ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила
Автор Съобщение
whiteriver

Мнение Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила Отговорете с цитат
Здравейте планинари!

Възнамерявам да направя горния кръгов маршрут, като сляза от Купена от изток и след това веднага се спусна към лятната пътека х. Левски – х. Добрила. Та въпросът ми е дали това е възможно, т.е. наклонът голям ли е, има ли козирки и пр.? Евентуално пътека?
Досега съм ходил само до Купена и обратно до х. Добрила.

На руските топографски карти е дадена пътека, която тръгва от самия Купен и слиза в посока изток-югоизток към лятната пътека, но не ми е оставало време да я проверявам …

Уместно е да добавя, че съм слизал от Купена покрай Локвата до лятната пътека, когато трябваше аварийно да се спуснем от върха надолу с Валя и Димо Колеви поради гръмотевична буря през май, 2014. Наклонът там бе в рамките на допустимото и без козирки.

Идеята на кръговия маршрут е да не катерим с големите раници, а само с еднодневките за по-голямо удобство.

Предварително благодаря за всякаква информация.
Сря Яну 20, 2016 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила Отговорете с цитат
whiteriver написа:
Здравейте планинари!

Възнамерявам да направя горния кръгов маршрут, като сляза от Купена от изток и след това веднага се спусна към лятната пътека х. Левски – х. Добрила. Та въпросът ми е дали това е възможно, т.е. наклонът голям ли е, има ли козирки и пр.? Евентуално пътека?
Досега съм ходил само до Купена и обратно до х. Добрила.

На руските топографски карти е дадена пътека, която тръгва от самия Купен и слиза в посока изток-югоизток към лятната пътека, но не ми е оставало време да я проверявам …

Тази пътека не е зимна и преминаването по нея в неподходящ момент би могло да бъде твърде опасно. ЮИ склон на Голям Купен сниман от лятната подсичаща пътека Добрила-Левски изглежда ето така (снимката е и връзка към такава с по-голяма разделителна способност):

whiteriver написа:
Уместно е да добавя, че съм слизал от Купена покрай Локвата до лятната пътека, когато трябваше аварийно да се спуснем от върха надолу с Валя и Димо Колеви поради гръмотевична буря през май, 2014. Наклонът там бе в рамките на допустимото и без козирки.

Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца (маршрута "без пътека", означен с черни точки в BGMountains).

whiteriver написа:
Идеята на кръговия маршрут е да не катерим с големите раници, а само с еднодневките за по-голямо удобство.

Лятната подсичаща пътека Добрила-Левски пресича множество лавинни улеи. По нея не е добра идея да се минава през зимния и през пролетния сезон, поне докато не се стопи (почти) всичкия сняг от южната страна на главното било. С други думи -- кръгчето е осъществимо, има дори варианти, но не и през зимата или ранната пролет.
Сря Яну 20, 2016 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
whiteriver

Мнение Re: Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила Отговорете с цитат
vedrin написа:
Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца.

Благодаря за отговора.
Всъщност планът ми е много по-скромен - става въпрос само за летен трекинг.
Сега виждам от снимката, че след като се спуснем от Купена на изток и стъпим на хоризонталното било, то оттам можем спокойно да се спуснем надолу към Топалица и лятната пътека.
Чет Яну 21, 2016 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

whiteriver написа:
vedrin написа:
Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца.

Благодаря за отговора.
Всъщност планът ми е много по-скромен - става въпрос само за летен трекинг.
Сега виждам от снимката, че след като се спуснем от Купена на изток и стъпим на хоризонталното било, то оттам можем спокойно да се спуснем надолу към Топалица и лятната пътека.

Лятото не е проблем-даже е много по-удобна "пътеката" по южното ребро.За през зимата-съвета на Ведрин е безценен-дръжте строго по следата на гпс-а-особено при лоша видимост-от запад са почти отвесни склонове-100-на метра-ние го качвахме веднъж така и после втория път като видяхме кво е-направо се стреснах...
Пет Яну 22, 2016 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.