ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Е-4: лято 2015
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Предишната тема
Следващата тема
Е-4: лято 2015
Автор Съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Тоя Нейсмит как го вижда слизане 40 мин от в. Вихрен до х. Вихрен ?

Пет Окт 09, 2015 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000

Местожителство: София

Е, не, Верила не е нормално да се мине за пет часа с тежка раница. Най-малкото ще има чудене за посоката поне на едно-две места. Ако се подтичва надолу и по равното е друг въпрос.

Пет Окт 09, 2015 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

dido написа:
Тоя Нейсмит как го вижда слизане 40 мин от в. Вихрен до х. Вихрен ?

Еми правилото е просто -- пет километра в час и допълнителен час за всеки 600 метра изкачване. Отнася се за маршрути от клас 1. По-късно са предлагани следните допълнения и усложнения към него:

-- умножаване на времето с коефициент между 5/4 и 3/2;
-- при силно пресечен терен скоростта да е 4 км/ч вместо 5 км/ч;
-- при лек наклон надолу (между 5 и 12 градуса) да се изваждат 10 минути от времето за всеки 1000 фута (300 метра) слизане;
-- при стръмен наклон надолу (над 12 градуса) да се добавят 10 минути на всеки 1000 фута слизане;
-- корекции на Tranter: проверявате времето, което ви е нужно за да изкачите 1000 фута в разстояние на половин миля (800 метра) и в зависимост от това колко минути ви е отнело гледате подходящия за вас ред от следната таблица:

Например ако според правилото на Naismith за даден маршрут са ви нужни 9 часа и нивото ви на фитнес е 30, корекцията на Tranter дава 14 часа и 30 минути. Тази табличка е полезна и с това, че посочва какво изобщо няма смисъл да бъде пробвано преди да бъде подобрена формата. Smile

Разбира се -- всичко това са само ориентировъчни числа, особено пък в планината. Би било полезно между другото да имаме програмка, която да може да изчислява гореспоменатите корекции според степента на наклона (данните върху които тя би работила са налице).

Mariana1000 написа:
Е, не, Верила не е нормално да се мине за пет часа с тежка раница. Най-малкото ще има чудене за посоката поне на едно-две места. Ако се подтичва надолу и по равното е друг въпрос.

Времето за почивки, снимки и лутане не е включено. Същественото тук обаче е че дори с този джедайски ход разстоянията и денивелацията в някои от дните са твърде големи и може би постижими само за някои редки птици в благоприятни условия и без багаж.
Пет Окт 09, 2015 11:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

vedrin написа:
[ Направих таблица въз основа на данни от BGMountains

ръкопляскания Respect Страхотно!За човека остава само да има здрави крака и празна глава...направо си го обезпечил със сички сметки!
Съб Окт 10, 2015 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Мнение "средна туристическа скорост" Отговорете с цитат
Последните постове относно времената засягат интересна неща и би могло да се обособят като отделна тема.
Явно има някаква логика във формулите,но защо толкова сложно.Всичко опира до определяне на някаква "средна туристическа скорост". Възможно е за това да има някаква формулировка,но аз не я знам.Затова съвсем емпирично си я определих.
Отваряме www.BGMountain.org и разглеждаме публикувани там тракове.
Преходи/произволни примери/:
с.Раждавица-вр.Рони кръст-с.Гърбино-с. Раждавица:digo&DaLuz ср.скорост 2км/ч.
Колош:kapran ср.скорост 2.2 км/ч.
Мала планина Николова чука Lamia Triglava 2 км/ч.
гр.Своге-вр.Издермец-г.Бов Lamia Triglava изкачване 3 км/ч.слизане 2 км/ч.
Чепън пл./зимно/ Lamia Triglava 2 км/ч.
Паниците-вр.Ботев-Паниците изк.2 км/ч. слиз.3 км/ч.
вр.Богдан Lamia Triglava 3 км/ч.
и т.н.
Веднага се набиват цифрите:2-3 км/ч.Това за мене е цифровото изражение на понятието "средна туристическа скорост". Не се наемам да го дефинирам, но пояснявам:тук се включва цялото време което туристът преминава по пресечен терен м/у две точки, т.е. движение,почивки,храна, тоалет,снимки, съзерцаване на природата и т.н.Възможно е ако пренебрегнем почти всичко с изключение на "движение"да дигнем малко скоростта, но вече отиваме в друга категория туризъм.Това последното важи за сравнителна къси дистанций, за дългите не става. Нпр.без да съм прецизно точен,колега беше минал К-Е за 12 дни, което си е постижение,но средната му скорост е от порядъка на 2 км/ч.
Нед Окт 11, 2015 6:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
momchilov

Мнго благодаря за отговорите и най вече на Ведрин, за труда. Направо ми го е сдъвкал маршрута Smile
Аз разписанието го направих по това на БТС - то, с малки промени, обединявания...
Явно ще е с палатка, за да не рискувам да закъснея, явно никой не може да каже точно колко време ще ми отнемат на мен етапите. В първите дни(1-2) сигурно ще има пейсъри - но по-скоро да ме спират да не прекаля първия ден.
Иначе за сметките по Naismith , Ексел може да ги направи доста успешно според мен. Друга програма не е нужна. Ако имате въпроси за ексела или друга идея, може да помогна като се върна, живот и здраве.
Нед Окт 11, 2015 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

momchilov написа:
Иначе за сметките по Naismith , Ексел може да ги направи доста успешно според мен. Друга програма не е нужна. Ако имате въпроси за ексела или друга идея, може да помогна като се върна, живот и здраве.

