Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила
Здравейте планинари!
Възнамерявам да направя горния кръгов маршрут, като сляза от Купена от изток и след това веднага се спусна към лятната пътека х. Левски – х. Добрила. Та въпросът ми е дали това е възможно, т.е. наклонът голям ли е, има ли козирки и пр.? Евентуално пътека?
Досега съм ходил само до Купена и обратно до х. Добрила.
На руските топографски карти е дадена пътека, която тръгва от самия Купен и слиза в посока изток-югоизток към лятната пътека, но не ми е оставало време да я проверявам …
Уместно е да добавя, че съм слизал от Купена покрай Локвата до лятната пътека, когато трябваше аварийно да се спуснем от върха надолу с Валя и Димо Колеви поради гръмотевична буря през май, 2014. Наклонът там бе в рамките на допустимото и без козирки.
Идеята на кръговия маршрут е да не катерим с големите раници, а само с еднодневките за по-голямо удобство.
Re: Кръгов маршрут х. Добрила – Голям Купен – х. Добрила
whiteriver написа:
Здравейте планинари!
Възнамерявам да направя горния кръгов маршрут, като сляза от Купена от изток и след това веднага се спусна към лятната пътека х. Левски – х. Добрила. Та въпросът ми е дали това е възможно, т.е. наклонът голям ли е, има ли козирки и пр.? Евентуално пътека?
Досега съм ходил само до Купена и обратно до х. Добрила.
На руските топографски карти е дадена пътека, която тръгва от самия Купен и слиза в посока изток-югоизток към лятната пътека, но не ми е оставало време да я проверявам …
Тази пътека не е зимна и преминаването по нея в неподходящ момент би могло да бъде твърде опасно. ЮИ склон на Голям Купен сниман от лятната подсичаща пътека Добрила-Левски изглежда ето така (снимката е и връзка към такава с по-голяма разделителна способност):
whiteriver написа:
Уместно е да добавя, че съм слизал от Купена покрай Локвата до лятната пътека, когато трябваше аварийно да се спуснем от върха надолу с Валя и Димо Колеви поради гръмотевична буря през май, 2014. Наклонът там бе в рамките на допустимото и без козирки.
Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца (маршрута "без пътека", означен с черни точки в BGMountains).
whiteriver написа:
Идеята на кръговия маршрут е да не катерим с големите раници, а само с еднодневките за по-голямо удобство.
Лятната подсичаща пътека Добрила-Левски пресича множество лавинни улеи. По нея не е добра идея да се минава през зимния и през пролетния сезон, поне докато не се стопи (почти) всичкия сняг от южната страна на главното било. С други думи -- кръгчето е осъществимо, има дори варианти, но не и през зимата или ранната пролет.
Сря Яну 20, 2016 6:47 pm
whiteriver
vedrin написа:
Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца.
Благодаря за отговора.
Всъщност планът ми е много по-скромен - става въпрос само за летен трекинг.
Сега виждам от снимката, че след като се спуснем от Купена на изток и стъпим на хоризонталното било, то оттам можем спокойно да се спуснем надолу към Топалица и лятната пътека.
whiteriver написа:
vedrin написа:
Ако целта е непременно да се пробва зимно слизане от Купена на Ю-ЮИ, най-добре е да се следва възможно най-плътно ЮИ му ребро от западната му страна, така както е даденa немаркираната пътека в BGMountains. Друг вероятно по-лесен и безопасен през зимата вариант е да се слезе на юг от Малък Купен по реброто, което дава началото на рида Хубавеца.
Благодаря за отговора.
Всъщност планът ми е много по-скромен - става въпрос само за летен трекинг.
Сега виждам от снимката, че след като се спуснем от Купена на изток и стъпим на хоризонталното било, то оттам можем спокойно да се спуснем надолу към Топалица и лятната пътека.
Лятото не е проблем-даже е много по-удобна "пътеката" по южното ребро.За през зимата-съвета на Ведрин е безценен-дръжте строго по следата на гпс-а-особено при лоша видимост-от запад са почти отвесни склонове-100-на метра-ние го качвахме веднъж така и после втория път като видяхме кво е-направо се стреснах...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети