на Ком също го видях, много интересно изглежда. Някой да е бил там? Има ли пътеки? На карта на Врачанския балкан дето имам няма отбелязани пътеки....
а и в google earth изглежда доста интересно...
|
|
|
Пет Сеп 18, 2009 12:26 pm |
|
|
kaleeff
|
|
|
Малко по-надолу има доста обширен материал за врачански балкан и Зимни снимки от север на Котля. Честно казано никога не съм се качвал там, а и незнам дали има пътеки. Изходното място е с. Долно Озирово между Вършец и Монтана ...
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=739
|
|
|
Пет Сеп 18, 2009 1:37 pm |
|
|
стражара
|
|
|
|
|
а на мен ми е много интересно това било на Врачанския Балкан дето се вижда на предпоследната снимка. Като бях на Ком също го видях, много интересно изглежда. Някой да е бил там? Има ли пътеки? На карта на Врачанския балкан дето имам няма отбелязани пътеки....
а и в google earth изглежда доста интересно... |
Здрасти
Преди 2години активно обикалях Врачанския балкан и там пътеките особенно ва тази часто около вр.Стрешеро и конкретния рид, който ти искаш да посетиш, бяха в окаяно състояние. Така, че ако ходиш си вземи резервен чифт дрехи, тъй като е голям дракалаг. Инъче пътека има и е с някакви червени драсканици почти до края на рида. Аз досега съм ходил само един път до там от вр.Стрешеро, но съм се навил да го направя пак и да маркирам с GPS тази пътеката.
Успех
_________________ БАИР БУДАЛА |
|
|
Пет Сеп 18, 2009 1:41 pm |
|
|
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца |
|
|
|
|
|
а и в google earth изглежда доста интересно... |
Ето снимка на същото място отблизо.
Там се намира моето село Горно Озирово. Когато бяхме деца сме обикаляли в района.
Инфо за селото. В района има много пещери - инфо. Но нито една не е облагородена за масови посещения.
|
|
|
Пет Сеп 18, 2009 1:45 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
мерси за отговорите )))
|
|
|
Пет Сеп 18, 2009 4:13 pm |
|
|
DjonTerry
|
Здравейте |
|
Искам да жи поздравя всички за прекрасните снимки.Аз сам от Вършец и тепарва трагвам по стапките на туризма,тук има просто уникални местенца
_________________ Живота не се измерва с броя вдишвания,а с моментите който спират ДЪХА ТИ!!! |
|
|
Съб Сеп 26, 2009 9:41 pm |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
Ето още снимки от този маршрут х. Петрохан - връх Тодорини кукли. Времето беше чудно хубаво, виждаше се към Ком и София. Имаше и страшно много червени боровинки.
|
|
|
Нед Сеп 27, 2009 9:33 pm |
|
|
kaleeff
|
|
|
Ето една панорама от вр. Ком. Правихме я последната събота и неделя. Реших да не пускам нова тема, защото и това все пак е в района. Прехода е много приятен, а и времето беше страхотно...
ТУК В пълен размер
10X to www.rendeto.info
|
|
|
Сря Сеп 30, 2009 12:57 pm |
|
|
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
Въпреки дъждовете, миналата сряда издебнах времето, в предвид прогнозата за следващите два дни и се разходих из Врачанския Балкан. Тръгнах от Лакатник, х.Пробойница, Крушачки връх, Тодорини Кукли, х.Петрохан, пр.Петрохан, в.Ком и в петък на обяд бях в Берковица за да хвана обратния влак. Ето малко снимки със забележката, че това което видяха очите не може да се мери със скромните възможности на фотоапарата: http://whitestarr.snimka.bg/nature/lakatnik-v-todorini-kukli-v-kom-berkovica.823505.33419044
|
|
|
Сря Юни 18, 2014 10:38 am |
|
|
|