ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Петрохан - вр. Тодорини кукли (1785 мнв)

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х. Петрохан - вр. Тодорини кукли (1785 мнв)
Автор Съобщение
kaleeff

Местожителство: Sofia

Мнение х. Петрохан - вр. Тодорини кукли (1785 мнв) Отговорете с цитат
Ето от мен една кратка разходка из западна стара планина. Решихме съботата да се поразходим, то пък излезе и хубаво време и се метнахме с колата до х. Петрохан.

Първоначалната идея бе да се качим до прохода с автобуса, и да спуснем до Вършец пеша, но нешо в организацията не се получи и решихме да е така. Ходенето не е кой-знае колко но пък прехода е лек. От хижата до върха е около 3 часа с доста разландисване. Времето облачно, идеално за разходка. Спаси ни от слънцето и жегата.
И така леко по-леко нагоре към върха.

Откриваха се доста приятни гледки към другите върхове в западна стара планина. Поне на мен много ми харесаха, Въпреки че компресията на снимка.бг доста изкривява картината Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Ето на заден план се вижда и вр. Ком ("малкото"което стърчи отзад) Laughing Laughing

Тук някога е имало и маркировка на този връх. Въпреки това не знам дали си има някакво име.

След три часово ходене най-после ги видяхме и тях.

Долу се вижда град Вършец и Южния склон на Котля.

И полгед надолу

Малко инфо от Wickipedia:

Туристически маршрути [редактиране]

Изходни пунктове
от проход Петрохан, 2:00 часа. (Както споменах за нас 3) От прохода към върха се тръгва на изток през букова гора покрай хижа Петрохан, по червената маркировка на маршрута Ком - Емине. Излиза се на тревистото главно било и се върви на запад по колове зимна маркировка. При ридът на Тодорини кукли се отделя пътека на север към върховете.
от Вършец, 4:00 часа, върхът е достъпен по няколко различни пътеки и коларски път.
От Тодорини кукли може да се стигне до Клисурския манастир за около 2:30 часа.

Тодорини кукли са група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина, най-високият от които е с височина 1785 м. Намира се на 10 км югозападно от Вършец и на 6 км североизточно от прохода Петрохан.
Върховете формират къс рид, разклонение на главното старопланинско било, с направление север-юг. Двата най-високи върха на юг по рида са тревисти, докато крайните два на север са с остри скалисти склонове. Котата е на най-южния връх от групата.
Чет Сеп 17, 2009 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Vladimir Gergov

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за снимките и описанието. Тъкмо мислех да го правя този преход за един ден! Smile

Пет Сеп 18, 2009 9:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
raskoll

а на мен ми е много интересно това било на Врачанския Балкан дето се вижда на предпоследната снимка. Като бях на Ком също го видях, много интересно изглежда. Някой да е бил там? Има ли пътеки? На карта на Врачанския балкан дето имам няма отбелязани пътеки....
а и в google earth изглежда доста интересно...
Пет Сеп 18, 2009 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaleeff

Малко по-надолу има доста обширен материал за врачански балкан и Зимни снимки от север на Котля. Честно казано никога не съм се качвал там, а и незнам дали има пътеки. Изходното място е с. Долно Озирово между Вършец и Монтана ...

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=739
Пет Сеп 18, 2009 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
стражара

Местожителство: Монтана

raskoll написа:
а на мен ми е много интересно това било на Врачанския Балкан дето се вижда на предпоследната снимка. Като бях на Ком също го видях, много интересно изглежда. Някой да е бил там? Има ли пътеки? На карта на Врачанския балкан дето имам няма отбелязани пътеки....

Здрасти
Преди 2години активно обикалях Врачанския балкан и там пътеките особенно ва тази часто около вр.Стрешеро и конкретния рид, който ти искаш да посетиш, бяха в окаяно състояние. Така, че ако ходиш си вземи резервен чифт дрехи, тъй като е голям дракалаг. Инъче пътека има и е с някакви червени драсканици почти до края на рида. Аз досега съм ходил само един път до там от вр.Стрешеро, но съм се навил да го направя пак и да маркирам с GPS тази пътеката.
Успех

Пет Сеп 18, 2009 1:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

raskoll написа:

Ето снимка на същото място отблизо.
Там се намира моето село Горно Озирово. Very Happy Когато бяхме деца сме обикаляли в района.
Инфо за селото. В района има много пещери - инфо. Но нито една не е облагородена за масови посещения.
Пет Сеп 18, 2009 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskoll

мерси за отговорите )))
Пет Сеп 18, 2009 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DjonTerry

Местожителство: гр.Вършец

Мнение Здравейте Отговорете с цитат
Искам да жи поздравя всички за прекрасните снимки.Аз сам от Вършец и тепарва трагвам по стапките на туризма,тук има просто уникални местенца Very Happy

Съб Сеп 26, 2009 9:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
JWalker

Местожителство: Ботевград

Ето още снимки от този маршрут х. Петрохан - връх Тодорини кукли. Времето беше чудно хубаво, виждаше се към Ком и София. Имаше и страшно много червени боровинки.
Нед Сеп 27, 2009 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
kaleeff

Ето една панорама от вр. Ком. Правихме я последната събота и неделя. Реших да не пускам нова тема, защото и това все пак е в района. Прехода е много приятен, а и времето беше страхотно...

ТУК В пълен размер

10X to www.rendeto.info
Сря Сеп 30, 2009 12:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Въпреки дъждовете, миналата сряда издебнах времето, в предвид прогнозата за следващите два дни и се разходих из Врачанския Балкан. Тръгнах от Лакатник, х.Пробойница, Крушачки връх, Тодорини Кукли, х.Петрохан, пр.Петрохан, в.Ком и в петък на обяд бях в Берковица за да хвана обратния влак. Ето малко снимки със забележката, че това което видяха очите не може да се мери със скромните възможности на фотоапарата: http://whitestarr.snimka.bg/nature/lakatnik-v-todorini-kukli-v-kom-berkovica.823505.33419044
Сря Юни 18, 2014 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.