Те така и са направени изчисленията по-горе, но думата беше за друго. Ако някой би искал да вземе предвид също правилата за слизане по наклон между 5 и 12 градуса и над 12 градуса, би било удобно да разполага с програма, която получавайки на вход маршрут и цифров модел на релефа, изчислява тези корекции. Това би било по-скоро GIS приложение.

Последната промяна е направена от vedrin на Нед Окт 11, 2015 8:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Окт 11, 2015 8:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
momchilov

На ексела му дай да смята. Има формули, има макроси... Не е проблем да смята в отделни колони каквото си помислите. Има ли математическия модел, аз мога да се заема - дори да не стане за 1 час на ексел, ще го измислим.
Нед Окт 11, 2015 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Отплеснахте се от тематаSmileщях да предложа да смените заглавието от"...лято.." на "...есен 1015.." ма ако не побързате направо слагайте"...зима..."SmileSmile
Пон Окт 12, 2015 8:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
momchilov

Не знам за зима, ама се чудя с гумени ботуши или направо с плавници да тръгвам...
Пон Окт 12, 2015 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Според мене хубаво е когато кажеш А, да кажеш и Б.
Позволих си да сподeля данни почиващи на статистика. Любопитен съм да ги сравним с подобни, но на базата математически изчисления. Не съм добре с математиката, затова бих помолил, който има желание и възможност да направи изчисление на реален трак и да сравним резултатите. Тук виждам и определен потенциал, погледнато в перспектива може да излезе интересно изследване, в смисъл да не говорим за формулата на Naismith ,а за формулата на..../следва българско име/
Като примерен трак предлагам следният: http://dox.bg/files/dw?a=276f63d13f
За да не наруша авторски права длъжен съм да спомена, че това е трак на потребител във форума с ник "dido"и е публично достъпен в сайта: http://bgmountains.org/. Освен оригиналният трак/.gdb/ давам и леко модифициран/.gpx/, за което дължа извинение.
Пон Окт 12, 2015 6:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin

Петър написа:
Според мене хубаво е когато кажеш А, да кажеш и Б.
Позволих си да сподeля данни почиващи на статистика. Любопитен съм да ги сравним с подобни, но на базата математически изчисления. Не съм добре с математиката, затова бих помолил, който има желание и възможност да направи изчисление на реален трак и да сравним резултатите. Тук виждам и определен потенциал, погледнато в перспектива може да излезе интересно изследване, в смисъл да не говорим за формулата на Naismith ,а за формулата на..../следва българско име/
Като примерен трак предлагам следният: http://dox.bg/files/dw?a=276f63d13f
За да не наруша авторски права длъжен съм да спомена, че това е трак на потребител във форума с ник "dido"и е публично достъпен в сайта: http://bgmountains.org/. Освен оригиналният трак/.gdb/ давам и леко модифициран/.gpx/, за което дължа извинение.

Направих изчисленията за GPX файла: дължина 12.9 км, изкачване 924 м, слизане 927 м, време според правилото на шотландеца 12.9/5+924/600 = 4.12 часа. Разстоянието реално е изминато за 5.5 часа. В случая коефициента на корекция би бил 4/3.
Пон Окт 12, 2015 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Филтрирахте ли трака?
Вътре има моткане тук-там: качване по доста труден терен, на слизане зяпахме в разни изоставени къщи и прочее ...

Пон Окт 12, 2015 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

dido написа:
Филтрирахте ли трака?
Вътре има моткане тук-там: качване по доста труден терен, на слизане зяпахме в разни изоставени къщи и прочее ...

Филтрираха го - разстояние, което се минава за 4 часа и 7 минути, ти си го минал за 5 часа и 30 минути. Следва, че 1 час и 23 минути си се "размотавал". Smile

Аз горе-долу имам следното правило (движа се приблизително със средната скорост на пътеводителите):

При леко до средно изкачване (без да бързам, с нормални почивки, средно тежка раница) - 3,5-4 км в час.
При средно до стръмно изкачване (без да бързам, с нормални почивки, средно тежка раница) - 3-3,5 км в час.
При слизане - нормално слизане (без да бързам, с нормални почивки) - 40 минути изкачване го взимам за 30 минути на слизане.
При слизане - бързо слизане (с бързане, с нормални почивки) - 30 минути изкачване го взимам за 20 минути слизане.

Факторите, които оказват влияние върху по-горните приблизителни изчисления, са толкова много, че за изчисление на коефициенти за корекция само математика и ексел не биха били достатъчни, нито счетоводтвото би помогнало особено. По-скоро трябват теоретични знания, практически опит и интуиция.

Пон Окт 12, 2015 10:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

stefan_iliev38 написа:
dido написа:
Филтрирахте ли трака?

Филтрираха го - разстояние, което се минава за 4 часа и 7 минути, ти си го минал за 5 часа и 30 минути. Следва, че 1 час и 23 минути си се "размотавал". Smile

Не е филтриран - за 4 часа и 8 минути е взета дистанцията, това след филтрация на спиранията.
Учудващо съвпадение има. Какви корекции саналожени според терена ? Част от качването беше изключително криво, с търсене на подход и пълзене 4х4. Слизането пък беше плавно и леко, айляк дорина моменти.

Пон Окт 12, 2015 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Страница 9 от 13

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.