Бухово-Мургаш
Здравейте планинари!
Ще ви препоръчам една хубава еднодневна разходка- пеш и с колело.
До Бухово-ясно/колелото в колата/ . После малко каране и много бутане за 3 ч. стигнахме до х.Мургаш.
От хижата за 40 мин. пеш се стига до върха.
За тези които не бързат може да нощуват в хижата- хижаря е супер, има храна, около 20 легла и различна пиячка.
Спуснахме се с колелата за около час.
П.С. Не препоръчвам ходенето в ниската част в големи жеги, защото основно е открит и песъчлив път.
Като цяло разходката бе супер, но внимавайте при спускането, за да не си одерете краката като мене!
ЧАО!
Banderas
Вто Юни 19, 2007 9:54 pm
goro_levskara
А и още нещо..... За този маршрут задължително трябва да си вземете повече вода, че никъде няма. Аз по принцип го избягвам това преходче, заради безкрайно дългия черен път, а и заради вятъра. Когато се обърне в посока планината всичко от Кремиковци идва в тебе и не е въобще приятно. А освен това младежите с бъгитата хвърчат покрай тебе като на състезание по формула 1. Все пак мога да ви препоръчам едно кратко отделяне от пътя с изкачване на вр.Готен, който се води за първенец на Софийска Стара планина. Ето и малко снимки от там:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=turizym&Number=1946606190
Прав си много и за жегите, но можеш да избегнеш част от открития път ако малко след разклона за Готен на слизане успееш да намериш една стръмна пътека, която слиза директно в долината. Оттам вече вървиш само по реката, където слънцето не е чак толкова силно.
Бъди здрав!!!
Жоро
Здравейте планинари!
Ще ви препоръчам една хубава еднодневна разходка- пеш и с колело.
До Бухово-ясно/колелото в колата/ . После малко каране и много бутане за 3 ч. стигнахме до х.Мургаш.
От хижата за 40 мин. пеш се стига до върха.
За тези които не бързат може да нощуват в хижата- хижаря е супер, има храна, около 20 легла и различна пиячка.
Спуснахме се с колелата за около час.
П.С. Не препоръчвам ходенето в ниската част в големи жеги, защото основно е открит и песъчлив път.
Като цяло разходката бе супер, но внимавайте при спускането, за да не си одерете краката като мене!
ЧАО!
Banderas
Леко ми прозвуча като реклама на хижа "Мургаш". Лошо няма, човек да иде и да прецени.
Аз гледам да избягвам хижи, които стават сборище на хора с джипове. Някак си много съм различен от тях...
Използвам темата, за да попитам - от Бухово до хижа Мургаш има ли маркировка (към днешна дата), има ли вероятност от объркване при нормално, ясно време? Питам, защото на картата има доста разклонения на пътища, а пък в един пътепис пишеше, че имало зелена маркировка и указателни табели на важните кръстовища. Затова ме интересува какво е положението в момента?
Смятам да пътувам до София и оттам с градски автобус № 90 до Бухово. При всички положения ще съм в Бухово малко след обяд, та ми се ще да не се губя и да стигна хижата в светлата част на деня.
Ще се радвам, ако някой сподели прясна информация!
Вто Сеп 15, 2015 5:34 pm
pl27
Миналата година минах по маршрута, не вярвам нещата да са се променили драстично. От последната спирка на 90 се тръгва нагоре по реката и след това започва пътеката тръгваща вдясно. Пътеката е с нормална лентова зелена маркировка. Като пътеката е по-скоро черен път и по него се движат спокойно и по-високопроходими коли чак до върха. По това време на годината е възможно да е пресъхнала водата по пътя, така че се запасете предварително. Имайте едно наум, че ходенето е лесно, но доста дълго - 16-17 км в едната посока.
Миналата година минах по маршрута, не вярвам нещата да са се променили драстично. От последната спирка на 90 се тръгва нагоре по реката и след това започва пътеката тръгваща вдясно. Пътеката е с нормална лентова зелена маркировка. Като пътеката е по-скоро черен път и по него се движат спокойно и по-високопроходими коли чак до върха. По това време на годината е възможно да е пресъхнала водата по пътя, така че се запасете предварително. Имайте едно наум, че ходенето е лесно, но доста дълго - 16-17 км в едната посока.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети