Тоя Нейсмит как го вижда слизане 40 мин от в. Вихрен до х. Вихрен ?
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 09, 2015 11:23 pm
Mariana1000
Е, не, Верила не е нормално да се мине за пет часа с тежка раница. Най-малкото ще има чудене за посоката поне на едно-две места. Ако се подтичва надолу и по равното е друг въпрос.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Тоя Нейсмит как го вижда слизане 40 мин от в. Вихрен до х. Вихрен ?
Еми правилото е просто -- пет километра в час и допълнителен час за всеки 600 метра изкачване. Отнася се за маршрути от клас 1. По-късно са предлагани следните допълнения и усложнения към него:
-- умножаване на времето с коефициент между 5/4 и 3/2;
-- при силно пресечен терен скоростта да е 4 км/ч вместо 5 км/ч;
-- при лек наклон надолу (между 5 и 12 градуса) да се изваждат 10 минути от времето за всеки 1000 фута (300 метра) слизане;
-- при стръмен наклон надолу (над 12 градуса) да се добавят 10 минути на всеки 1000 фута слизане;
-- корекции на Tranter: проверявате времето, което ви е нужно за да изкачите 1000 фута в разстояние на половин миля (800 метра) и в зависимост от това колко минути ви е отнело гледате подходящия за вас ред от следната таблица:
Например ако според правилото на Naismith за даден маршрут са ви нужни 9 часа и нивото ви на фитнес е 30, корекцията на Tranter дава 14 часа и 30 минути. Тази табличка е полезна и с това, че посочва какво изобщо няма смисъл да бъде пробвано преди да бъде подобрена формата.
Разбира се -- всичко това са само ориентировъчни числа, особено пък в планината. Би било полезно между другото да имаме програмка, която да може да изчислява гореспоменатите корекции според степента на наклона (данните върху които тя би работила са налице).
Mariana1000 написа:
Е, не, Верила не е нормално да се мине за пет часа с тежка раница. Най-малкото ще има чудене за посоката поне на едно-две места. Ако се подтичва надолу и по равното е друг въпрос.
Времето за почивки, снимки и лутане не е включено. Същественото тук обаче е че дори с този джедайски ход разстоянията и денивелацията в някои от дните са твърде големи и може би постижими само за някои редки птици в благоприятни условия и без багаж.
[ Направих таблица въз основа на данни от BGMountains
Страхотно!За човека остава само да има здрави крака и празна глава...направо си го обезпечил със сички сметки!
Съб Окт 10, 2015 9:44 pm
Петър
"средна туристическа скорост"
Последните постове относно времената засягат интересна неща и би могло да се обособят като отделна тема.
Явно има някаква логика във формулите,но защо толкова сложно.Всичко опира до определяне на някаква "средна туристическа скорост". Възможно е за това да има някаква формулировка,но аз не я знам.Затова съвсем емпирично си я определих.
Отваряме www.BGMountain.org и разглеждаме публикувани там тракове.
Преходи/произволни примери/:
с.Раждавица-вр.Рони кръст-с.Гърбино-с. Раждавица:digo&DaLuz ср.скорост 2км/ч.
Колош:kapran ср.скорост 2.2 км/ч.
Мала планина Николова чука Lamia Triglava 2 км/ч.
гр.Своге-вр.Издермец-г.Бов Lamia Triglava изкачване 3 км/ч.слизане 2 км/ч.
Чепън пл./зимно/ Lamia Triglava 2 км/ч.
Паниците-вр.Ботев-Паниците изк.2 км/ч. слиз.3 км/ч.
вр.Богдан Lamia Triglava 3 км/ч.
и т.н.
Веднага се набиват цифрите:2-3 км/ч.Това за мене е цифровото изражение на понятието "средна туристическа скорост". Не се наемам да го дефинирам, но пояснявам:тук се включва цялото време което туристът преминава по пресечен терен м/у две точки, т.е. движение,почивки,храна, тоалет,снимки, съзерцаване на природата и т.н.Възможно е ако пренебрегнем почти всичко с изключение на "движение"да дигнем малко скоростта, но вече отиваме в друга категория туризъм.Това последното важи за сравнителна къси дистанций, за дългите не става. Нпр.без да съм прецизно точен,колега беше минал К-Е за 12 дни, което си е постижение,но средната му скорост е от порядъка на 2 км/ч.
Нед Окт 11, 2015 6:59 pm
momchilov
Мнго благодаря за отговорите и най вече на Ведрин, за труда. Направо ми го е сдъвкал маршрута
Аз разписанието го направих по това на БТС - то, с малки промени, обединявания...
Явно ще е с палатка, за да не рискувам да закъснея, явно никой не може да каже точно колко време ще ми отнемат на мен етапите. В първите дни(1-2) сигурно ще има пейсъри - но по-скоро да ме спират да не прекаля първия ден.
Иначе за сметките по Naismith , Ексел може да ги направи доста успешно според мен. Друга програма не е нужна. Ако имате въпроси за ексела или друга идея, може да помогна като се върна, живот и здраве.
Иначе за сметките по Naismith , Ексел може да ги направи доста успешно според мен. Друга програма не е нужна. Ако имате въпроси за ексела или друга идея, може да помогна като се върна, живот и здраве.
Те така и са направени изчисленията по-горе, но думата беше за друго. Ако някой би искал да вземе предвид също правилата за слизане по наклон между 5 и 12 градуса и над 12 градуса, би било удобно да разполага с програма, която получавайки на вход маршрут и цифров модел на релефа, изчислява тези корекции. Това би било по-скоро GIS приложение.
Последната промяна е направена от vedrin на Нед Окт 11, 2015 8:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Окт 11, 2015 8:01 pm
momchilov
На ексела му дай да смята. Има формули, има макроси... Не е проблем да смята в отделни колони каквото си помислите. Има ли математическия модел, аз мога да се заема - дори да не стане за 1 час на ексел, ще го измислим.
Отплеснахте се от тематащях да предложа да смените заглавието от"...лято.." на "...есен 1015.." ма ако не побързате направо слагайте"...зима..."
Пон Окт 12, 2015 8:18 am
momchilov
Не знам за зима, ама се чудя с гумени ботуши или направо с плавници да тръгвам...
Пон Окт 12, 2015 3:02 pm
Петър
Според мене хубаво е когато кажеш А, да кажеш и Б.
Позволих си да сподeля данни почиващи на статистика. Любопитен съм да ги сравним с подобни, но на базата математически изчисления. Не съм добре с математиката, затова бих помолил, който има желание и възможност да направи изчисление на реален трак и да сравним резултатите. Тук виждам и определен потенциал, погледнато в перспектива може да излезе интересно изследване, в смисъл да не говорим за формулата на Naismith ,а за формулата на..../следва българско име/
Като примерен трак предлагам следният: http://dox.bg/files/dw?a=276f63d13f
За да не наруша авторски права длъжен съм да спомена, че това е трак на потребител във форума с ник "dido"и е публично достъпен в сайта: http://bgmountains.org/. Освен оригиналният трак/.gdb/ давам и леко модифициран/.gpx/, за което дължа извинение.
Според мене хубаво е когато кажеш А, да кажеш и Б.
Позволих си да сподeля данни почиващи на статистика. Любопитен съм да ги сравним с подобни, но на базата математически изчисления. Не съм добре с математиката, затова бих помолил, който има желание и възможност да направи изчисление на реален трак и да сравним резултатите. Тук виждам и определен потенциал, погледнато в перспектива може да излезе интересно изследване, в смисъл да не говорим за формулата на Naismith ,а за формулата на..../следва българско име/
Като примерен трак предлагам следният: http://dox.bg/files/dw?a=276f63d13f
За да не наруша авторски права длъжен съм да спомена, че това е трак на потребител във форума с ник "dido"и е публично достъпен в сайта: http://bgmountains.org/. Освен оригиналният трак/.gdb/ давам и леко модифициран/.gpx/, за което дължа извинение.
Направих изчисленията за GPX файла: дължина 12.9 км, изкачване 924 м, слизане 927 м, време според правилото на шотландеца 12.9/5+924/600 = 4.12 часа. Разстоянието реално е изминато за 5.5 часа. В случая коефициента на корекция би бил 4/3.
Пон Окт 12, 2015 9:04 pm
dido
Филтрирахте ли трака?
Вътре има моткане тук-там: качване по доста труден терен, на слизане зяпахме в разни изоставени къщи и прочее ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Окт 12, 2015 10:02 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3461 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
Филтрирахте ли трака?
Вътре има моткане тук-там: качване по доста труден терен, на слизане зяпахме в разни изоставени къщи и прочее ...
Филтрираха го - разстояние, което се минава за 4 часа и 7 минути, ти си го минал за 5 часа и 30 минути. Следва, че 1 час и 23 минути си се "размотавал".
Аз горе-долу имам следното правило (движа се приблизително със средната скорост на пътеводителите):
При леко до средно изкачване (без да бързам, с нормални почивки, средно тежка раница) - 3,5-4 км в час.
При средно до стръмно изкачване (без да бързам, с нормални почивки, средно тежка раница) - 3-3,5 км в час.
При слизане - нормално слизане (без да бързам, с нормални почивки) - 40 минути изкачване го взимам за 30 минути на слизане.
При слизане - бързо слизане (с бързане, с нормални почивки) - 30 минути изкачване го взимам за 20 минути слизане.
Факторите, които оказват влияние върху по-горните приблизителни изчисления, са толкова много, че за изчисление на коефициенти за корекция само математика и ексел не биха били достатъчни, нито счетоводтвото би помогнало особено. По-скоро трябват теоретични знания, практически опит и интуиция.
Пон Окт 12, 2015 10:35 pm
dido
stefan_iliev38 написа:
dido написа:
Филтрирахте ли трака?
Филтрираха го - разстояние, което се минава за 4 часа и 7 минути, ти си го минал за 5 часа и 30 минути. Следва, че 1 час и 23 минути си се "размотавал".
Не е филтриран - за 4 часа и 8 минути е взета дистанцията, това след филтрация на спиранията.
Учудващо съвпадение има. Какви корекции саналожени според терена ? Част от качването беше изключително криво, с търсене на подход и пълзене 4х4. Слизането пък беше плавно и леко, айляк дорина моменти.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети