Stanev, Доставчиците от Китай обявяват ниска стойност на пратките ($4-$10). Пратки с ниски обявени стойности не се обмитяват в България.
Ако пратката е с куриер (DHL) вероятността да се стигне до обмитяване е ниска. Пратката се доставя на получателя срещу подпис и с това процедурата приключва.
Ако пратката е пощенска, се обработва във входяща митница в София и по тяхна преценка се насочва:
- за доставка без обмитяване в местния пощенски клон на получателя.
- за обмитяване към най-близкия до получателя пощенски клон с митническо бюро. В този случай получателя е поканен да се яви и предостави документи (фактура, платежни документи, описание и т.н.т. ) Следва разговор с митничар на място за уточняване на митническата облагаема стойност, който може да завърши без обмитяване или с процедура по обмитяване [плащане на мито (12% за палатки; 3.7% за раници и т.н.) и 20%ДДС + загуба на няколко часа ]
Ако нещо ти хареса, опитай да го намериш с безплатна (или ниска цена ) доставка с куриер. Става бързо и без главоболия (обмитяване).
Трим вече са налични в магазина - обадиха ми се преди няколко дни.
Ако някой беше казал, че за нещо ще чакам половин година щях да му се изсмея.
Явно не ми е спешна
Чехите имат интересен едноместен модел тази година - One DSL.
2 кила е, по спецификаций е сравнима с Himlite, каквато бях "поръчал"... Миналата година
Има я обаче и в сив цвят за разлкка от Himlite.
На пръв поглед вътрешният слой ми допада повече.
Не е направен изцяло от ефирна мрежичка както на Himlite и Delta D.
Ще я погледна в магазина доколкото е възмижно и ще преценя на място дали да не взема точно едноместната.
Чет Апр 21, 2016 10:06 am
muvo
Няма да е добър избор сивата DSL One - платът е много по-тежък и прави палатката 2.6кг, а все пак е едноместна
One DSL според сайта на Трим се продава в два цвята - оранжев и сив.
И двата вида трябва да тежат 1.95 кг.
Има и друг модел - One, който е само в пясъчен цвят (каквото и да означава това) и той е вече почти 3 кила (2.6).
Е, по-евтина е със 100 евра почти но наистина е нелепо тежка за едноместна палатка.
Иначе вътрешният слой и на двете, поне на снимки изглеждат еднакви.
Всъщност вероятно по-плътният вътрешен слой прави едноместната One серия по-тежка от двуместната Himlite:
Himlite DSL: 1.65 кг.
One DSL: 1.95 кг.
Това са цифри от сайта на Трим, аз не съм мерил и пипал нито една все още.
Ако размера в опакован вид е в полза на едноместната, вероятно ще предпочета нея.
Тия 300 грама разлика са пренебрежими... Почти.
Друг е въпроса какво има налично в магазина.... Или ще е останало докато се наканя да отида!
Чет Апр 21, 2016 6:08 pm
muvo
Прав си, гледах набързо през една стара Нокия и не съм догледал.
One DSL е по-тежка от Himlite и заради конструкцията на рейката + по-плътния до средата вътрешен слой, може да ги докара 300 грама, въпреки по-малкия размер като площ на платнището.
Жалко, че не са сложили снимка да се види и сивата версия.
Като размер няма как да очакваш One DSL да е по-компактна от Himlite.
One DSL e 14x45 (около 6.9 литра), Himlite e 13x39 (5.1 литра). Понякога обаче по-дългите рейки са по-удобни за закрепване на палатката (ако не е в раницата).
Обаче е твърде тясна като "жилищна" площ и просто не си заслужава, а на всичкото отгоре тежи 300 грама повече. Да беше обратното, да направиш компромис.
Няма да са я купили, отиди, разпъни я, ако ти позволят, влез в нея и ако не ти се стори твърде клаустрофобична, си я вземи
Но за мен си е грехота да се мъчиш да мъкнеш скъпа, не много лека и некомпактна палатка за сам човек и дори и на теб сам ще си ти е тясно вътре, от опит ти го казвам, комфорта на по-широчкото е незаменим когато си уморен. А и трудно ще я продадеш после, по-малко се търсят едноместните, особено пък и 2 кг тегло.
Благодаря за мнението.
300 грама повече ама е с 100 и кусур еврееца по-евтина...
Литрите не знам от къде ги видя но ако One e обемна със сигурност ще остане Himlite.
Ще ходя другата седмица някъде в нагъзина, в зависимост от търговеца ще поогледам и ще реша.
Аз до момента съм ползвал стари палатки, сравнително рядко, над 3 кила със сигурност и нямам много база за сравнение.
Всичко ще ми се вижда "кореком" !
А за One серията обяснимно няма все още отзиви и ревюта - все пак чехите са я пуснали едва преди няколко месеца.
Вероятно ще заложа на Himlite.
Чет Апр 21, 2016 9:04 pm
muvo
И още една много прилична чешка палатка - двуместна, двуслойна, самоподдържаща се конструкция, двойно силиконизиран горен слой 5000мм воден стълб (8000 на дъното), плътен вътрешен слой плюс мрежа, алуминиеви рейки, оптимизирано тегло 1.8 кг., 42смx14см сгъната, 2 много приятни нюанса на зеленото като избор за цвят и най-важното - 40% по-евтина от Himlite DSL (поне според цените в Чехия - около 200 евро). Trimm бие по тегло, компактност, качеството и дизайна на рейката, по-широка е отвътре като площ, но това Husky е добра алтернатива, особено за сам човек:
Интересна е но я намирам масово за 250 евро което я доближава доста до миналогодишната цена на химмлайт-а.
Освен това ми се иска да си спестя провирането на рейките във вътрешният слой - сегашните ми са така и искам да пробвам нещо различно.
Почти съм го решил за трим-а, само да стигна до магазина!
А още от сега знам и какво ще последва...
Още една, нещо като Vango Soul за непретенциозен и евтин вариант, когато критерийте са съвсем базови.
Теглото също.
Дори в декатлон може да се погледне за дублаж и подмяна на сегашната, която е в период на полу-разпад.
Ако трима изкара 1/4 от годините и ще бъде чудесно.
Не знам марката и но баща ми я купува някъде през... '90-те, френска.
Трябва да има поне няколко КЕ с него и да се говори за брой разпъвания е нелепо
П.С: Намерх тук няколко фотки на ветерана, това ще да се последните му изяви.
Няма бранд, някъде на външният слой е пък до него май не го разпъвах.
Направо не знам как съм я ползвал без бранд, и то в европата
Ако модерните натрупат поне част от историята му ще е добре - майната и на цената.
Хайде хаирлия да е - днес най-сетне намерих време да отскоча до магазина.
Нещо ми бягат 100 грама но ще го преживея.
Особено след като хванах с другата ръка старата.
Като времето позволи ще направя и полеви тест... Може би другият месец
Чет Май 05, 2016 8:58 pm
muvo
Честито и много незабравими спомени с тоя Трим!
Реално външния сак не ти трябва, има си вътре един оранжев, който е достатъчен, мери я само с него и ще си намериш 100-те грама.
А ако си смениш въженцата, ще свалиш още 50-80 грама.
Успех!
Благодаря!
Падна на 1654 грама без сака, наистина
Въжетата не зная с какви да ги сменя но пътуват от хамазон 12 броя титаниеви клина с които ще паднат още 80 грама.
Стоковите са 100 грама а аз имам навика да ги губя.
От този навик няма да е зле да се отуча, че тия са с пари и не не може да си ги огъвам от електроди като се прибера.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети